• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Deniz Kuvvetleri'nde yarım asırlık gemiler envanterden çıkarıldı

Deniz Kuvvetleri'nde yarım asırlık gemiler envanterden çıkarıldı
Türk Deniz Kuvvetleri’nin 50 yıla yakın süre hizmet eden 2 hücumbot ve 2 mayın gemisi, hizmetten ayrılarak yerlerini modern ve gelişmiş gemilere bıraktı.

Almanya’dan alındıkları 1966’da dünyanın en modern savaş gemilerinden  olan 2 hücumbot görev sürelerinin dolması üzerine Donanma’dan ayrıldı. Türk Deniz Kuvvetleri’nin Almanya’dan satın aldığı Kartal sınıfı hücumbotlar 42 deniz mili sürati ve güdümlü mermi atabilme yeteneği ile gözde gemiler arasında olmuştu.

49 yıl önce donanmamızın en vurucu gücünü oluşturan hücumbotlar gelişen teknoloji ve stratejilerin değişmesi üzerine yerlerini daha hızlı ve savaş gücü yüksek gemilere bıraktı. Denizaltı gemilerine karşı savunma sistemleri de olan hücumbotlardan TCG Albatros ve TCG Şahin, Aksaz Deniz Üssü’nde düzenlenen törenle görevden ayrıldı. Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin yanı sıra Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı ile hücumbotlarda görev yapan personelin de katıldığı tören duygusal anlara da sahne oldu. 

Emekli Deniz Kurmay Albay Nejat Tarakçı, “Güdümlü mermi atabilen hücumbotlarda görev yapmak büyük bir şerefti. 1970’lerde Kıbrıs sorunu sırasında bu hücumbotlar Ege’de etkin görevler üstlendi” dedi.  

Mayın gemileri de veda etti 

Bu arada Deniz Kuvvetlerine uzun yıllar hizmet eden Felenk sınıfı mayın tarama gemisi olan ve  27 Ekim 1967 tarihinde envantere giren TCG Fatsa ve 1 Aralık 1967 tarihinde envantere giren TCG Finike düzenlenen törenle emekliye ayrıldı.

Erdek Deniz Üssü'nde düzenlenen törene Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, Mayın Filosu Komutanlığı personeli ve ailelerinin yanı sıra bugüne kadar gemide görev yapmış olan personelde katıldı.

Şuanda Deniz Kuvvetleri'nde 4 adet Seydi sınıfı mayın tarama gemisi bulunuyor. Bu gemiler 4 Subay, 10 Astsubay,5 Uzman Erbaş, 12 Er ile görev yapıyor. 14 knot hıza ulaşabilen gemiler Mekanik, Manyetik ve Akustik Mayın Tarama Sistemleri ile donatılmış vaziyette görev icra edebiliyor.

Bu haber toplam 4925 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim