• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Güney Koreli CJ Logistic, Çaba’ya ortak oldu

Güney Koreli CJ Logistic, Çaba’ya ortak oldu
Güney Kore’nin en büyük holdinglerinden CJ Group’a ait CJ Logistic Corpopration, Türk şirketi Çaba&Misnak Proje Lojistik ve Ibrakom FZCO'ya ortaklık kararı aldı.

Türkiye’ye gelen son dönemdeki yabancı yatırımcıların en fazla ilgi gösterdiği sektör lojistik olarak öne çıkıyor. Avustralya’dan Almanya’ya birçok dev Türkiye’nin jeopolitik yapısına yatırım yapıyor. Japon Hitachi ve Yusen, Avustralya’dan Toll Global, Almanya’dan Kühne-Nagel… İşte bu isimlere bir yenisi daha eklendi. Hem de son birkaç yıldır Güney Kore’nin en büyük holdinglerinden CJ Group’a ait CJ Logistic Corpopration, Türk şirketi Çaba&Misnak Proje Lojistik ve Ibrakom FZCO'ya ortaklık kararı aldı.

2 bin 200 tonluk  platform taşıdı

Yapılan anlaşmaya taraf olanlar hakkında kısa bir bilgi vermek gerekiyor. 1996 yılında Türkiye ve civar ülkelerdeki ağır yük ve kaldırma hizmeti ihtiyacını karşılamak için kurulan Çaba, 2010 yılında Misnak tarafından satın alındı. 2015’in sonlarına doğru ise Çaba ve Misnak markası tek çatı altında birleşerek Çaba&Misnak kuruldu. Ağır yük ve kaldırma hizmetlerinde Arap Yarımadası, Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarında çalışan şirket, off-shore olarak büyük işlemler yapıyor. Firma, Türkmenistan devletine ait 2 bin 200 tonluk platform taşıyarak alanında önemli bir işe imza atmıştı.

Türkiye’de Sabancı  Ailesi ile çalıştı

Gelelim Koreli şirkete… Yaklaşık 20 milyar dolarla ciro anlamında dünyanın en büyük 417’nci şirketi CJ Group’un lojistik ayağı satın almayı yaptı. 1930’da kurulan CJ Logistic adlı şirket 5 bin 300 çalışana sahip. Şirketin varlıkları ise 5.7 milyar doların üzerinde. Ana şirket CJ Group, Türkiye’de özellikle Sabancı Ailesi ile işbirlikleri ve işlemleri ile tanınıyor. 2012’de Demsa’nın patronu Demet Sabancı Çetindoğan ile MCJ adlı şirket kanalıyla işbirliği kararı alan Koreli dev, bu ortaklığını geçen yılın ağustos ayında sona erdirmişti. CJ’nin ikinci durağı ise Şevket Sabancı’nın kaptanlığındaki Esas Holding oldu. Yılda 670 milyon lira hasılat yapan Türk sinema endüstrisinde yüzde 45 pazar payla lider konumdaki Mars Cinema Group, 800 milyon dolara Güney Koreli CJ CGV CO’ya satıldı. Mars Cinema Group’un mevcut hissedarları arasında Actera Group, Esas Holding, Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku bulunuyor.

Kaynak: Kerim ÜLKER / DÜNYA

Bu haber toplam 3552 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim