• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Yeni Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı günlük 1 milyon varil taşıyacak

Yeni Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı günlük 1 milyon varil taşıyacak
Irak merkezi hükümeti, yaklaşık 350 kilometre uzunluğunda ve günlük 1 milyon varil taşıma kapasitesine sahip yeni Kerkük-Ceyhan petrol boru hattı döşeyecek.

Irak Petrol Bakanlığı, terör örgütü DEAŞ'ın Haziran 2014 yılında Musul'u ele geçirmesinden sonra Kerkük petrolünü Ceyhan limanına taşıyan boru hatlarının onarılamaz hale gelmesi nedeniyle Türkiye sınırına doğru yeni bir boru hattı inşa edecek. 

Söz konusu boru hattının inşasıyla birlikte Irak merkezi hükümeti, 16 Ekim tarihinde düzenlediği askeri operasyon sonucu Kerkük'teki petrol kuyularında sağladığı kontrolü kaybetmemek ve petrol ihracatı konusunda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) bypass etmeyi hedefliyor.

İnşa edilecek yeni boru hattın güzergahı

Terör örgütü DEAŞ'ın yaklaşık 3 yıl boyunca elinde tuttuğu bölgelerden geçen her iki petrol boru hattının onarılmaz durumda olmasından ötürü, aynı güzergahta 3'üncü bir boru hattı döşenecek.

Kerkük petrolünü Ceyhan limanına taşıyacak boru hattı, Salahaddin vilayetinden başlayıp Kerkük ve Musul'dan geçip Duhok'un Fişhabur bölgesinden Türkiye'ye geçecek.

Hedef 1 milyon varil

Kerkük'te Havana, Bay Hasan, Babagurgur, Hebaziya, Cenbure olmak üzere toplam 5 petrol yatağı bulunuyor. Bu yataklarda birden fazla petrol kuyusu var.

Yaklaşık 3 yıl boyunca IKBY'nin denetiminde yer alan Havana ve Bay Hasan'dan 16 Ekim tarihine kadar günlük 300 bin varil çıkarılıp ihraç edilebiliyordu.

Irak merkezi hükümetine bağlı olan Kuzey Petrol Şirketi ise diğer 3 kuyudan ortalama 150 bin varil ihraç edebiliyordu. Kerkük petrol kuyularından hali hazırda yaklaşık günlük 450 bin varil çıkarılıyor.

Irak Petrol Bakanı Cebbar Luaybi, 17 Ekim tarihinde yaptığı açıklamada, yabancı petrol şirketlerinin yatırımları sonucu Kerkük'teki petrol ihracat kapasitesinin günlük 1 milyon varile çıkarılmasını hedeflediklerini söylemişti.

Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının Irak içerisinde toplam uzunluğunun yaklaşık 350 kilometre olacağı kaydedildi.

Bu haber toplam 2838 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim