• BIST 9693.46
  • Altın 2508.814
  • Dolar 32.583
  • Euro 34.7706
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Güneşte 1 megavat için 33 kişilik iş gücü gerekiyor

Güneşte 1 megavat için 33 kişilik iş gücü gerekiyor
TÜBA Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Dinçer, bir güneş enerjisi santralinin kurulum aşamasında 1 megavat başına 33 kişilik iş gücü ihtiyacı oluştuğunu söyledi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Türkiye'de güneş enerjisinin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son yıllarda bu alanda büyük yatırımlar yapıldığını belirten Dinçer, "Türkiye'de şu anda güneş santrali kurulu gücü (lisanssız) 850 megavatı buluyor. Gelecek yıllarda kapasitenin kademeli olarak artırılması ve 2023'e kadar güneşe dayalı 5 bin megavatlık kurulu güce ulaşılması hedefleniyor." dedi.

Dinçer, güneş enerjisinde teknoloji altyapısı ve yatırımların yanında önemli oranda insan kaynağı ihtiyacı oluşacağına dikkati çekerek, "Bir güneş enerjisi santralinin kurulum aşamasında 1 megavat başına 33 kişilik, üretim aşamasında aynı değer için 10 kişilik iş gücü ihtiyacı oluşuyor. Türkiye'nin 5 bin megavatlık kurulu güce ulaşması için ise bu alanda yaklaşık 180 bin kişilik insan kaynağı gerekiyor." şeklinde konuştu.

Sektörde çalışacak insan kaynağının nitelikli olmasının önemini vurgulayan Dinçer, buna bağlı olarak mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi konularının gündeme geldiğini dile getirdi.

Dinçer, "Uzun dönemli insan gücü politikaları, özellikle enerji konusunda stratejik bir yaklaşımla ele alınmalı. İnsan gücünün en iyi şekilde yetiştirilmesi ve eğitilmesi için ilköğretimden üniversiteye kadar bütün örgün ve yaygın eğitim (işbaşı eğitimi, beceri kazandırma, çıraklık) yöntemlerinin kullanılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 4108 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim