• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 18 °C

Çin'de jeotermal enerji kaynaklarının kullanımı geliştiriliyor

Çin'de jeotermal enerji kaynaklarının kullanımı geliştiriliyor
Çin'in Sinopec şirketi ile İzlanda'nın Arctic Green Energy Corporation şirketleri bir ortaklık kurarak; Çin'de jeotermal enerji kullanımının geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlattı.

Çin'in Sinopec şirketi ile İzlanda'nın Arctic Green Energy Corporation şirketleri bir ortaklık kurarak; Çin'de jeotermal enerji kullanımının geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlattı. Projenin finansmanı için Asian Development Bank'tan 250 milyon dolarlık kredi alındı.

Bu proje ile, Pekin yakınlarındaki kentlerde jeotermal ısıtma sistemlerinin yaygınlaştırılıp; kömüre olan bağımlılığın yok edilmesi amaçlanıyor.

Projenin ileriye dönük daha kapsamlı fayda sağlaması bekleniyor. Devlet şirketi olan Sinopec'in sorumlularından Liu Shiliang "başarılı işbirliğimizi tüm Asya'ya yaymak istiyoruz" diyor.

Jeotermal ısıtma yer altından sıcak suyun çıkartılıp, konut ve iş yerlerine borulara pompalanarak iletilmesi yoluyla çalışan bir sistem. Bu yöntem kullanılarak, İzlanda'nın elektrik gereksiniminin %25'i karşıladığı gibi 10 konuttan 9'unun ısıtılması da sağlanıyor.

Bilindiği üzere Çin yönetimi, özellikle büyük kentlerde hava kirliliğini azaltmak için ısrarla ve ivedilikle temiz enerji kaynaklarına yönelik çalışmalar yapıyor. Pekin yönetiminin en son beş yıllık ekonomik planı bu amaçla yenilenebilir enerjinin ve bu çerçevede jeotermal enerjinin hızla geliştirilmesi vaadini de içeriyor.

Elde edilecek jeotermal enerjinin, 2020 yılında 50 milyon tonluk kömür enerjisini karşılaması öngörülüyor. Çin  güneş enerjisi, hidrolik enerji gibi fosil olmayan enerji kaynaklarını kullanarak 2030 yılında, toplam enerji gereksiniminin %20'sini karşılamayı hedefliyor.

Çin, yenilenebilir enerji üretimine 2020 itibariyle 67 milyar dolar tutarında yatırım yapmayı hedefliyor. 

Bu haber toplam 2403 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim