• BIST 9079.97
  • Altın 2324.319
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9486
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

İzmir, rüzgar enerjisinde ön plana çıkıyor

İzmir, rüzgar enerjisinde ön plana çıkıyor
Türkiye'nin 6 bin 872 megavatlık rüzgar enerjisi kurulu gücünün yüzde 19'una ev sahipliği yapan İzmir, YEKA kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan yatırımlarda da aday kentler arasında ön plana çıkıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yenilenebilir enerji alanında sağladığı desteklerin etkisiyle Türkiye, son 10 yılda rüzgar enerjisi kurulu gücünü 47 kat artırarak 146 megavattan 6 bin 872 megavata ulaştırdı.

Kurulu güç iller bazında değerlendirildiğinde İzmir, bin 331 megavatla ilk sırada yer aldı. Bu kenti bin 69 megavatla Balıkesir ve 660 megavatla Manisa izledi.

Toplam kurulu gücün yüzde 19'una sahip olan İzmir'de 53 megavat kurulu güçteki rüzgar santrali yatırımı ise devam ediyor. Rüzgar türbini kanat ve kule üreticilerine de ev sahipliği yapan İzmir'de, bu alanda dünyanın en büyükleri arasında gösterilen TPI Kompozit, Enercon ve LM Wind Power'ın üretim tesisleri bulunuyor.

Küresel firmaların ilgisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yürüttüğü Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında ağustos ayında sonuçlandırılan rüzgar enerjisi ihalesi çerçevesinde yapılacak yatırımlar için de İzmir'in önde gelen aday kentler arasında yer aldığı belirtildi.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, rüzgarda YEKA'nın devreye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmesi ve yaklaşık 1 milyon 100 bin evin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanmasının planlandığını dile getiren Vatansever, "Dünyaca ünlü Alman devi Siemens'in öncülüğünde gerçekleştirilecek bu dev yatırımın adresinin kesinlikle İzmir olması gerekiyor. Hem yan sanayisi hem rüzgar potansiyeliyle İzmir öne çıkıyor." dedi.

12 yılda 25 milyar dolarlık ekipman pazarı

Yenilenebilir enerji kaynaklarını elektrik enerjisine çevirmek için kullanılan ekipmanların ithal edilmesinin dış ticaret açığı ve dolaylı olarak da istihdam sorunlarının altyapısını hazırladığını belirten Vatansever, şunları kaydetti:

"YEKA projeleri ise sektörde katma değeri olan enerji ekipmanlarının üretiminin yapılmasının yanı sıra istihdam sorununun azaltılmasına destek olmaktadır. Türkiye'nin 2023 hedeflerine bağlı olarak toplam enerji tüketiminin yüzde 30'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması hedefi, önümüzdeki 12 yıl için en az 25 milyar dolarlık bir ekipman pazarı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla iç pazarda oluşacak ihtiyacın ithalatla değil ülkemiz sınırlarında yapılacak üretimle karşılanması ve ihraç edilmesi hem cari açığın azalmasını hem de dövizin ülke içinde kalmasını sağlayacaktır."

"Off-shoreda da İzmir ön plana çıkıyor"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından Türkiye Enerji ve Maden Forumu'nda açıklanan dünyanın en büyük off-shore rüzgar santrali projesine de değinen Vatansever, rüzgar potansiyelinin yüksek olması dolayısıyla bu konuda da Ege Denizi'nin ön plana çıktığını ifade etti.

Vatansever, son dönemde İzmir'de yatırım yapmak için arayış içinde olan firma sayısındaki artışın kendilerini sevindirdiğini, Siemens'in yatırımının çekilmesi halinde kentin, dünyanın önde gelen rüzgar santrali teknoloji merkezleri arasına girebileceğine inandığını söyledi.

Bu haber toplam 2513 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim