• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye LNG'de kapasitesini hızla artıracak

Türkiye LNG'de kapasitesini hızla artıracak
Türkiye, gelecek dönemde işletmeye alacağı LNG terminalleriyle Avrupa'da gazlaştırma kapasitesini en fazla artıran ülke olacak.

Türkiye, gelecek birkaç yıl içinde devreye alacağı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalleriyle Avrupa'da gazlaştırma kapasitesini en fazla artıran ülke olacak.

Avrupa'daki mevcut ve planlanan LNG terminallerini gösteren Gas Infrastructure Europe'un 2018 LNG Haritası'ndan derlenen bilgilere göre, Avrupa'da yıllık yaklaşık 228 milyar metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip 32 LNG terminali bulunuyor.

İnşaat aşamasında 5 milyar metreküp kapasiteye sahip 6 LNG ithalat terminali bulunurken, yaklaşık 130 milyar metreküp kapasiteli 11 terminalin de yapımı planlanıyor.

Rapora göre, yıllık 17 milyar metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip Türkiye, planlanan projelerle mevcut kapasitesine 21 milyar metreküp daha gazlaştırma kapasitesi ekleyecek. Böylece Türkiye, işletmeye alacağı ek kapasiteyle 28 Avrupa Birliği ülkesi arasında lider konuma ulaşacak.

Türkiye'yi, yıllık gazlaştırma kapasitesini 17 milyar metreküp artıracak İngiltere takip edecek. Bu ülkeyi de 11 milyar metreküp ek gazlaştırma kapasitesiyle Polonya ve Fransa izleyecek.

Türkiye'nin ilk yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) GDF Suez Neptune, geçen yıl Aralık ayında İzmir'de devreye alınmıştı. İkinci FSRU'nun Ocak 2018'de Hatay Dörtyol'da, üçüncü FSRU'nun ise aynı yıl içinde Ege Denizi'nin kuzeyinde yer alan Saros Körfezi'nde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Devreye alınacak bu iki terminal sayesinde sisteme yıllık yaklaşık 15 milyar metreküp gaz verilebilecek. Ayrıca, mevcut LNG terminallerindeki kapasitesi artırım çalışmalarıyla bu alanda hedeflenen kapasiteye ulaşılacak.

Bu haber toplam 2502 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim