• BIST 8983.26
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Ekmekten 1 Milyar TL ciro hedefliyor

Ekmekten 1 Milyar TL ciro hedefliyor
Geçtiğimiz yılı 510 milyon TL ciro ile kapatan UNO, yılda 120 bin ton üretim gerçekleştirerek, 2018 yılında 1 milyar TL ciro hedefliyor.

Kurulduğu 1991 yılından bu yana ekmek sektöründe gerçekleştirdiği yatırımlarla sektörün standardını yükselten UNO, 25’inci yılında da bu geleneğini bozmadı ve tüm dünyada yükselen değer olan “wholegrain/tam tane ekmek” kültürünü Türkiye ile tanıştırdı.

Tam tane ekmek, beyaz un üretiminde dışarıda kalan, protein, lif, vitamin ve minerallerden zengin kepek ve rüşeym bölümlerini de içererek, beslenme piramidinin en temel öğesi olan tahıllardan maksimum fayda elde edilmesini sağlıyor. 

UNO’nun yeni Tam Tane Premium serisi Çok Tahıllı, Çavdar&Karabuğdaylı, Sandwince Tam Buğdaylı ve Denge Tam Buğdaylı&Çiya Tohumlu ekmeklerinin lansman toplantısı UNO Yönetici Ortağı ve CEO Federico Caruncho, St. Catherine Üniversitesi Aile ve Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı Ordinaryüs Prof. Dr. Julie Miller Jones (ABD) ve Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu’nun katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. 

Dünyada “tahılın süper kadını” olarak nitelendirilen, dünyaca ünlü Amerikalı bilim insanı Prof. Dr. Julie Miller Jones’un tam tahıllı ekmeğin insan sağlığına faydalarına dair çarpıcı açıklamalarda bulunduğu toplantıda, Caruncho da yatırımlar ve ekmek sektörüne dair bilgiler paylaştı.

UNO 25. yılında toplam 7 fabrika ile yılda 4 milyar dilim ekmek üretiyor

Türkiye’de 39 milyar lira büyüklüğündeki unlu mamüller pazarında, ambalajlı ekmeğin payının henüz yüzde 2 civarında olduğunu anlatan Caruncho, bunun da yaklaşık 780 milyon liralık bir büyüklüğe tekabül ettiğini söyledi. Türkiye’de kişi başına unlu mamul tüketiminin 179 kiloyu bulduğunu hatırlatan Caruncho, tüketim miktarının yüksek olmasına karşılık besin değeri bakımından zayıf ürünlerin çoğunlukta olduğuna işaret etti. Doğru ekmek tüketiminin dengeli beslenmedeki önemine dikkat çeken Caruncho, “Almanya’da 101, Fransa’da 84 kilo kişi başına ekmek tüketiliyor. Ancak bu ülkelerdeki tam tane ekmek tüketimi daha fazla. Sektörün öncüsü olma sorumluluğu ile hedefimiz, tam tane kategorisini Türkiye’ye kazandırmak ve genişlemesini sağlamak” dedi. 

Türkiye’de hijyenik ve ambalajlı ekmek tüketiminin UNO ile başladığını kaydeden Caruncho, şöyle devam etti;

“Ancak toplam pazar içerisinde ambalajlı ekmek hala sektörün yüzde 2’sini oluşturuyor. Daha gidecek yolumuz çok. Hedefimiz bu payı yüzde 7 seviyesine çekmek ve pazarı 3 milyar TL’ye yükseltmek. Bu vizyonla önümüzdeki dönemde de Tam Tane gibi faydalı ve katma değerli ürünler ile tüketicimize farklı ve sağlıklı tatlar sunmaya devam edeceğiz. Sağlıklı ve dengeli yaşamın vazgeçilmezi olan tam tahıl kategorisinde önemli fırsatlar görüyoruz. Bu kategoriyi geliştirmeye devam edeceğiz.” 

UNO’nun 2015 yılı faaliyetlerine de değinen Caruncho, İstanbul’da 2 ve Ankara’daki 1 adet olmak üzere faaliyet gösterdikleri üç fabrikaya, İstanbul, Antalya ve İzmir’da dört yeni tesis daha eklediklerini kaydetti. Caruncho, geçtiğimiz yıl Asil Fırın şirketinin de UNO bünyesine katıldığını ifade etti. 

Son 3 yılda ambalajlı ekmek sektörüne toplam 90 milyon dolarlık yatırım yaptıklarına işaret eden Caruncho, yıllık 120 bin tonluk ekmek üretimi gerçekleştirdiklerini ve 4 milyar dilim ekmeği Türkiye’nin 81  iline ulaştırdıklarını belirtti. UNO’nun 2015 yılını 510 milyon lira ciro ile kapattığını hatırlatan Caruncho, 2016 yılı için 655 milyon lira ciro hedeflediklerini, 2018 yılında ise hedefin 1 milyar lira olduğunu sözlerine ekledi. 

Caruncho, “Türkiye’nin 81 iline, 73 dağıtım merkezi üzerinden, 670 kişilik satış ekibimizle yılda 4,2 milyon ziyaret yaparak ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Yapılan araştırmalarda UNO’nun marka bilinirliği yüzde 100, tüketici sadakati ise yüzde 76 çıkıyor, bunlar gurur verici rakamlar” diye konuştu.  

Prof. Dr. Julie Miller Jones: Günde 3 dilim tam tahıllı ekmek diyabet ve koroner kalp hastalığı riskini yüzde 30 azaltır

Toplantıya katılan dünyaca ünlü bilim insanı, Amerika’da “Tahılın Süper Kadını” olarak tanınan Prof. Julie Miller Jones, tahıl içermeyen diyetlerin sağlıksız olduğunu söyledi. 

Sağlıklı bir beslenmenin parçası olarak ortalama 90 grama karşılık gelen, günde 3 dilim tam tahıllı ekmek veya türevi tüketmenin gerekliliğine vurgu yapan Prof. Jones, bu beslenme düzenini uygulayanlarda diyabet ve koroner kalp hastalığı riskinin yüzde 30 daha az olduğunu gösteren dünya çapında çok sayıda katılımcı ile yapılmış araştırmalar olduğunu belirtti.

Sağlıklı beslenmenin dengeli beslenme anlamına geldiğini söyleyen Prof. Jones, “Beyin ve kalp sağlığını destekleyen, diyabeti önlemeye yardımcı beslenme düzenlerine baktığımızda, bunların ekmek ve tahılları temel alan Akdeniz modeline benzeyen içeriklerde olduğunu görürüz. Kuru baklagiller de bu düzene dahildir. Bu nedenle buğday ve tahılları beslenme düzeninden çıkarma fikri bilimsel literatüre aykırıdır” diye konuştu.

Karbonhidratların ürettiği glikozun beyin için son derece önemli olduğuna değinen Jones,  karbonhidratların sadece enerji sağladıkları için değil, aynı zamanda diğer besinlerin işlevselliğini sağladıkları için de önemli olduğunu vurguladı.

Basit bir ifadeyle, “yağlar, karbonhidratların ateşiyle yakılır” diyen Prof. Jones, “Tahıllar çok önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. Tahılların sağladığı aminoasit, bakliyat gibi bitki kökenli proteinleri destekleyerek sağlık ve büyüme için gerekli miktarlarda aminoasit içeren protein kombinasyonları oluşturur. Bir tahıl parçasının herhangi bir işleme maruz kalarak bölünmeden “Tam Tane” olarak kullanılması, barındırdığı tüm vitamin ve minerallerin etkisini bir arada sunacak olduğu için sağlığa olumlu katkısı tartışılmazdır” dedi.  

Tam Tane teknolojisi tahılı en doğal haliyle sofraya taşıyor

Diğer tüm ekmeklerden farklı olarak, tam bir tahıl tanesinin ayrıştırılmadan ekmeğe, oradan da sofralara uzandığı Tam Tane serisi, tahılın tüm zenginliğini ve besleyiciliğini içinde barındırıyor. 

Tahıl tanesinin en doğal haliyle kepek, endosperm ve rüşeym olmak üzere üç kısmının ayrıştırılmadan kullanıldığı seride, tahılın içerdiği protein, lif, vitamin ve  minerallerle birlikte işlev görerek, yüksek besin değeri oluşturup, sağlığa faydalı etkiler gösteriyor.

Toplantıda Tam Tane teknolojisi ile ilgili bilgi veren Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu, beyaz un üretimi sırasında tahıl tanesinin kırılıp öğütülme ve elenmesi işleminde kepek ve rüşeymin uzaklaştırıldığını ve besin değerinde kayıplar yaşandığına dikkat çekerek, tam tahılın olumlu etkilerini anlattı.

UNO’nun yeni Tam Tane Premium serisi Çok Tahıllı, Çavdar&Karabuğdaylı, Denge Tam Buğdaylı ve Çiya Tohumlu, Premium Tam Buğdaylı Sandwince ekmeklerinden oluşuyor.

Bu haber toplam 3474 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim