• BIST 8883.07
  • Altın 2238.645
  • Dolar 32.3358
  • Euro 35.0932
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Samsun Lojistik Merkezi’nin yüzde 50’si tamamlandı

Samsun Lojistik Merkezi’nin yüzde 50’si tamamlandı
45 milyon avro bütçeli Samsun Lojistik Merkezi’nin yaklaşık yüzde 50’lik bir bölümü tamamlandı. Uluslararası sanayi, ticaret ve lojistik şirketlerinin yer alacağı merkezin, bu yılın üçüncü çeyreğinde açılması planlanıyor.

Türkiye’yi bölgesinde lojistik üs haline getirecek örnek projelerden biri de Samsun’da yükseliyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Program Otoritesi’ olduğu Samsun Lojistik Merkezi, yaklaşık 45 milyon avro bütçeli Avrupa Birliği projesi ile faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında 680 bin metrekarelik bir alan üzerinde gerçekleştirilen dev proje, uluslararası stratejik konumu ve modern tesis yönetimi ile lojistik sektöründe Türkiye’nin dünyaya açılan ‘Kuzey Kapısı’ rolünü üstlenecek.

YÜZDE 50’Sİ TAMAMLANDI

İnşaat çalışmalarına 2016 yılının ikinci çeyreğinde başlanan lojistik merkezinin yaklaşık yüzde 50’lik bir bölümü tamamlandı. Dört ulaşım altyapısının buluştuğu ve yeni nesil lojistik hizmetleriyle dikkat çeken merkezin bu yılın üçüncü çeyreğinde açılması planlanıyor. Hava, deniz, kara ve demiryolu ağlarını buluşturan lojistik köy, aynı zamanda enerji koridorları üzerinde olan Samsun’un yanı sıra Karadeniz Bölgesi’ne de değer katacak.

3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

80 bin metrekarelik birinci fazı Ağustos ayında tamamlanacak olan Samsun Lojistik Merkezi; tam kapasite hizmete geçtiğinde yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak. Merkez; Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile İran’a olan çift yönlü taşımacılık trafiğinde lojistik sektörüne ve ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacak.

100’DEN FAZLA KOBİ’YE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

100’den fazla KOBİ’ye ev sahipliği yapacak olan Samsun Lojistik Merkezi’nde 185 bin metrekare kapalı alan depolama imkanı sunulacak. Özel ofisler, komisyoner binaları, serbest depo, gümrüklü sahalar, konteyner ve TIR parklarının bulunduğu lojistik merkezinde modern dizayn edilmiş sosyal donatı alanları da yer alıyor. 7/24 hizmet verecek olan dev yapı, tüm liman ve ana demiryollarına bağlanmış durumda. Havalimanına 8 kilometre uzaklıkta bulunan merkez binası, karayolu irtibatıyla transit taşımaları hızlandıracak.

İHRACATA 200 MİLYON DOLARLIK KATKI

Uluslararası sanayi, ticaret ve lojistik şirketlerinin yer alacağı merkez, Samsun ve Karadeniz çanağındaki tüm limanlara hizmet verecek. Samsun’da deniz-hava limanlarını direkt uluslararası yük akışına açık hale getirmek hedefleniyor. Transit yüklerin merkezi olacak lojistik köyün; ticarette süreçleri hızlandırarak ihracata 200 milyon dolardan fazla katkı yapması bekleniyor.

İPEK YOLU'NU CANLANDIRACAK

Projenin içeriği ve amacına ilişkin Yeni Şafak‘a konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye’nin ilk gerçek manadaki lojistik merkezini inşa ettiklerini söyledi. Daha hızlı mal hareketini yönetmeyi amaçladıklarını kaydeden Başkan Yılmaz, “Hizmeti ucuza sağlamak ve kaliteli verebilmek adına, uluslararası ticarette avantajlı konuma geçmek için tüm nakliye modlarını içeren bir merkezi devreye alacağız” dedi. Amaçlarının eski İpek Yolu’nu canlandırmak ve Marmara limanlarını rahatlatmak olduğunun altını çizen Yılmaz, şöyle konuştu: “Maliyet avantajı oluşturmayı planlıyoruz. Türkiye’nin kuzeyini, doğuya-batıya ve güneyine bağlamak, Avrupa’dan CIS ülkelerine ve Afrika’ya koridor açmak, Karadeniz’den yine bu ülkelere ve Rusya’ya yük akışını daha ucuza mal etmeyi hedefliyoruz.”

Bu haber toplam 10621 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim