• BIST 9530.47
  • Altın 2477.439
  • Dolar 32.4179
  • Euro 34.6806
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Sabancı Holding 2015 yılı kârını ve 2016 yılı beklentilerini açıkladı

Sabancı Holding 2015 yılı kârını ve 2016 yılı beklentilerini açıkladı
Sabancı Holding 2015 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. 2015 yılı kombine net satışları 47,9 milyar TL, konsolide net karı ise 2 milyar 236 milyon TL olarak gerçekleşti.

Sabancı Holding 2015 yılı finansal sonuçlarını düzenlediği toplantıyla açıkladı. Rakamlara göre, 2015 yılı kombine net satışları 47,9 milyar TL, konsolide net karı ise 2 milyar 236 milyon TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Sabancı Holding’in banka dışı kombine FAVÖK (faiz, amortisman ve vergi öncesi kar) miktarı ise yüzde 41 artışla 4.5 milyar TL oldu.

'Hedeflerimize ulaştığımız bir sene oldu.'

Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında 2015 yılını ve topluluk sonuçlarını değerlendiren Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, “Sabancı Topluluğu için 2015, operasyonel karlılığımızı arttırarak büyüdüğümüz, içinde bulunduğumuz sektörlerde hedeflerimize ulaştığımız bir sene oldu. 2015 yılı bizim için oldukça başarılı geçti. Faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde başarılı sonuçlara imza attığımız bir yıl oldu. 2015’te konsolide net karımızı yüzde 8 artırarak 2 milyar 236 milyon TL’ye çıkardık. Yine aynı dönemde banka dışı kombine FAVÖK’ümüzü ise yüzde 41 artışla 4.5 milyar TL’ye çıkardık. Türkiye’ye inanıyoruz, yatırıma devam ediyoruz” diye devam eden Kurtul, “Sabancı Holding olarak son beş yılda çoğu Türkiye’de olmak üzere yaklaşık 11 miyar doları yatırım yaptık. Sadece 2015 yılında yaptığımız yatırım miktarı ise 3.7 milyar TL oldu” ifadelerini kullandı.

'2016 yılında da büyüme, karlılık ve yatırımcılarımıza değer yaratmak önceliklerimiz olacaktır.'

Toplantıda 2016 yılı planlarına da değinen Kurtul: “Bizim için bugüne kadar olduğu gibi içinde bulunduğumuz 2016 yılında da büyüme, karlılık ve yatırımcılarımıza değer yaratmak önceliklerimiz olacaktır. Bu sene ağırlığı enerji alanına olmak üzere yaklaşık 5 milyar TL yatırım yapacağız. ’Türkiye’nin Sabancı’sı’ olarak ülkemize güvenerek yolumuza devam ediyoruz. Bu yıl içinde bulunduğumuz tüm sektörlerde kar odağımızı koruyarak büyüdüğümüz bir yıl olacak. Banka dışı kombine satışlarımızda yüzde 10 ila yüzde 15, banka dışı kombine faaliyet karımızda yüzde 20 ila yüzde 30; enerjideki faaliyet karımızda ise yüzde 40 ila yüzde 50 oranlarında büyüme bekliyoruz. 2016’da da inovasyon kültürümüz ve operasyonel mükemmellik anlayışımız ile yaptığımız her işte, faaliyet gösterdiğimiz her sektörde daima ’öncü’ ve ’örnek’ olma konumumuzla hedeflerimize koşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kurtul, Sabancı Holding 2016 enflasyonunu yüzde 9 olarak tahmin ediyor, yüksek enflasyon yatırım ortamını olumsuz etkiliyor. Sabancı Holding Enerjisa’da halka arz, Carrefoursa’da ikincil halka arz istiyor ama piyasa koşuları nedeniyle zamanlama veremiyoruz. Sabancı Holding 2016’da 5 milyar TL yatırım yapacak. Sabancı Holding 2016’da en fazla yatırımı enerjiye yapacak, holding büyümesinde ana motor da enerji olacak. Planlanan yatırım tutarına satın almalar dahil değil; çimentoda yurtdışı satın alma fırsatlarına bakıyoruz. Perakendede 2016’da yeni satın alma yapmayı düşünmüyoruz" açıklamalarında bulundu.

Sabancı Holding Ceo’su Zafer Kurtul, yıl sonu dolar beklentilerinin 3,21 düzeyinde, yıl içinde ortalamanın ise 3,07 olduğunu açıkladı. Kurtul, "2016 yılında büyümenin yine iç talep ağırlıklı olacağını düşünüyoruz. 2016’da büyümenin yüzde 4, enflasyonun yüzde 9 olacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Kurtul, enerji alanındaki faaliyetlere ilişkin olarak da, “Enerjisa olarak 2015’te operasyonel karımızı yüzde 119 artırarak, yatırım finansmanına ait kur riskini de başarıyla yöneterek, net karlılığa ulaştık. 2016 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan santrallerimizin yenilenebilir enerji kanunundaki tarifelerden faydalanması önemli bir olumlu etki sağlayacaktır. Türkiye’de her 4 kişiden 1’inin elektriğini Enerjisa veriyor, bu Enerjisa’nın geldiği büyüklüğün de bir göstergesidir. Bugüne kadar Enerjisa ile yaklaşık 11 milyar dolar yatırım yaptık. 2016 yılının ilk yarısında kurulu gücümüzü yüzde 48 artırarak 3 bin 700 MW’a çıkaracağız ve operasyonel mükemmelliğe odaklanacağız” dedi.

Enerji sektöründeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda da bulunan Kurtul sözlerini şöyle sürdürdü: “Elektrik dağıtımda yeni açıklanan 2016-2020 arasında kullanılacak tarife ve metodolojiyi sektörün önünü görebilmesi açısından olumlu değerlendiriyoruz. Bu yatırımlar, müşterilerin daha iyi hizmet almasını ve kayıp Kaçak oranlarındaki iyileştirmelerle Türkiye’nin kaynaklarını daha verimli kullanmasını sağlayacaktır. Geçtiğimiz yıl yatay seyreden iç talep ve daralan ihracat pazarlarına rağmen çimento şirketlerimiz, güçlü performanslarını devam ettirdiler. 2015 yılında kombine net karlarını geçen yıla göre yüzde 19 artıran şirketlerimizin geçtiğimiz beş yıl içindeki yıllık net karı ortalama yüzde 26 arttı. 165 milyon dolar yatırım yaptığımız Afyon Çimento fabrikası bu sene faaliyete geçmiş olacak. Dünya’nın en büyük iki üreticisinden biri olduğumuz beyaz çimento kategorisinde üretim kapasitemizi yüzde 35 arttıracak yatırıma Eskişehir Çimsa fabrikasında yeşil ışık yaktık. Bunun paralelinde çimento şirketlerimiz, sürdürülebilirliğe yatırım yapmaya devam etmekte ve sektörde bu alandaki farklılıklarını da pekiştirmektedirler”.

Sanayi şirketlerimizde 2015’te de devam eden yatırım hamlesi, yeni müşteri ve yeni pazar hedeflerimizi güçlendirdiğini belirten Kurtul, “Geçtiğimiz yıl rekor kar yakaladığımız ve büyüdüğümüz bir yıl oldu. Temsa Otobüs, sekiz yeni ürün lansmanına ek olarak, rekor üretim ve ihracat ile operasyonel karlılığını yüzde 39 artırdı. Temsa Otobüs Avrupa’daki güçlü konumuna ek olarak ABD’deki pozisyonunu daha da güçlendirdi. 2016 yılında ABD pazarındaki Temsa otobüs sayımızın binin üzerinde olmasını bekliyoruz. ABD’deki otobüslerimiz Silikon Vadisi’ni taşıyor ve bu ülkeden çıkan bir markanın ABD yollarında olması, bu başarısı bize gurur veriyor. Son beş yılda karını yıllık ortalama yüzde 28 artıran Brisa ise 2015 yılında da rekor operasyonel karlılıkla pazar liderliğini korumuştur. Aksaray’da 300 milyon dolar tutarındaki ikinci fabrika yatırımımız tüm hızıyla devam etmektedir. Yalın üretim ve verimlilikle maliyetlerini düşüren Kordsa Global ise, 2014 yılında devreye alınan ve 100 milyon dolar yatırımla kurulan Endonezya fabrikasında hedeflenen tam kapasite kullanımına ulaşarak oldukça başarılı işlere imza attı ve net karı 2014 yılına göre yüzde 29 yükseldi” dedi.

Sabancı Holding’in perakende alanındaki faaliyetlerine de değinen Kurtul: “Carrefoursa ile 2015 yılında 900 milyon TL yatırım yaptık. Satışları da bir önceki yıla göre yüzde 26 artırıp 3.9 milyar TL’ye çıkardık. Carrefoursa ve Kiler yıl sonu itibari ile birleşme işlemlerini tamamladı. Birleşme işlemleri sonrasında Carrefoursa sinerji fırsatlarından oldukça fayda sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Carrefoursa önceki on yıllık sürede gerçekleştirdiği büyümeden daha fazlasını 2015 yılında gerçekleştirdi. 2016 yılı bu büyümenin karlılığa yansıtılmasına odaklanılan bir yıl olacak.

Teknolojide ürün, hizmet ve çözümün bir arada sunulduğu tek adres olma stratejisi doğrultusunda yapılanan Teknosa’da ise online satışlarımızı yüzde 50 oranında artırmayı başardık. Türkiye’de satılan her 10 smart TV’den 5’ini, her 10 akıllı telefondan da 4’ünü Teknosa satıyor. Bu da gösteriyor ki Teknosa teknoloji perakendeciliğinde oldukça önemli bir yere sahip. Bireysel emeklilik sektörünün lideri AvivaSA, 2015 yılında fon büyüklüğünü yüzde 29 artırmıştır. Henüz büyüme döneminin başında olan bireysel emeklilik sektörü, Türkiye’de tasarruf oranının artmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. 2015 yılında Avivasa hisseleri yüzde 23 değer kazandı ve toplam piyasa değeri 2 milyar TL’ye yaklaştı. Aksigorta ise geçtiğimiz yıl da seçilmiş branşlarda odaklı büyümesini sürdürdü. Bu kapsamda motor dışı branşların prim üretiminin portföydeki payı 7.5 puan artarak yüzde 52’ye yükseldi” ifadelerini kullandı.

Akbank olarak beş yıl üstüste Türkiye’nin en değerli banka markası seçildiklerine de değinen Sabancı Holding CEO’su şöyle dedi: “Akbank, 2015 sonu itibari ile 2014 yılsonuna göre toplam aktiflerini yüzde 15 büyüterek 252 Milyar TL seviyesine çıkarmıştır. Akbank büyümesini sürdürürken, takipteki kredi oranınını sektör ortalamasının da altında yüzde 2.2 seviyesinde tuttu. Dijital bankacılık konusunda Türkiye’nin lider bankalarından biri olan Akbank’ta artık işlemlerin yüzde 92’si şube dışından yapılmaktadır. Akbank sağlam finansalları, nitelikli insan kaynağı ve dijitalleşme yönündeki yatırımlarıyla Türkiye’nin büyüme potansiyeli en yüksek bankalarındandır”.

İnsan kaynaklarına verdikleri öneme de değinen Kurtul, 2012 yılından bugüne kadar 8 bin yeni istihdam sağladıklarını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Sabancı Topluluğu “33” yaş ortalamasıyla oldukça genç bir organizasyon. Biz Sabancı Topluluğu’nda kadın istihdamına özellikle önem veriyoruz. “İşte eşitlik” felsefesi bizim savunduğumuz ve öncülüğünü yaptığımız önemli bir değerimiz. İşe alımlarda kadın-erkek oranımız yüzde 50-yüzde 50 seviyelerinde. Bu da aslında hedeflediğimiz yere geldiğimizin göstergesi. İç terfi oranımız ise yüzde 75’lerde. Özellikle yedekleme sistemimiz bizim için çok önemli. Birçok yöneticimizi kendi içimizden yetiştiriyoruz. Topluluk olarak biz büyük bir aileyiz ve bu ailenin bir ferdi olarak çalışanlarımıza yatırım yaptığımızı görmek beni mutlu ediyor.”

Sabancı Vakfı’nın çalışmalarına da değinen Kurtul: “Sabancı Topluluğu ülkemizin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına hizmet eden Önder kuruluşlarından biri. Ticari alanda eriştiğimiz gücü, sosyal ve kültürel alanlarda Sabancı Vakfı ve Topluluk şirketlerinde sürdürdüğümüz sosyal sorumluluk çalışmalarımızla daha geniş ölçekte paylaşmaktayız. Sabancı Vakfı’nın 42 yıldır yürüttüğü çalışmalarının etkilerini bugün Türkiye’nin dört bir yanında görüyor olmak bizi mutlu ediyor. Vakfımız kuruluşundan bu yana, Türkiye geneline dağılmış 78 yerleşim merkezinde 120’den fazla kalıcı eser yarattı. 42.500’den fazla gence burs verdi. Kadınlar, gençler ve engellilere eşit fırsatların yaratılmasını ve topluma aktif katılımlarını desteklemek amaçlı projelere hibe programları ile destek oldu. Biz; Türkiye’nin Sabancı’sı olmanın verdiği sorumlulukla ülkemize hizmet etmeye var gücümüzle devam ediyoruz” dedi.

Bu haber toplam 1460 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim