• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

ÇEİS mesleki sertifikasyon alanına 1 milyon TL yatırım yaptı

ÇEİS mesleki sertifikasyon alanına 1 milyon TL yatırım yaptı
ÇEİS Genel Sekreteri Serdar Şardan,"Türkiye Avrupa’nın en büyük çimento üreticilerinden biri ama örgün eğitimde çimento bölümü yok" dedi.

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Genel Sekreteri Serdar Şardan, Türkiye’nin çimento sektöründe en büyük üreticilerden biri olmasına karşılık, örgün eğitim sistemi içinde çimento üretimine yönelik bir mesleki eğitimin bulunmadığını söyledi. Sektör olarak hem nitelikli üretim, hem de iş sağlığı ve güvenliği açısından işbaşı eğitime ağırlık verdiklerini belirten Şardan, bunun da başarıyla sonuçlandığını ve sektörün en başarılı iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarından birine sahip olduğunu kaydetti. İş günü kaybına bağlı bir endeks olan ve kazanın şiddetini ölçen “kaza ağırlık oranı”nda da yüzde 60’lık bir düşüş sağladıklarını vurguladı. Şardan, mesleki yeterlilik için sektörün 1 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptığını belirten Şardan, “iş sağlığı ve güvenliği kültürüne sahibiz” dedi.

Soruları yanıtlayan ÇEİS Genel Sekreteri Serdar Şardan, 2012 yılında bu yana mesleki yeterlilikler konusuna odaklandıklarını, 2002 yılından bu yana da iş sağlığı ve güvenliği alanında yaptıkları çalışmalar nedeniyle çimento üretiminin bu alanda en iyi performansı gösteren sektörlerin başında geldiğini belirtti. Yıl sonuna kadar ÇEİS’in prosedürleri tamamlayarak yetkilendirilmiş sınav ve belge merkezi haline gelmesini planladıklarını kaydeden Şardan, Türkiye ve AB tarafından finanse edilen CemenTTest projesine 1 milyon TL yatırım yaptıklarını, bunun sonucunda da mesleki eğitim-sertifakasyonda çok önemli bir altyapıyı kazandıklarını vurguladı.

İşbaşı eğitim veriliyor

Sektörde personel sayısının son 10 yılda yüzde 40 artmasına karşılık, iş kazası sayısında yüzde 30, iş kazasının şiddetinin ölçüldüğü iş günü kaybı bazlı kaza ağırlık oranında da yüzde 60 düşüş sağladıklarını belirten Şardan, “Sektörde İSG ile ilgili eğitim danışmanlık, yönetim sistemi kurma çalışmamıza devam ederken, mesleki eğitime de devam ettik. Mesleki eğitimden kasıt, çimento sektöründe çalışan kişilerin özel risklere yönelik eğitimler. Yüksekte, kapalı yerlerde, sıcak ortamda çalışma eğitimleri. Şu anda baktığımızda sektör olarak içimize sinen bir iş sağlığı ve güvenliği kültürünü oturtmuş durumdayız. Elbette bu son değil, ileriye dönük bu kültürü iyileştirecek geliştirecek planlarımız mevcut” dedi.

Örgün eğitimde, (meslek liseleri ve meslek yüksek okulları) çimento üretim süreçlerine yönelik bir bölüm olmadığını belirten Şardan, bu eksikliği sektörün kendisinin kapattığını ve hiçbir elamanı temel eğitimi alsa da doğrudan üretime vermediklerini kaydetti. Çimento yardımcı üretim elemanı olarak, deneyimli işçilerin yanında işe başlatıldığını belirten Şardan, bunun ardından yeterli deneyimi elde ettikten sonra doğrudan çalışmaya başlatıldığını anlattı.

Prosedürlerin tamamlanarak test ve sertifikasyon merkezinin oluşmasının ardından, hem kendi eğitim merkezlerinde, hem de başka eğitim merkezlerinde eğitim alan kişilerin sertifikasyonunun sağlanacağını hatırlatan Serdar Şardan, bunun ardından sektörde faaliyet gösteren alt yüklenicilerin işçilerinin de hızla sertifikalandırılmasını isteyeceklerini ve buna ağırlık vereceklerini kaydetti.

Bu haber toplam 1248 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim