• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Hadi Karasu: Avrupalı alıcılar fiyatlarda otomatik 1 euro indirim yapıyor

Hadi Karasu: Avrupalı alıcılar fiyatlarda otomatik 1 euro indirim yapıyor
TGSD Başkanı Hadi Karasu, “Avrupalı alıcılar ürünlerin yeni parti siparişlerinde parça başına otomatik 1 euro indirim yapıyor.” dedi.

Döviz kurundaki artış giyim sanayicilerine de yaramadı. “Balayı sadece 3 ay sürdü” diyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, “Avrupalı alıcılar ürünlerin yeni parti siparişlerinde parça başına otomatik 1 euro indirim yapıyor” dedi.

Dolar kurunda bugün gelinen seviyenin kendileri için “ekonomik koşullara göre doğru rakamlar” olduğunu söyleyen Karasu, bu noktada kendileri için sürdürülebilirlik ve istikrarın öneminin altını çizdi. Türkiye dünyanın en büyük 5’inci hazır giyim ihracatçısı. Sektör daha da ileri gidebilmek için kurda stabilite talep ediyor.

Fırsatçıları takip ediyor

TGSD olarak özellikle hammadde tarafında fırsatçıları yakından takip ettiklerini ve gerektiğinde harekete geçtiklerini anlatan Başkan Karasu, bu noktada maliyetlerde aşırı artışların üreticiyi zorladığını çünkü alıcının fiyatları çok yakından takip ettiğini söyledi. Karasu şöyle devam etti: “Size bir örnek vereyim. Tekstil hammaddesi Türkiye’de üretiliyor. Hammadde fiyatında döviz bazında hiçbir düşüş yok. Somun, civata hep dolar ve euroyla satılmaya başladı. Fason üretim yapanlar fiyatları iki katına çıkardı. ‘Sen ihracattan kazanıyorsun, biz de kazanalım’ diyor ya da ‘Ben ne fiyat koyacağımı şaşırdım, önümü göremiyorum’ diyor. Biz bu ortamdayken Avrupalı müşterimizden mesaj alıyoruz; 3 ay önce sattığı ürünün tekrar siparişinde parça başına otomatik olarak 1 euro kesinti yaptığını söylüyor. Açıklama olarak Türkiye’deki devalüasyonu gösteriyor.”

Hiç huzurlu değiliz

Bu noktada Hadi Karasu giyim sanayicilerinin en büyük endişesini anlattı: “Bizim korkumuz, tekrardan kurun gene fiktif olarak farklı bir seviyeye inmesi. O zaman biz çok ciddi zararlar içine gireriz. TL tekrar değerlenince artan giderlerimiz geri gelmiyor, o zaman pazar kaybetmeye başlıyoruz. Biz gerçekçi bir noktada stabilize edilmiş bir kur istiyoruz. Ekonomi için bu iniş ve çıkışlar bir zehirdir. Hiç huzurlu değiliz.”

Sorumluluk sahibi moda

Sektörün Türkiye’nin geleceği olduğunu vurgulayan TGSD, bu yolda İstanbul Moda Konferansı’nın 11’incisini “Responsible Fashion” temasıyla 3-4 Ekim’de Çırağan Kempinski’de düzenleyecek. Konferansın ilk gününde tasarımdan sürdürülebilirliğe kadar sektörün önemli konuları gündeme gelirken, ikinci gününde B2B görüşmelerle pek çok iş anlaşmasına ortam sağlanacak. Hadi Karasu dünyaca ünlü alıcıların İstanbul’a geleceğini ve 1000’e yakın birebir iş görüşmesi ile yeni iş fırsatları yaratılacağını açıkladı.

Alitalia asla bir Türk tasarımcıyla çalışmaz

TGSD Hadi Karasu, THY’nin yeni üniformalarını İtalyan firmaya vermesine sitem etti. “İtalyanlar bize karşı önlemler alırken siz böyle bir şey yapıyorsunuz. Alitalia asla bir Türk tasarımcıya iş vermez. Bunun sembolik bir önemi var. Siz şimdi böyle yaparak bizi geride bırakıyorsunuz” dedi.

Kaynak: Özlem ERMİŞ BEYHAN / DÜNYA

Bu haber toplam 11921 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim