• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Güneş YEKA'sına depolama dopingi

Güneş YEKA'sına depolama dopingi
Turcas Petrol AŞ Üst Yöneticisi Aksoy, "Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde fotovoltaik enerjiyle depolamanın birleştirilmesi konuşuluyor." dedi.

Turcas Petrol AŞ Üst Yöneticisi Batu Aksoy yaptığı açıklamada, enerji sektöründe elektrik depolama, pil ve batarya teknolojilerinin son yılların en sıcak konuları haline geldiğini belirterek, "Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde fotovoltaik enerji ile depolamanın birleştirilmesi konuşuluyor. Bu çok yerinde bir karar. Güneş enerjisi güneş varken çalışıyor, depolama teknolojisiyle gece de üretim yapılarak gün içindeki salınımlar minimize edilip, daha verimli elektrik sağlanabilir." dedi.

Lityum-iyon bataryalardan elektrikli araçlardaki bataryalara kadar elektrik depolama teknolojilerinin günlük hayatın parçası haline geldiğini söyleyen Aksoy, pil teknolojilerinde şu an maliyetlerin giderek azaldığına dikkati çeken Aksoy, bugün yapılan yatırımların gelecekte daha hızlı değişim göstererek, maliyetleri daha aşağı çekebileceğini ifade etti.

"Fotovoltaik teknolojilerle jeotermal birleştirilebilir"

Aksoy, jeotermal santrallerde iç tüketimin güneş panellerinden karşılanabileceğini söyledi.

Bu hibrit çalışmaya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yetkililerine bilgi verdiklerini belirten Aksoy, şunları kaydetti:

"18 megavat kapasiteli jeotermal santraldeki elektriğin 2.5 megavatını iç tüketim için harcıyoruz. Piyasaya 15.5 megavat veriyoruz. Halbuki iç tüketimimiz için kullandığımız elektriği, yani piyasaya satamadığımız elektriği, yenilenebilir bir kaynaktan üretmemiz teşvik edilirse, o zaman bütün sistem çok daha verimli hale gelebiliyor. Bunun dünyada harika örnekleri var. Fotovoltaik teknolojilerle jeotermalin birleştirilebileceğine inanıyoruz."

Bu haber toplam 2747 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim