Nakliye Sektörünün son dönemde karşılaştığı sorunlar Hopa TSO’da yapılan toplantıda masaya yatırıldı. Hopa TSO toplantı salonunda yapılan toplantıda nakliyecilerin sorunlarının çözümüne yönelik gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıya bürokratlar ve nakliyeciler katıldı.
Sarp Mülki İdare Amiri Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, T.C. Batum Başkonsolosluğu Gümrük Ataşesi Özay Kutlu, GTİ Sarp Müdürü Ali Durmuş, Sarp Gümrük Müdürü Ali Gökdemir, Sarp Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü Cihan Çelik, Artvin Zirai Kontrol Müdürü Selim Işık, AK Parti Hopa İlçe Başkanı İlyas Güven, UND Y.K. üyesi Alişan Topaloğlu, Oda Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra ARİAD Başkanı Seçim Altınkaya ve nakliye sektörü temsilcileri katıldılar.
Gürcistan topraklarında karşılaşılan sorunlardan, Gümrük sahasındaki uygulamalara ve cezalara kadar birçok önemli konunun değerlendirildiği toplantıya ev sahipliği yapan Hopa TSO adına Başkan vekili Zekeriya Yalçın kısa bir açılış konuşması yaparak katılımlarından dolayı Bürokrasinin ve nakliye sektörünün temsilcilerine teşekkür etti. Daha sonra sözü alan Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Öztürk ‘ Gürcistan Gümrüğü ile kendi tır parkları arasında iletişim sorunu vardır. Tır parkları farklı kişilere ait olduğu ve özel olduğu için bazı durumlarda muhatap bulunamamaktadır. Ayrıca belli bir periyod aralığı içerisinde girişi çıkış yapan araç sayılarına bakıldığında sayıların aynı olduğu, bununda Gürcü araçlarına öncelik sağlanarak Türk araçlarının parklarda bekletilmesi şeklinde gerçekleştiği tespit edilmiştir’ dedi. Öztürk, sorunun bir kısmının da nakliyecilerden kaynaklandığını söyleyerek gümrük sahasına evraklarını tamamlamadan gelen tırların işlemcilerini saatlerce sahada beklemekte olduğunu ve bunun gecikmeye neden olduğunu sözlerine ekledi.
X-ray konusunda nakliyecilerden gelen sorular üzerine Sarp Gümrük Müdürü Ali Gökdemir, günlük ortalama 250 aracın taranmasının Bakanlık tarafından istendiğini, bu konuda cevabi yazılarında bunun sahanın dar olması nedeniyle mümkün olmadığını Bakanlığa ilettiklerini ifade etti. Bakanlığa sunulan rapor sonucu bunun 130-140 araca indirildiğini söyleyen Gümrük Müdürü bu durumun araç giriş çıkış sayısındaki düşüşe minimum etki ettiğini söyledi.
Sarp Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürü Cihan Çelik ise yakıt sınırlamasında Bakanlığın belirlediği sınırın üzerindeki miktar için ceza kesmek zorunda olduklarını bu durumda gümrük yetkililerinin yapabileceği hiçbir şey olmadığını ifade etti.
T.C. Batum Başkonsolosluğu Gümrük Ataşesi Özay Kutlu Gürcü parklarında bekletilen Türk Tırları için uzun süredir çözüm arayışı içinde olduklarını ifade etti. ‘Ülkemizin gerek Dış İşleri Bakanlığı, gerek diğer üst düzey makamlıkları nezdinde konu ile ilgili görüşmelerin gerçekleştirilerek Gürcü yetkililere çözüm bulunması için baskı yapıldığını’ söyledi.
2 tır parkı olmasının büyük sorun teşkil etmesi nedeniyle tır parkı sayısını 1’e indirerek devlet kontrolüne alınması yönünde çalışmaların sürdüğünü bunun başarılması sonucunda Gürcü tır parklarında Türk araçlarının bekletilmesinin engelleneceğini’ dile getirdi.
Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan kendi tespitlerini ve çözüm önerilerine yönelik fikirlerini toplantıda paylaştı. Öncelikli olarak sorunun tek tarafı olmadığını ve bir çok faktörün rol oynadığının altını çizen Kaymakam Özkan‘ Gümrük sahasında evraklarını yapmayıp saatlerce belge bekleyen ve sahayı dolduran araç şoförlerinin, çalışma alanını uzun süre terk eden memurun ve Gürcistan topraklarında rant uğruna Türk araçlarını parklardan çıkarmayan sorumluların hepsinin Nakliyecilerin son dönemde yaşadığı sorunların kaynağıdır’ dedi.
Kaymakam Özkan “yaşanan sorunların çözümü noktasında da lobi çalışmaları yapılarak gerek Hopa TSO gerekse UND birlikte hareket ederek Ankara’da temaslarda bulunmalıdır’ dedi.
Aynı noktaya dikkat çeken AK Parti Hopa İlçe Başkanı İlyas Güven de şoförlerden kaynaklı olarak da gecikmelerin yaşandığına dikkat çekti. Sahada yazılan cezaların sorunu çözmeye faydası olmayacağını ifade eden Güven, memurların yerlerini terk edip uzun süre gelmemelerinin önüne geçilmesi ve araç şoförlerinin de evrak eksik sahaya girmemeleri gerektiğini söyledi.
Toplantı sonunda tüm yetkililerin ve nakliye sektörü temsilcilerinin çözüm konusunda üzerine düşenleri görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği sonucu ortaya çıktı. Gümrük sahasında ki işleyişin takip edilmesi ve tırların düzeninin sağlanması konusunda iş takibi yapması için iki görevli atanmasının faydalı olacağı üzerine fikir birliği sağlandı. Bu konuda çalışma yapılmasına kara verilerek toplantı sona erdi.