• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Bursa kestanesi cep yakacak

Bursa kestanesi cep yakacak
Kilogramı geçen sene 6 liradan satılan Bursa kestanesinin fiyatı, bu yıl rekoltesinin az olması nedeniyle 9 liraya çıktı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde yer alan "tarihi Osmanlı köyü" Cumalıkızık Mahallesi'nde, vatandaşların geçim kaynağı kestanenin hasadında sona gelindi.

"Mahmut molla", "Ali molla", "tülü", "Osman oğlu", "sarı aşı", "maraval" ve "marigoule" olmak üzere 7 çeşit kestanenin yetiştiği mahalleye gelen alıcılar, ince kabuklu, iri ve kabuğundan çabuk ayrıldığı için en çok "Osman oğlu" ve "Mahmut molla" cinslerini tercih ediyor. Mahallenin yüksek kesimlerinde çiftçilerin zorlu işlemlerin ardından satışa hazırladığı kestaneler, kış aylarında kebap ve Bursa ile özdeşleşen kestane şekeri yapımında değerlendiriliyor.

Çiftçiler, yıl boyunca bakımını yaptıkları kestane ağaçlarının diplerini, meyve toplama vaktinden 10 gün önce temizliyor. Genellikle eylül ayının ortalarında başlanan işlemlere, "dokuma" olarak bilinen, tarım işçilerinin ağaçlara çıkıp sırık yardımıyla kestaneleri düşürmesi işlemiyle devam ediliyor.

İşçilerin, eldivenleriyle kestaneleri ağaç diplerinden toplamasının ardından bir bölgeye biriktirilen kestanelerin üzerileri, "yumak" denilen dikenli kaplarının çürüyerek meyveden daha kolay sıyrılabilmesi için yaklaşık 25 gün eğrelti otu ve dallarla kapatılıyor.

Hazır olduğunda yumaklarından çıkarılarak temizlenen kestaneler, çuvallara doldurulduktan sonra piyasaya arz ediliyor.

"Domuzlar ve ayılar ürünü yiyince rekolte düştü"

Kestane yetiştiricisi Adnan Demir yaptığı açıklamada, ürünün elde edildiği ağaçların yağmur suyuyla beslendiğini söyledi.

Demir, meşakkatli bir sürecin ardından satışa hazır hale gelen kestaneleri toptancılara, kestane şekeri üreten firmalara ve mahalle pazarında vatandaşlara sattıklarını anlattı.

Rekoltenin bu sene geçen yıla göre daha az olduğunu belirten Demir, "Toplama zamanında önce domuzlar yedi. Bu yüzden kaybımız çok. Daha fazla kayıp olmasın diye yere dökülen kestaneleri her gün topladık. Bıraksaydık sabaha kadar hiçbir şey kalmazdı. Domuzlar, ayılar yiyor. Kestanede bu yıl toplanabilen miktar az. Geçen yıl miktar fazlaydı, kilogramını 6 liradan satmıştık. Bu sene miktar az, kilogram fiyatı iyi; 9 lira" diye konuştu.

Cumalıkızık'ta yılda ortalama 100 ton kestane elde edildiği bilgisini veren Demir, ürün almak için yurtdışından alıcıların da geldiğini sözlerine ekledi. Bursa kestanesinin perakendede kilogram fiyatı ise 15 liradan başlıyor.

Bu haber toplam 4564 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim