• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Trade Trans, yatırımda rotayı Türkiye’ye çevirdi

Trade Trans, yatırımda rotayı Türkiye’ye çevirdi
Trade Trans, Avrupa’ya yapılan taşımalarda lider olmak istiyor.

Demiryolunda serbestleşme sürecinin hızlanması yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisini de artırdı. Slovakyalı demiryolu ve lojistik şirketi Trade Trans, geçtiğimiz hafta Türkiye’de ofis açtı. Şirket, Türkiye ile Avrupa arasında yapılacak taşımlarda merkez olmak istiyor.

Şirket, bu hedefleri doğrultusunda İstanbul-Münih trafiğinin ortasında bulunan Curtiçi Terminali’ne de 22 milyon euro yatırım yaptı. Trade Trans Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Dieter Kaas, “Özellikle demiryollarının serbestleşmesi sürecinde daha birçok yabancı firmanın Türkiye’ye yatırım yapacağını düşünüyorum. Biz bu anlamda ilk yatırımcılardan olacağız. Türkiye’de yatırımlarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

12 ülkede 52 şirketi ile hizmet veriyor

Bratislava merkezli Trade Trans’in 2015 cirosu 180 milyon euro. Grubun 12 ülkede 52 şirketi ve 26 ofisi bulunuyor. Trade Trans, yaklaşık iki yıldır Türkiye- Polonya arasında müşterilerine yaklaşık bin 200 TIR’lık taşımacılık hizmeti veriyordu. Demiryolu sektörünün özel sektöre açılmasıyla birlikte Türkiye’ye yatırım kararı alan Trade Trans, ekim ayında Trade Trans Türkiye A.Ş yi kurdu.

Türkiye'de demiryoluna yabancı yatırım artacak

Trade Transe Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Kaas, “Türkiye bizim için dünyaya güçlü bir şekilde entegre olabilmiş, dinamik iş dünyası, genç nüfusu ve başarılı iş profesyonelleri ile güçlü bir ülke. Hükümetin, yatırım ajansları ve iş dünyasından insanların, yabancı yatırımcıların Türkiye’de olması için ne denli gayret gösterdiklerini görebiliyoruz. Bizler, zaten iki yıldır Türkiye- Polonya arasında müşterilerimize yaklaşık bin 200 TIR’lık taşımacılık hizmeti veriyorduk . Bu sayıyı artırmak ve müşterilerimize daha yakın olmak için ekim ayı itibari ile yüzde 100 yabancı sermaye ile Trade Trans Turkey A.Ş’yi faaliyete geçirdik. Türkiye bizim için ilham verici bir pazar. Özellikle demiryollarının serbestleşmesi sürecinde daha birçok yabancı firmanın Türkiye’ye yatırım yapacağını düşünüyorum. Bu anlamda Trade Trans olarak ilk yatırımcılardan olacağız. Kısa zamanda açılması planlanan Bakü-Tifl is-Kars hattının faaliyete geçmesiyle Türkiye’nin sektördeki öneminin daha da artacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Curtiçi Terminali’ni 5 yılda 24 kat büyüttü

Türkiye ve Avrupa pazarları arasındaki yük trafiğinde merkez olmak istedikleri için Romanya’da terminal yatırımı yaptıklarına dikkat çeken Kaas, “Romanya'daki terminal konumu ile İstanbul- Münih taşımasının ortasında bulunuyor. Curtiçi Terminali’nde 2010 yılında başlayan yük trafiği bugün itibari ile haftada 17 tren ile sürüyor. Terminalden hizmet veren demiryolu operatörleri Belçika’nın Genk, Avusturya’nın Lambach, Macaristan’nın Budapeşte ve Almanya’nın Duisburg şehirlerinden haftalık düzenli seferler sunuyor” dedi .

Dieter Kaas, toplamda 22 milyon euro yatırım yaptıkları Curtiçi Terminali ile ilgili şu bilgileri verdi: “İlk yatırım faaliyetlerine 2010 yılında başlanan Curtiçi Terminali’nin ikinci faz yatırımı bu ay içerisinde tamamlandı. Toplam 10 hektarlık alanda kurulu terminalin, hat sayısı 2’ den 7’ ye çıkarılarak, yıllık elleçleme kapasitesi 60 bin TEU’dan 180 bin TEU’ya yükseldi. 2010 yılında 3 bin 400 TEU elleçlenmiş olan terminal 2015 yılında toplam 82 bin 500 TEU elleçledi. Böylelikle yükleme sayısını 24 kat artırarak lojistik pazarında lider konuma geldi. İkinci fazın bitmesiyle, daha da artan kapasitenin yanı sıra, teknik üstünlükleri ile de ön plana çıkan bölgenin en modern terminali tamamlandı. 2 adet 45 ton terminal vinci ve 2 istifleme makinesi ile 34 konteynerlik bir tren 2.5 saat içinde elleçleniyor."

‘Sıkıntılar geçici, Türkiye pazarına güveniyoruz'

Türkiye’deki yatırım fırsatlarını daha iyi değerlendirmek ve sektörün ihtiyaçlarını anlamak için, bu yıl 16.sı düzenlenecek olan Logitrans Uluslararası Lojistik Fuarı’na katılacaklarını belirten Kaas, “Türk nakliyeciler, lojistik operatörleri , ithalat ve ihracatçılarla görüşmeler yaparak sektörün dinamizmin daha fazla içerisinde olmayı arzuluyorum” dedi. Türkiye’de yaşanan sıkıntıların şirketin yatırım planlarını etkilemediğini ifade eden Kaas, “Türkiye, 80 milyonluk, eğitimli, dinamik genç nüfusu ve jeopolitik konumu ile kendisini uluslararası arenada her zaman göstermeyi başarmış bir ülkedir. Bizler anlık endişelerle değil, daha geniş bir vizyon ve stratejik planlama ile Türkiye’de yatırımlarımıza devam edeceğiz. Türkiye’nin istikrarlı yönetimi ile anlık sıkıntıları atlatabileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Bu haber toplam 4387 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim