• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Hatay Ro-Ro Mısır’ı aştı, Suudi Arabistan’a takıldı

Hatay Ro-Ro Mısır’ı aştı, Suudi Arabistan’a takıldı
Arabistan'ın nakliye yapılan aracın şoförüyle birlikte gümrükten geçme şartı nedeniyle Türk şoförler uçakla Ürdün'e, oradan da Kızıldeniz üzerinden feribotla Ro-Ro gemilerinin yanaştığı limana yetişerek gümrükten giriş yapıyor.

Mısır ile yaşanan sorunları Ro-Ro taşımacılığı ile aşan ihracatçının başı şimdi de Suudi Arabistan ile dertte.

23 Nisan’da kara taşımacılığı anlaşmasının Mısır tarafından yenilenmemesi sonrası Süveyş Kanalı üzerinden direkt Ro-Ro seferleriyle nakliye sorununu çözen ihracatçılar, şimdi de şoförlerin ihracat yapılan ülkelere naklinde sıkıntı yaşıyor. En çok sıkıntının yaşandığı ülke ise Suudi Arabistan olarak öne çıkıyor.

Arabistan’ın nakliye yapılan aracın şoförüyle birlikte gümrükten geçme şartı nedeniyle Türk şoförler uçakla Ürdün’e, oradan da Kızıldeniz üzerinden feribotla Ro-Ro gemilerinin yanaştığı limana yetişerek gümrükten giriş yapıyor. Türk hükümetinin yaşanan sıkıntılar nedeniyle nisan ayından beri Suudi Arabistan hükümetiyle görüştüğü, ancak bir çözüm bulunamadığı öğrenildi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı M. Bülent Aymen, 2013 yılında yürürlüğe giren Türkiye-Mısır arası Karayolu Taşımacılık Antlaşması’nın Nisan 2015′de Mısır tarafından tek taraflı olarak feshedildiğini hatırlatarak, bu tarihten itibaren Mısır üzerinden karayolu taşımacılığı yapılamadığını anlattı. Bunun üzerine taşımacılığın Süveyş Kanalı üzerinden sürdürülmeye çalışıldığını dile getiren Aymen, “Mevcut hat üzerinde kullanılan gemilerden bir tanesinin Ro-Ro gemisi olması ve bundan dolayı da en fazla 11 sürücünün gemiyle gidebilmesine imkan verdiğinden, diğer sürücülerin Suudi Arabistan’a transferi Mısır üzerinden uçakla sağlanmaktadır. Ancak Mısır hükümeti tarafından artık yeni sürücü vizesi başvurularının olumsuz yanıtlanması bu bölgeye taşıma yapan firmalarda geçerli vizeye sahip sürücü sayısında giderek azalmaya neden olmaktadır.” dedi.

Suudi Arabistan tarafından uygulanan sürücü ve aracın aynı gümrükten giriş yapma zorunluluğu ve vizelerde yer alan ‘karayolu’ ibaresi nedeniyle sürücüleri direkt olarak Suudi Arabistan’ın Duba kentine uçakla gönderme imkânı bulunmadığını ifade eden Aymen, şunları dile getirdi: “Geçmiş dönemde sürücüler Mısır’a uçakla ve feribotla Duba Limanı’na ulaşabilmekteydiler. Ayrıca Türkiye ile Suudi Arabistan arasında tesis edilmiş olan Karayolu Taşımacılık Anlaşması sadece karayolu ile yapılan taşımalara ilişkin hususları içermekte; Ro-Ro taşımacılığına yönelik hususları içermemektedir. Oysa ki Suriye sınır kapısının kapanması ile birlikte Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine deniz yolundan başka ulaşım imkânı bulunmamaktadır. Suudi Arabistan ve Mısır geçişlerinde yaşanan sorunlardan dolayı, en önemli ihracat pazarımız olan Arap körfezi ülkelerine yönelik ihracatımızı olumsuz etkilemektedir ve bu sorunlar bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır.”

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahim Kılıç, ise şu an Ro-Ro üzerinden ihracat yaptıklarını, ancak Ro-Ro’lara sınırlı sayıda şoför alındığı için Suudi Arabistan limanlarında sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Arabistan’ın aracın limandan girişinde şoförünü de üzerinde istediğini anlatan Kılıç, “Arabistan’da iki çeşit vize var. Bunun birisi ticari, diğeri ise ziyaret vizesi. Ticari vizelerde eğer firman varsa tüccar oradan davetiye verir, gelir gidersin. Şoförsen araç plakan vizenin üzerin yazılır, o araçla birlikte ülkeye girme zorunluluğun var. Araç ile şoförü ayrı ayrı kabul etmiyorlar.” dedi.

Nakliye şoförlerinin, gemiler yolculu olmadığı için inip Mısır vizesi alabilen varsa Mısır’a, alamayanlar da uçakla Ürdün’e geçtiğini anlatan Kılıç, “Şoförler oradan da yolcu gemileriyle Ro-Ro’ların yanaştığı limanlara gidiyorlar. Bu da hem bir sürü maliyet çıkarıyor hem de şoförlere dünya kadar eziyet oluyor. Bunun çözümü için Dışişleri Bakanlığı devreye girdi ama aradan geçen 7 aya rağmen Suudi Arabistan’ı ikna edemediler. Bakanlığın bu yöndeki çalışması devam ediyor.” bilgisini aktardı.

Bu haber toplam 5345 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim