• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 'Transformer'ları

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 'Transformer'ları
Harekat sırasında nehirle karşılaşan ordunun, hız kesmeden ve tüm zırhlı araçlarıyla akarsu engelini aşması için tasarlanan milli seyyar yüzücü hücum köprü aracı "Samur", hem karada hem suda ilerliyor, ihtiyaca göre köprü ya da feribota dönüşebiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri için Türk mühendislerce tasarlanan ve milli imkanlarla yapılan "Samur", şekil değiştirip hem karada hem de denizde ilerleyerek askerlerin su engelini aşmasını sağlıyor.

Karada kamyona benzeyen 13 metrelik ve 36 tonluk araç, nehirle karşılaştığında bir dakikada adeta başka araca dönüşerek, zırhlı araçların geçişini sağlamak için köprü ya da feribot haline geliyor.

Harekat sırasında nehirle karşılaşan ordunun, hız kesmeden zırhlı araçlarıyla su engelini aşması için tasarlanan milli seyyar yüzücü hücum köprü aracı "Samur", hem karada hem de suda ilerliyor ve ihtiyaca göre köprü ya da feribota dönüşüyor.

Türk mühendislerce tasarlanan ve milli imkanlarla yapılan araç, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücüne güç katıyor. Üzerine aldığı yükle suda ilerleyebilme yeteneği dolayısıyla "Samur" olarak adlandırılan seyyar yüzücü hücum köprü aracı, muharebe sahasındaki su engellerini kolayca aşabiliyor, diğer birliklerin de hızlıca geçişini sağlıyor.

Orduya zırhlı araçların geçemeyeceği derinlik ve yüzemeyeceği akıntıya sahip nehirde ilerleme kabiliyeti sunan araç, ihtiyaca göre adeta başka araca dönüşüyor. Araçlar, birbirine eklenerek uzun köprü olabildiği gibi istenildiğinde de feribot görevi yapabiliyor.

SADECE 1 DAKİKADA

Yaklaşık 13 metre uzunluğa, 4,1 metre yüksekliğe sahip, 36 ton ağırlığındaki Samur'un su aracına dönüşmesi sadece bir dakika sürüyor. Sürücü bölmesi biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer saldırılara karşı korunaklı üretilen ve camları kurşun geçirmeyen seyyar yüzücü hücum köprü aracı, gece görüş kameralarıyla zifiri karanlıkta bile görevini başarıyla yerine getirebiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 2011'de giren Samur, muharebe sahasında karşılaşılan su engellerinin aşılmasında kendisinden önce kullanılan araçlardan yüzde 60 daha az zamana ve yüzde 75 daha az personele ihtiyaç duyuyor.

Araç, ayrıca başka gelişmiş sistemlere de sahip bulunuyor. Merkezi lastik sistemi sayesinde lastiğin hava basıncını ilerlediği zemine göre ayarlayabiliyor. Yerden yüksekliği engebeli araziye göre otomatik ayarlanabilen araçta sensörlerin kullanıldığı otomatik yangın söndürme ve bastırma sistemleri de yer alıyor.

samur.jpg

samur1.jpg

samur10.jpg

samur11.jpg

samur12.jpg

samur13.jpg

samur14.jpg

samur15.jpg

samur16.jpg

samur17.jpg

samur18.jpg

samur19.jpg

samur20.jpg

samur22.jpg

samur23.jpg

samur24.jpg

samur3.jpg

samur4.jpg

samur5.jpg

samur6.jpg

samur7.jpg

samur8.jpg

samur9.jpg

Bu haber toplam 2683 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim