• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

İran ve Rusya, 30 milyar dolarlık enerji anlaşması imzaladı

İran ve Rusya, 30 milyar dolarlık enerji anlaşması imzaladı
Rusya ve İran, 30 milyar dolar değerinde stratejik enerji işbirliği anlaşmalarına imza attı.

İran Uluslararası İşler Petrol Bakan Yardımcısı Emir Hüseyin Zamaninia, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Tahran ziyareti çerçevesinde Rus petrol şirketleri ile altı geçici anlaşma
imzalandığını söyledi.

Financial Times gazetesinin haberine göre İranlı yetkili, iki ülkenin İran'ın petrol ve doğalgaz alanlarını geliştirme konusunda işbirliğini genişleteceğini belirtti.

Rusya'nın devlete bağlı petrol şirketi Rosneft'in CEO'su İgor Seçin ise, İran Ulusal Petrol Şirketi ile yapılan anlaşmanın, gelecek yıllarda İran'ın petrol ve doğalgaz projeleri kapsamında yapılacak bağlayıcı anlaşmaların ilk adımı olduğunu vurguladı. Seçin, yatırımların tamamının 30 milyar doları bulacağını tahmin ettiklerini, projeler tamamlandığında yıllık petrol üretiminin 33 milyon tona ulaşacağını kaydetti.

İran hükümeti, yıllardır süren uluslararası yaptırımların ardından yabancı şirketlerin İran'a enerji yatırımlarını arttırmasını hedefliyor. Tahran özellikle, Royal Dutch Shell gibi önemli şirketlerin İran'a yatırım yapması için diplomatik çabalarını sürdürüyor.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmaya desteğini geri çekmesi ve ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya koymasının, Batılı şirketlerin İran'a yatırımlarını engelleyebileceği, bu durumun Rus ve Çinli şirketlerin İran pazarındaki etkisini arttıracağı belirtiliyor.

Son dönemde Ortadoğu'da enerji alanında yeni yatırımlara ağırlık veren Rusya'nın, İran'ın bölgesel rakibi olan Suudi Arabistan'la enerji ve askeri alanlarda işbirliğini arttırması da dikkat çekiyor. Rosneft, geçen ay da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile doğalgaz boru hattı için finansman anlaşması imzalamıştı.

Bu haber toplam 2918 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim