Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yerli kömür stratejisini AA muhabirine değerlendirdi.
Türkiye'nin son 10 yılda enerji ve maden ithalatı için ortalama 55 milyar dolar harcadığını dile getiren Karagöl, "Yaklaşık 18 milyar ton kömür rezervi olan bir ülkenin yılda 40 milyon tona yakın kömür ithal etmesi tuhaf, sahip olduğumuz kömürü çıkarma teknolojisine sahibiz." ifadesini kullandı.
Karagöl, yeni dönemde yükselmeye başlayan petrol fiyatları nedeniyle yerli kömür projelerinin desteklenmesi gerektiğini ve böylece Türkiye'nin enerji ithalat faturasının düşürülebileceğini söyledi.
Yerli kömür üretiminin artmasıyla istihdam oranının da artacağına dikkati çeken Karagöl, "Bunun ülke ekonomisine katkısı yadsınamaz derecede önemli. Bu durumun istihdam seferberliği kapsamında işsizlik oranını azaltma hedefine önemli katkı sunması bekleniyor. Yerli kömüre verilen desteğin artmasında asıl amaç, kömürün toplam elektrik üretimindeki payını artırmak. Bu uygulandığı zaman maliyetler düşecek ve en nihayetinde tüketiciye olumlu yansıyacak." diye konuştu.
"Çevre konularında hassasiyet üst düzeyde"
Karagöl, Türkiye'de mevcut rezerv alanlarına ek olarak yeni keşif alanlarının da ekleneceğini belirterek, yalnızca Zonguldak-Amasra bölgesinde değil, kömür kapasitesi ve potansiyelinin yoğun olduğu her yerde üretim ve istihdamın artırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Yerli kömür üretiminde çevreci yaklaşımların benimsendiğinin altını çizen Karagöl, "Türkiye'nin elektrik üretiminde ithal kömür yüzde 30 civarında paya sahip. Bunu azaltırken çevre konularında hassasiyetin üst düzey olacağı zaten belirtildi ve teminat verildi. Yapılan açıklamalara bakıldığında, yerli kömür üretim hedefinin özelleştirmeyi getirmeyeceği, mevcut kurumların kapatılmayacağı ve buna ilaveten söylenenlerin aksine sektörde çalışan sayısının artırılmasının planladığı biliniyor." dedi.