• BIST 9639.27
  • Altın 2477.673
  • Dolar 32.4931
  • Euro 34.6107
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

TAPI’nın Afganistan ayağı kuruluyor

TAPI’nın Afganistan ayağı kuruluyor
Türkmenistan’dan Pakistan ve Hindistan'a uzanacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) Gaz Boru Hattı Projesi`nin Afganistan bölümü inşaa ediliyor.

Türkmenistan, Pakistan ve Hindistan'a uzanacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) Gaz Boru Hattı Projesi`nin (TAPI) Afganistan bölümünde inşaat çalışmalarının başladığını duyurdu. 

8 milyar dolar yatırım ile inşaa edilecek boru hattı dünyanın dördüncü büyük doğal gaz rezervlerine sahip Türkmenistan'ı Rusya ve Çin'e bağımlılıktan kurtaracak. Boru hattının Afganistan bölümünün inşaasın başlaması nedeniyle düzenlenen törene Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, Afganistan Devlet Baykanı Ashraf Ghani, Pakistan Başbakanı Shahid Khanqan Abbasi katıldı. 

TAPI doğal gaz boru hattı ABD ve Asya Kalkınma Bankası tarafından destekleniyor. 

Günde 90 milyon metreküp doğalgaz kapasitesi olan hattın 30 yıl boyunca işletmede olması ve bu yıl açılması planlanıyor. Hat, gaz talebi yüksek olan Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinin gaz güvenliği için oldukça önemli. Ayrıca hat İran-Pakistan-Hindistan (IPI) boru hattı projesine rakip olması nedeniyle de önemli.

Projeyi yürüten Konsorsiyumda TurkmenGaz yüzde 85 payla işletmeci konumda. Hintli GAIL, Pakistanlı ISGS ve Afgan AGE yüzde beşer hisseye sahip.

Halen çalışmaları devam eden 1814 kilometre uzunluğundaki TAPI'nın 214 kilometrelik Türkmenistan ayağının bu yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. TAPI’nın 214 kilometrelik kısmı Türkmenistan’dan, 774 kilometrelik kısmı Afganistan’dan ve 826 kilometrelik kısmı ise Pakistan’dan geçecek. Türkmenistan’ın Galkınış şehrinden başlayacak olan hat, Afganistan’ın Herat ve Kandahar şehirlerinden devam ederek Hindistan-Pakistan sınırındaki Fazilka bölgesine ulaşacak.

Bu haber toplam 3211 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim