• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Gümrükten eTIR’la geçiş dönemi

Gümrükten eTIR’la geçiş dönemi
Türkiye ile İran arasında e-TIR projesinde işbirliği yapıldı. Proje ile eşyanın ülkeler arası düzenli ve güvenli aktarımını mümkün kılmak hedefleniyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, eTIR Projesi'nin 64. Hükümet programında acil eylem planı kapsamında hayata geçirilecek projeler arasında yer aldığını belirterek, “Uygulamaya koyduğumuz eTIR Projeleri ile ulusal gümrük sistemleri ve diğer paydaşlar arasında güvenli veri değişimini sağlamayı ve eşyanın ülkeler arası düzenli ve güvenli aktarımını mümkün kılmayı amaçlıyoruz” dedi. Tüfenkci, bakanlık binasında gerçekleştirilen Türkiye-İran eTIR Pilot Projesi tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, iki ülke arasında başlatılan eTIR Pilot Projesi'nin dünyada ilk uygulama örneği olduğunu belirtti.

İhracatın üçte biri karayolundan gidiyor

Bakan Tüfenkci, yurt dışındaki piyasalara arzın kolaylaştırılmasının önemli ayaklarından biri taşımacılık sektörünü hızlandırmak ve kolaylaştırmak olduğunu vurgulayarak, “Mevcut ihracatımızın yaklaşık üçte birinin sevkiyatını gerçekleştiren karayolu taşımacılığının bu amacı gerçekleştirmede özel bir önemi bulunmaktadır. Karayolu taşımacılığının içerisinde özel konumuyla TIR Sistemi ise ayrı bir değeri haizdir. Bugün TIR Sistemi 69 Akit Tarafa sahip ve 58 ülkede bilfiil uygulamada olan küresel bir gümrük transit rejimine dönüşmüştür. Tır sözleşmesi, Birleşmiş Milletler bünyesinde oluşturulan evrensel bir gümrük transit sistemidir. Bu sistem, günümüze kadar hazırlanan en başarılı uluslararası transit rejimi olmakla birlikte aynı zamanda küresel düzeyde uygulanan tek gümrük transit sözleşmesidir” ifadelerini kullandı.

Hızlı ticaret modeli

Türkiye'de bin 500'ün üzerinde nakliye firması ve 60 binden fazla araç filosunun TIR rejimi altında taşıma yaptığının altını çizen Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Bu sebeple, TIR Sistemi'nin coğrafi genişlemesine ve işlemlerin elektronik ortama aktarılmasına özel önem atfetmekte ve bu doğrultuda faaliyetlerimizi hızlı bir biçimde sürdürmekteyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Güvenli aktarım

eTIR Projesi'nin 64'üncü Hükümet programında acil eylem planında hayata geçirilecek projeler arasında yer aldığını anlatan Tüfenkci, “Uygulamaya koyduğumuz eTIR Projeleri ile ulusal gümrük sistemleri ve diğer paydaşlar arasında güvenli veri değişimini sağlamayı ve eşyanın ülkelerarası düzenli ve güvenli aktarımını mümkün kılmayı amaçlıyoruz" dedi.

İşlemler elektronik

Tüfenkci, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BMAEK) ile Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği'nin (IRU) ortaklığında geliştirilen projeyi, Türkiye ve İran'ın uyguladığını söyledi. Tüfenkci, şunları kaydetti: “İran ve Türk TIR'ları, elektronik teminat kullanma suretiyle, tüm işlem ve bilgi aktarımını elektronik ortamda yapmışlardır. eTIR'la hızlı ve güvenli işlem hedefliyoruz."

Bu haber toplam 4520 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim