• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Japon ortaklı Mars, Türkiye'de şirket alarak büyüyecek

Japon ortaklı Mars, Türkiye'de şirket alarak büyüyecek
Türkiye’yi bölgenin lojistik üssü yapmayı hedefleyen Japon Hitachi’nin ortak olduğu Mars, yatırımlarına devam ediyor. İstanbul’un iki yakasına yeni depolar geliyor. Şirket ayrıca, yurtiçinde yeni satın almalar planlıyor

Japon lojistik devi Hitachi’nin Türkiye’yi bölgenin üssü yapmak için yüzde 51 hisseyle ortak olduğu Mars Lojistik, yatırımda hız kesmiyor. Geçtiğimiz aylarda iki yeni depo açan şirket, 500’lük alımdan sonra 200 aracı daha filoya ekledi.

Ancak bu yatırımlar da artan talebe yetmeyince şirket yeni yatırım planlarını masaya koydu. Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar, “İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarına iki yeni depo açmayı planlıyoruz. Ayrıca, yurtiçinde şirket satın almak için araştırma yapıyoruz” dedi. 

Mars Lojistik, merkez İstanbul Yenibosna olmak üzere, Ambarlı, Tuzla, Esenyurt, Bursa, İzmir, Adana, Ankara, Mersin, Atatürk Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Şakirpaşa Havalimanı ve Esenboğa Havalimanı’nda şubeleri bulunuyor. Binden fazla çalışanı olan şirketin yurtdışında ise Lüksemburg, Trieste, Guangzhou ve Shanghai’da şubeleri bulunuyor. Şirket Japon ortağı ile birlikte bölgenin yanı sıra Uzakdoğu’da da büyüme hedefliyor. 

Depoları 100 bin m2’yi aştı

Geçtiğimiz aylarda Tuzla’da ve Kocaeli’nde inşaatı tamamlanan depoların geçen hafta hizmete açıldığını ifade eden Ali Tulgar, beklentilerin üzerinde büyüdüklerini belirterek, “Bir depo açmayı planlarken iki yeni depo açtık. Müşterilerimizle 5 senelik anlaşmalar yaptık. Toplam 32 bin 500 m2 yeni depo yatırımı yapmış olduk. Toplam depolama alanımız 100 bin 800’e ulaştı. Şu anda depolarımız yüzde 80’nin üzerinde verimlilikle başladı. Bir süre sonra yeni yatırıma gitmemiz gerekecek. 2016’da yeni yatırımlar planlıyoruz. Avrupa ve Anadolu ‘da yeni depo açmak için yatırım arayışına girmiş durumdayız. Önümüzdeki sene ikinci çeyrekte bu yatırım planlarını hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu. Karayolu araç filosunu da büyütmeye devam ettiklerini aktaran Tulgar, “500 araçtan sonra 200 araç daha aldık bu sene başında. Çekici ve treylerde yatırımlarımız sürecek. Bu alanda yatırım planımızı da bu yılın son çeyreğinde yapacağız” dedi.

Son yatırımlarla birlikte Mars’ın filosundaki araç sayısı bin 800’e yaklaştı. Tulgar, bu araçların toplam işlerinin yüzde 60’ını karşıladığını, kalan kısmını içinse kiralamayı tercih ettiklerini söyledi. 

‘2015'te yüzde 15 büyüyeceğiz' 

Japonlarla ortaklığın başarılı yürüdüğünü belirten Genel Müdür Ali Tulgar, “Uzakdoğu’da zaten iyi bir trafiğimiz vardı. Şimdi Japon ortakla bu bölgeye atılımlar başladı” dedi.

Yurtiçinde başka şirketlerin satın alınmasıyla büyüme öngördüklerini açıklayan Tulgar, “Şirketleri inceliyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor. Henüz bize uygun altyapıda bir şirket bulmadık. Lojistiğin her alanından olabilir bu şirket. Depolama ya da dağıtım şirketi olabilir. Birkaç alternatifi değerlendiriyoruz. Bu yılın ilk yarısında yüzde 15 büyüme sağladıklarını ifade eden Tulgar, bu oranın beklentilerinin üzerinde olduğuna dikkat çekti. Tulgar, “2000 yılından bu yana hep beklentilerimizin üzerinde büyüdük. Bu yıl da yüzde 12 hedef koymuştuk ama yüzde 15 büyüyeceğiz gibi görünüyor” dedi.

Tulgar, proje taşımacılığı alanında da büyüyen bir şirket olduklarını vurguladı.

İntermodalde haftada 6 güne çıktı yeni hatlar yolda

Mars Lojistik intermodal taşımacılıkta yatırımlarını artırıyor. Haftada 6 gün sefer yapmaya başlayan şirket, yeni hatları devreye sokmayı planlıyor. Şu anda Trieste ile Bettembourg arasında trenler ile haftada altı gidiş - dönüş yapılıyor. Bu seferlerde Türkiye’deki çeşitli bölgelerden alınan yükler römorklar ile taşınıyor. Römorklar, İstanbul, İzmir ve Mersin limanlarından gemi yoluyla Trieste’ye ulaştırılıyor ve yola trenle devam ediliyor. Bettembourg Multimodal terminalinden geçen trenler; Lüksemburg, Belçika, Hollanda, İngiltere, Fransa ve Almanya’daki çeşitli varış yerlerine ulaştırılıyor.

Ali Tulgar, “ Karayolu taşımacılığına göre yaklaşık yüzde 77 daha az karbon emisyonu sağlayan Intermodal Taşımacılık sistemimiz ile 2014 yılı boyunca toplam 780 bin 720 ağaç, yani bin 952 hektar orman kurtardık” dedi. Tulgar, mevcut seferlerin yanı sıra yeni hatlarda deneme çalışmaları yaptıklarını, başarılı sonuçlar aldıkları takdirde yeni hatları devereye sokabileceklerini söyledi.

Kaynak: Aysel YÜCEL - Dünya

alitulgar-orta.jpg

Bu haber toplam 8388 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim