• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9362
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Nakliyecilerin Umudu: HATAY RORO

Nakliyecilerin Umudu: HATAY RORO
Türkiye-Mısır arasında bulunan karayollarına ilişkin anlaşmasının sonlandırılmasının ardından taşıma yapmakta zorlanan, Hatay merkezli 55 taşımacı firmanın oluşturduğu HATAY RORO Kombine Taşımacılık İşletmeleri A.Ş. planlarını ve ziyaretlerini sürdürüyor.

2012 yılında Suriye Sınır Kapısı kapandıktan sonra bölgede bulunan nakliyecilerin taşıma yapamaz hale gelmesi üzerine Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile oluşturulan RORO hattında şimdi faaliyet göstermekte olan ve C2 Yetki Belgesi’ne sahip 55 Uluslararası Taşımacı Hataylı Firma’nın bir araya gelerek kurdukları HATAY RORO Kombine Taşımacılık İşletmeleri Anonim Şirketi’nin çalışma şekli ve faaliyetleri üzerine, şirketin Genel Koordinatörü Mine Kaya ile tasimacilar.com haber sitesi röportaj gerçekleştirdi.

Ro-Ro Hattı kurulduktan sonra ilk etapta çeşitli Ro-Ro Şirketleri’nin yeterince kurumsallaşamaması istikrarlı bir yönetim sergileyememesi ya da çok ciddi rekabete girmeleri sonucunda, bölge nakliyesinin çok büyük sıkıntılar yaşadığını ve yaşanan sıkıntıları aşmak amacıyla bölgede bulunan taşımacıların kendi çarelerini yaratmak amacıyla; C2 Yetki Belgesi’ne sahip 55 Uluslararası Taşımacı Hataylı Firma’nın bir araya gelerek HATAY RORO Şirketi’ni kurduklarını ifade ederek söze başlayan şirketin Genel Koordinatörü olan Mine Kaya sözlerinin devamında şu açıklamalarda bulundu:

‘‘İlk etapta 55 ortak ile kurulan HATAY RORO bugün 58 ortakla yoluna devam ediyor. Bunun haricinde Suudi Arabistan’da, İskenderun’da partneracentelerimiz var. Ayrıca Mısır ile aramızdaki karayollarına ilişkin anlaşmanın sonlandırılması sonucunda gemilerimizin Süveyş Kanalı’ndan direkt geçmesine ek olarak Süveyş geçişini sağlayan acentemizde mevcut. Bu anlamda bize Limak İskenderun ve Gümrük Yetkilileri ciddi anlamda destek veriyor.’’

Şuan için kullandıkları hatta rakiplerinin olmadığının altını çizen Kaya, yapılan taşımalarda kullanılan gemiler ve şirketin öncelikli hedefleri konusunda ise şöyle konuştu:

‘’Gemilerimiz kiralık ve şuan için kâr amacını ön planda tutarak faaliyetlerini sürdüren bir şirket değiliz. Ülkeler arasında karşılıklı olarak yaşanan sorunlar var örneğin; geçtiğimiz Nisan ayında Mısır Karayolları Anlaşması’nı iptal etti ve bunun sonucunda Süveyş Kanalı’ndan geçiş yapmak durumunda kaldık. Kaldı ki Süveyş geçişlerimizde sadece bir geminin gidiş-dönüş maliyeti 360 Bin Dolar. Bu da navlun ücretlerine ek 1500-1600 Dolar maliyet demek oluyor. Dolayısıyla taşımacılarımızın da bu durumdan mağdur olmaması adına masrafları, maliyetleri karşılayacak ölçüde tutuyoruz ve bu doğrultuda hareket ediyoruz. ’’

Mısır Anlaşmayı Bozdu

17 Nisan 2015 tarihi itibariyle Süveyş Kanalı üzerinden taşımaların gerçekleştirilmeye başlandığını ifade eden Mine Kaya,bu sürecin işleyişi hakkında ise;  ‘’2014 Ekim ayında yani şirketimiz faaliyetlerine başladığında; ‘’Mısır Karayolları Anlaşması devem ediyor ancak iptali söz konusu olursa’’ üzerine arka planda çalışmalarımıza başlamıştık. Mevcut gemilerimizden birini değiştirdik ve Mısır’ın söz konusu anlaşmayı uzatmayacağı kesinleşince B Planımızı uygulamaya koyduk. Dolayısıyla çok fazla aksaklık yaşamadan ‘’Ropax’’ yani yolcu da taşıyabilen bir gemi devreye soktuk.

Keza Süveyş üzerinden geçişlerimizde en önemli noktalardan biri de maliyelerde büyük yer tutan geminin Süveyş gross tonudur.  Çalışmalarımızı yaptığımız dönemde sefer maliyetleri üzerine de hesaplamalar yaptık. Mısır’a yapılan taşımaların maliyetleri hesaplayarak aralarında karşılaştırmalar yaptık. Bu çalışmalarımız sonucunda da nakliyecileri çok fazla etkilemeyecek ve başa başı yakalayacak şekilde navlun ücretleri belirleyerek aniden bir geçiş yaptık.’’ dedi.

Sürücülere Vize Verilmiyor

Akabe Limanı-Ürdün için düzenlenen ziyaretler ve yaşanan süreçlerhakkında açıklamalarda bulunan Kaya; ‘’ Mısır Hükümeti artık bizim sürücülerimize vize vermediği için vizesi olan sürücü sayısı da giderek düştü.Bu sebeple söz konusu firmalar taşımalarını yapamaz hale gelmeye başladı. Bu anlamda bir alternatif bulunması gerekiyordu.

Ayrıca Suudi Arabistan’ın vize uygulaması gereği sürücü ve aracı aynı gümrük kapısından girmek durumunda. Buprosedürün aşılması ve bir revize yapılması konusunda yoğun çabalar sarf ettik. Ancak henüz beklediğimiz sonuca ulaşamadık ve hat üzerinden yapılan taşımaların daha fazla aksamaması için bir süredir Ürdün’e ziyaretler düzenlemeye başladık. Bu konuda Sayın Ürdün Büyük Elçimize çok teşekkür ediyoruz, kendisi bizzat bizimle; Ürdün Ulaştırma Bakanı, Ürdün Sanayi Bakanı, Akabe Başkanı, Sanayi Odası Başkanı, Yaş Meyve Sebzeciler Federasyonu Başkanı gibi en üst kurumlardaki kişilerle yaptığımız birebir görüşmelere katıldı.

Akabe Limanı’yla maliyet çalışmaları yaptık ve çok güzel gelişmeler elde ettik. Sayın Ürdün Ulaştırma Bakanı bize geçiş ücretlerinde yüzde 50’lik bir indirim müjdesi verdi. Ayrıca araç başına alınan ücretlerde de yüzde 40’lık bir indirime gidildiğini ifade etti. Ancak uygulanacak indirimlere rağmen Suudi Arabistan’a giden bir araçla kıyaslama yapıldığında hala Ürdün maliyetleri biraz daha fazla çıkıyor. Yani yaklaşık yüzde 60 oranında bir indirime daha ihtiyacımız var. Akabe Limanı üzerinden taşımalarımıza devam etmek istiyoruz ama her durumda o tarafa yönelik alternatif çalışmalarımız sürmeye devam edecektir.’’ diye ifade etti.

Kaya, HATAY RORO olarak geliştirmeyi düşündükleri projelerle ilgili olarak ise şu açıklamalarda bulundu:

 ‘’Geliştirmeyi düşündüğümüz projelerimiz var. Aynı bölgede yeni hatlar açılması gündemimizde. Çünkü 2012 yılı öncesine bakıldığında Suriye üzerinden 100 Bin taşıma yapılmış –ki bunun en önemli noktası Suudi Arabistan-, Ürdün’e de çok ciddi taşımalar yapılmış. Dolayısıyla eski seviyeleri yakalamak; ticareti tekrar canlandırmak istiyoruz.

Ayrıca Hatay BölgesiTürkiye’deUluslararası Taşımacıların bulunduğu, İstanbul’dan sonra en büyük ikinci bölgedir. Hatay Bölgesi’nde bulunan taşımacıların bir kısmı aynı zamanda ihracatçılıkta yapmaktadır. Bu sebeple oldukça önemli bir kaynaktır ve bölgenin daha fazla aksamadan faaliyetlerine devam etmesi gerekmektedir.’’

Haftada 2 Gün Düzenli Sefer

Şuan için devlet desteği almadıklarını; şirket bünyesinde bulunan ortakların sermaye katkıları ve alınan navlun ücretleriyle faaliyetlerine sürdürdüklerini belirten Mine Kaya, ‘’Güzel bir ekip kurduk ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu sabah elime bir takım istatistikler ulaştı. İstatistiklere göre; 2014 yılında yaklaşık olarak 6050 taşıma gerçekleştirilmiş-bizden önceki dönemden söz ediyorum-, biz HATAY RORO olarak ise 2014 Ekim ayından bu yana 5.940 araç taşımışız. Yani geçen sene 12 aylık bir süreçte yapılan taşımayı, HATAY RORO; 10 aylık bir dönemde yapmış ki yaşanan bir takım sorunlar olmasına rağmen- Mısır ile olan anlaşmanın sonlandırılması, Süveyş Kanalı üzerinden taşıma yapılmasına geçiş gibi sorunları kast ediyorum-. Ancak artık düzenli olarak haftada 2 kez seferlerimizi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca taşıma yapan gemilerin limanda uzun süreler beklemeleri gibi bir durum söz konusu değil. Yılsonuna kadar taşıma anlamında önemli bir seviye yakalayacağımızı düşünüyorum fakat tabii ki bir takım sorunları tümüyle ortadan kaldırmamız gerekiyor.’’dedi.

Taşımacıların Mevcut Faaliyetlerini Sürdüren Bir Araç

Son olarak Hatay RORO’yu, bölgede bulunan söz konusu taşımacılarınkendi gayretleriyle oldukça sıkıntılı bir dönemde ellerini taşın altına koyarak kurdukları ve kolay elde edilemeyecek bir başarı olduğunu ifade eden Mine Kaya, ‘’Bunun bir çeşit sosyal sorumluluk projesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü taşımacılar yaralarına merhem olma amacıyla bu şirketi kurdular. Bu sebeple hattın yaşaması gerekiyor. Ayrıca HATAY RORO, sadece şirket olarak görülmemelidir. Taşımacıların mevcut faaliyetlerini sürdürmesini sağlayan bir araçtır. Faaliyetlerin devamı için özel sektörün ve kamunun desteklerine ciddi anlamda ihtiyaç var. Desteklerin esirgenmemesini istiyoruz’’ dedi.

mine-kaya.jpg

hatay_roro_mine_kaya_deniz_haber_ajansi_manset.jpg

Haber: tasimacilar.com

DENİZ HABER AJANSI

Bu haber toplam 11948 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim