• BIST 8718.11
  • Altın 2244.297
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.1686
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Veysel Eroğlu: Kuraklığa rağmen HES'lerden 58.4 milyar kilovatsaat enerji üretildi

Veysel Eroğlu: Kuraklığa rağmen HES'lerden 58.4 milyar kilovatsaat enerji üretildi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Geçen yıl, son 44 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanmış olmasına rağmen HES'lerden 58,4 milyar kilovatsaat enerji üretilmiştir. Bu üretimin ekonomiye katkısı 9 milyar 900 milyon lira." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerinden (HES) elde edilen enerji üretimini 26 milyar kilovatsaatten 95 milyar kilovatsaate çıkardıklarını belirterek, "Geçen yıl, son 44 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanmış olmasına rağmen HES'lerden 58.4 milyar kilovatsaat enerji üretilmiştir. Bu üretimin ekonomiye katkısı 9 milyar 900 milyon lira." dedi.

Bakan Eroğlu yaptığı açıklamada, yarı kurak iklim kuşağında bulunan Türkiye'de, küresel ısınma ve iklim değişikliği de dikkate alındığında depolama tesislerinin sayısının artırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Sağlıklı içme ve kullanma suyu temin etmek, tarımsal sulama yapabilmek için baraj ve göletlerin inşa edilmesinin bir zorunluluk olarak ortaya çıktığına dikkati çeken Eroğlu, "DSİ tarafından 2003 yılına kadar 276 adet baraj inşa edilerek işletmeye alındı. 2003 yılında uygulamaya koyduğumuz yeni yatırım stratejileriyle 511 adet barajı daha tamamlayarak hizmete aldık." bilgisini verdi.

Bakan Eroğlu, 511 barajın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığını ve bu sayı ile dünyada en çok baraj açılışı yapan lider rekorunu kırdığının altını çizdi.

Su biriktirmede göletlerin de önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, binden fazla gölet inşa ettiklerini, sadece 81 ilin değil 193 yerleşim yerinin su problemini çözdüklerini vurguladı.

Şu an itibarıyla 727 adet baraj inşaatının devam ettiğini aktaran Eroğlu, "727 barajı inşallah 2023 yılının sonuna kadar bitireceğiz." ifadesini kullandı.

HES'lerden elektrik üretimi 4 katına çıktı

HES'lerin inşasında çok büyük mesafeler kat edildiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"Su kaynakları bakımından avantajlara sahip ülkemiz, bu kaynakların değerlendirilmesi noktasında son 15 yılda büyük aşama kaydetmiştir. Yaklaşık 520 HES inşa ettik. Özel sektör kamu ortaklığı ile 2003 yılında 26 milyar kilovatsaat olan hidroelektrik enerji üretimimizi şu an itibarıyla 95 milyar kilovatsaate çıkarttık. Su azlığında dahi 4 ampulden bir tanesi bizim getirdiğimiz enerjiyle aydınlatılıyor. Geçen yıl, son 44 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanmış olmasına rağmen HES'lerden 58.4 milyar kilovatsaat enerji üretilmiştir. Bu üretimin ekonomiye katkısı 9 milyar 900 milyon lira olmuştur. İnşallah şimdi barajlarımız doluyor. Bu sene en az 80-90 milyar kilovatsaat elektrik üretebilecek güce sahibiz."

Bakan Eroğlu, Kığı Barajı ve HES de dahil olmak üzere özel sektörün yaptığı 56 baraj ve HES'in hazır olduğunu, açılış için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gün beklediklerini dile getirdi.

HES'ler ekonomiye 30 milyar dolarlık katkı sağladı

Akan suyun gücünden faydalanan HES'lerin, çevre kirliliğine ve sera gazı emisyonuna sebep olmadan, temiz ve yenilenebilir enerji sağladığını aktaran Eroğlu, suyu kontrol edip düzenleyerek sel ve taşkınların önüne geçildiğini ifade etti.

Veysel Eroğlu, HES projeleri ile hem enerji üretileceğini hem de nehirlerin akmaya devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"İyi planlanmış çevre ile uyumlu, yeşili ve maviyi buluşturan HES projeleri, enerji ve kalkınmayı da beraberinde getirecektir. Şu anda 2003 yılından bu yana inşa edilen HES'ler ekonomiye 30 milyar dolarlık katkı sağlamış durumda. Bu sebeple HES'leri inşa etmeye devam edeceğiz. Bu milletin kaynaklarını kullanarak kalkınmaya devam edeceğiz. Hedefimiz, 2019 yılı sonuna kadar 110 milyar kilovatsaat/yıl olarak hesaplanan teknik hidroelektrik potansiyelimizin ekonomik, sosyal ve çevresel yönden yapılabilir kısmının tamamının özel sektör işbirliği ile ülke ekonomisine kazandırmak ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına katkıda bulunmaktır."

Bu haber toplam 3749 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim