• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Başbakan Binali Yıldırım 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili açıklamalarda bulundu

Başbakan Binali Yıldırım 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili açıklamalarda bulundu
Başbakan Binali Yıldırım, Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbakan Binali Yıldırım dün gece yaşanan darbe girişimi sonrasında Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile birlikte açıklama yaptı. Yıldırım "161 şehidimiz, 1440 yaralımız var" derken 2839 askerin gözaltına alındığını duyurdu.

İşte Yıldırım’ın açıklamasından satır başları:

Sevgili vatandaşlarım, aziz milletim. 15 Temmuz Cuma gecesi Türk demokrasisi için kara bir lekedir. 

Akşam darbe girişiminde bulunan paralel terör çetesine karşı demokrasi nöbeti tutan,sabah da normal hayatına dönen asil milletin adı Türk Milleti’dir. 

Milletimin bütün fertlerine bayraklarıyla meydanlara koşan, bu paralel terör çetesine karşı dimdik ayakta duran bütün milletimin alnından öpüyorum. 

Ay yıldızlı bayraklarını dalgalandırarak terör çetesine en güzel cevabı vermişlerdir. 15 Temmuz artık demokrasimizin bayramı olmuştur. Bu darbe girişiminde hayatını kaybeden güvenlik güçlerimiz, polisimiz, sivil vatandaşlarımı rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum. 

Yakınlarına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyor, yaralılara şifa diliyorum. Kahramanca savaşan güvenlik güçlerimizin alınlarından öpüyor. Milletimizle birlikte büyük bir belayı defettik. 

Bu kalkışma Türk silahlı Kuvvetleri’nin emir kumanda hiyerarşisi ile olan bir kalkışma değil TSK içindeki paralel terör yapılanmasının bir kalkışmasıdır. 

Bu alçakça girişime prim vermeyen komutanlarımızı ayrıca tebrik ediyorum. Olayın olduğun ilk andan itibaren meydanları doldular vatandaşlarımız, siyasi parti taraftarlarına da teşekkür ediyorum. 

Özellikle kahramanca çarpışarak bu belayı def eden özel kuvvetlerimizi, polisimizi milletimiz adına kutluyorum. Bu yaşadığımız olay bir şeyi Türk Milleti’nin demokrasi konusunda ne kadar engin bir tecrübeye sahip olduğunu, demokrasinin ve milli iradenin ne kadar ülkemizin bağımsızlığı için önemli olduğunu bir kez daha bütün dünya gördü. 

Hele hele köprüyü kesen, yolları kesen, tankların önüne yatan, canını bu uğurda veren aziz şehitlerimizi bu büyük millet asla ve asla unutmayacaktır. Bu zor günümüzde bizleri arayan dost ülkelere de teşekkür ediyoruz. Bu paralel çete mensupları artık yüce Türk Adaleti’nin elindedir. 

Müstahak oldukları her türlü cezayı göreceklerdir. Milletimiz bu olayda çok büyük bir basiret göstermiştir ve bu basiret milli iradenin, demokrasinin kesintiye uğramasının önüne geçmiştir. Bu kalkışmayı yapanlar bir kez daha şu gerçeği anlamalıdır. 

Hiç kimse bu büyük milletin iradesiyle, demokrasi aşkıyla, özgürlük umdesiyle boy ölçüşemez. Vatandaşlarımızın bugün normal hayata dönmesi de erdeminin bir göstergesidir. Devletin silahıyla, bombasıyla, uçağıyla, helikopteriyle bu ülkenin insanının üzerine ateş açanlar PKK teröründen daha aşağılık bir terör örgütüdür.

Tankların önüne çıkarak hayatını ülke için, bayrak için, bağımsızlık için veren bütün şehitlerimi rahmetle anıyorum. 

Maalesef bu kalkışma bastırılmıştır ancak toplam 161 şehidimiz vardır. 1440 yaralımız vardır. Bu aşağılık kalkışmaya karışan şu ana kadar 2839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. 

Üst düzey rütbeliler de mevcuttur. Bir belayı büyük millet basiretiyle defetmiştir. Olayın başından beri Başkomutanımız Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu memleket sevdası ve basiretiyle halkımızla bir olarak, beraber olarak, kenetlenerek bu belanın üstesinden geldik. Belki dünya tarihinde emsali, bu kadar orantısız güce karşılık emsali görülmeyecek bir başarıyı yaşatan rabbime hamd ediyorum. 

Basın kuruluşlarımız, medyamız bu olayda çok büyük bir vatanseverlik ve basiret örneği ortaya koymuşlardır. Başta siyasi parti liderleri olmak üzere bütün siyasi parti taraftarları da, sivil toplum kuruluşları da görüş ve düşünce farklılıklarını bir tarafa bırakarak bayrağımızı tankların tepesine dikmeyi bırakmıştır. 

İşin birinci safhası burada sona ermiştir. Bundan sonraki yapılacak çalışmalarda bir yandan milletimiz normal hayatını sürdürürken diğer yandan da ülkemizi itibarsızlaştırmaya çalıyan bu güruhlara karşı gereken işlem misliyle yapılacaktır. Tekrar bütün milletimize geçmiş olsun diyor, demokrasi bayramımız 15 Temmuz milletimize hayırlı olsun diyorum. Bir kez daha aziz milletime şükranlarımı iletirken parti genel başkanlarına teşekkür ediyorum. Bugün Yüce Meclis toplanacak ve bu olay bütün ayrıntıları ile ele alınacak.

SORU & CEVAP

HABER ALINAMAYAN KOMUTANLAR VAR MI?

Komutanlarımızla ilgili endişe edilecek bir durum yok. Durum tamamen kontrol altına alınmıştır. Kısa süre içinde komutanlarımız da görevlerinin başına geçecektir.

YAKALANAN ASKERLER VATANA İHANETLE Mİ YARGILANACAK? İDAM GÜNDEME GELECEK Mİ?

Malum vahim bir olayın sıcaklığı devam ediyor. Tutuklamalar, gözaltılar devam ediyor. İkincisi de bugün Yüce Meclis toplanacak ve işlenen bu suçun karşılığı yargı sistemimizde tanımlanmıştır. İdam cezası Türk Anayasası’ndan çıkarılmıştır. Yüce Meclis bugün toplanacak ve ülkenin bu ve buna benzer çılgınlıklarla karşı karşıya kalmaması için ne gibi ilave düzenlemeler yapılacaksa üzerinde çalışacağız. İlk bilgilere göre darbecilerden de 20 civarında ölen, 30’a yakın yaralı var. Bu rakamlar kesin değil. İlerleyen saatlerde gerçek rakamlar ortaya çıkacaktır. Fethullah Gülen’in bir terör örgütünün başı olduğu zaten bizim bildiğimiz ve MGK kararı da dahil her türlü iade talebini de yaptığımız birisidir. Dün akşam yaşanan olaydan sonra bu adamın, bu çete liderinin, bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke dost değildir, Türkiye’ye karşı savaşım içindedir.

Cumhurbaşkanlığımızın Genel Sekreteri şu an evine gitmektedir. Cumhuriyet tarihinde bu yapılmış en büyük darbe girişimidir. Diğerlerinden farkı da bu darbe girişimine karşı vatandaşın darbe girişimidir. 

Tankın üstüne çıkarak adeta linç edecek bir hiddetle üstüne gitmesidir. Güvenlik güçlerini beklemeden kıskıvrak gözaltına aldılar. Bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Bir kez daha millet, devletinin değerini bilmiştir, yanında yer almıştır.

Aşağı yukarı işin omurgasını, beynini oluşturan bütün isimler alınmıştır, kontrol altındadır. Bu bir müşterek çalışmanın ürünüdür. Kolluk kuvvetleri savcılarımızla eşgüdümlü olarak çalışmıştır. Darbe girişimine yeltenenlerle ilgili işlemleri gece boyunca geciktirmeden yapan bütün savcılarımıza teşekkür ediyorum. Bu ülkenin başkomutanı olarak Sayın Cumhurbaşkanımız ilk andan itibaren, ‘ölmek var dönmek yok’ demiştir ve noktayı koymuştur.

Gün boyu çalışmalar devam edecek. Bu hain girişime, kalkışmaya karışanların artık generalliği, amiralliği söz konusu değildir. Hainin de rütbesi olmaz. 

Basın mensuplarının saldırıya uğraması

Paralel terör çetesi bu ülkenin bölünmesi, birliğinin beraberliğinin zarar görmesi adına kim ne faaliyette bulunmuşsa bunun hesabı sorulacak. Bunların hepsi biliniyor. Basın mensupları tabii geçmiş olsun. Basın mensuplarının görevi olayı milletimize aktarmaktır. Olayın stresi ile bazı yanlışlar yaşanmış olabilir, bunun için biz sizden özür diliyoruz. Olayın stresini kontrol etmek kolay değildir. Milletimize buradan çağrıda bulunmak istiyorum, zaman bir olma, birlikte olma, beraber Türkiye olma zamanıdır.

İstihbarat alınmış mıydı?

Bunların hepsi değerlendiriliyor arkadaşlar.

Meclis’in zarar görmesi

Biz büyük bir milletiz. Giden mal geri gelir ama can geri gelmez. Bizim canımızı yakan şehitlerimizdir. 

İstihbaratla ilgili yeni bir düzenleme yapılacak mı?

Bu konunu bütün boyutları ele alınacak. Hiçbir şey atlanmayacak ama şu an o an değil. Şu an bu belayı def etmek v başımıza saranlardan hesap sormakla meşgulüz.

Bu haber toplam 4618 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim