• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Lufthansa tekelleşmeye gidiyor

Lufthansa tekelleşmeye gidiyor
Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan Lufthansa, Air Berlin'i satın alarak tekelleşme yolunda hızla ilerliyor! Lufthansa'nın bu satın alımla birlikte yurtiçi payı yüzde 90'ların üzerine çıkacak.

Air Berlin'in dar boğaza girmesinden sonra ciddi hamleler yapan Lufthansa Group, sonunda emeline ulaştı. 

Lufthansa, Air Berlin'i bünyesine katmak üzere anlaşma sağladı. Alman haber kaynaklarına göre Air Berlin için ilk etapta 210 milyon Euro ödeme yapılacağı belirtiliyor.

Anlaşma sonucu Lufhtansa, Air Berlin'in yanısıra Niki Fly ile LG Walter'ı da bünyesine katacak. Avusturya merkezli Niki'nin de Lufthansa'ya katılacak olması ise Avrupa Birliği'nde olumsuz bir etki yarattı. Avusturyalı rekabet otoriteleri, Lufthansa'nın Niki'ye sahip olmasından sonra Viyana'da baskın bir hale geleceğini iddia ediyor.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili de, "Fly Niki'nin devralınmasının ardından birçok rotada Viyana'da anti-rekabetçi bir Lufthansa tekelini görüyoruz" dedi.

Alman Kartel Ofisi, Avrupa Komisyonu'nun anlaşmayı mutlaka inceleme altına alması gerektiğini açıkladı. Avrupa Komisyonu ise anlaşmayla alkalı "henüz resmi bir belge elimize" ulaşmadı diyerek konu hakkında sessiz kalmayı tercih etti.

AirportHaber'in edindiği bilgiye göre, Air Berlin ile yapılan anlaşma sonrasında EuroWings, SunExpress, Austrian Airlines, Swiss, Brussels Airlines, edelweiss gibi yan kuruluşlarda da söz sahibi olan Lufthansa'nın özellikle Almanya iç hat uçuşlarındaki pazar payının yüzde 95'e yükseleceği belirtiliyor.

RAKİPLERDEN SERT ELEŞTİRİ

Lufthansa'nın bu hamlesinden sonra rakip havayolu şirketlerinden de sert eleştiriler gelmeye başladı. Avrupa'nın en çok yolcu taşıyan havayolu şirketi Ryanair'ın CEO'su Michael O'Leary, Lufthansa'nın iç pazar payının yüzde 95'e çıkacak olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade etti. 

O'Leary, bu anlaşmanın sadece Almanya pazarını değil Avrupa'yı bir bütün olarak etkileyeceğini söyledi.

Lufthansa CEO'Su Carsten Spohr, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamad anlaşmanın yıl sonuna kadar onaylanacağını belirtmişti.

Kaynak: AirportHaber

Bu haber toplam 5003 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim