• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Ertuğrul Fırkateyni şehitleri için İstanbul Boğazı'na çelenk bırakıldı

Ertuğrul Fırkateyni şehitleri için İstanbul Boğazı'na çelenk bırakıldı
Ertuğrul Fırkateyninin Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batmasının 125. yıldönümü nedeniyle İstanbul Boğazına çelenk bırakıldı.

16 Eylül 1890’da Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyninde şehit olan Türk denizciler için Beşiktaş’taki Deniz Müzesi Komutanlığında "Ertuğrul’un İzinde Deniz Kuvvetleri ve Diplomasi" konulu sempozyum düzenlendi.

Sempozyuma Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Japonya Büyükelçisi Yutaka Yokoi’nin yanı sıra Türk ve Japon akademisyenler katıldı. Sempozyumda konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 Ocak 1931’de Japon Prensinin Türkiye ziyareti sırasında yaptığı konuşmaya yer verdi. Bostanoğlu, Türk ve Japon milletlerin öteden beri birbirlerine samimi, dostane hisler beslediğini belirterek "Bu münasebetlerin her gün daha ziyade gelişeceğine kanaatim vardır. Japon milletinin yüksek ve vatansever niteliği medeniyet yolundaki dikkate şayan icraat ve gelişmesi Türkiye’de daima yakın ilgi ve samimi takdirle takip olunacaktır” dedi. Bostanoğlu, sempozyumun Türk- Japon dostluğunun perçinlenmesi ve diğer milletlere örnek olması temennilerinde bulundu.

Japonya Büyükelçisi Yutaka Yokoi ise 1985’teki İran-Irak Savaşında Tahran’da mahsur kalan Japon vatandaşların tahliyesinde dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından iki uçak gönderildiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “O sırada Tahran’da bulunan çok sayıda Türk vatandaşı Ertuğrul Fırkateyni kazasında Japonların göstermiş olduğu nezakete karşılık uçağa binmeyip kara yoluyla sınırı geçerek ülkelerine dönmüşlerdi. Bu yıl Türkiye ve Japonya’nın işbirliğiyle bu dostluk hikayesini, konu alan Ertuğrul adlı sinema filminin çekimleri tamamlanmıştır. Film, Türkiye’de kasım ayında gösterime girecektir. Herkesin bu filmi izlemesini temenni ederim. Ertuğrul Fırkateynine dayanan dostluk bağlarımız. Bugün hayatta olan bize kadar uzanmıştır. 1999’da meydana gelen Marmara depreminin ardından Japonya Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemileriyle prefabrik konutlar getirildi.”

Sempozyumda yapılan konuşmaların ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Japonya Büyükelçisi Yutaka Yokoi ve beraberindeki heyet çelenk bırakma töreni için Beşiktaş İskelesi’ne geldi. Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Büyükelçi Yutaka Yokoi İstanbul Boğazına çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

ertugrul-001.jpg

ertugrul1-002.jpg

ertugrul2-002.jpg

ertugrul3-003.jpg

ertugrul4-001.jpg

ertugrul5.jpg

ertugrul6.jpg

ertugrul7.jpg

Bu haber toplam 6013 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim