• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Milli savaş uçağı için altyapı çalışmaları başladı

Milli savaş uçağı için altyapı çalışmaları başladı
Milli savaş uçağı 'TF-X'in 2023'te havalanabilmesi için altyapı çalışmaları başladı. Rüzgar tünelleri, laboratuvar ve test merkezleri yapılacak. Ayrıca mükemmeliyet merkezi açılacak.

Türkiye havacılıkta yeni bir dönemin kapılarını aralamak için harekete geçti. Bu kapsamda Hükümet, ilk milli savaş uçağı olacak TF-X'in 2023'te havada olabilmesi için altyapı yatırımlarının startını verdi.

Bu amaçla havacılık sanayinin geliştirilmesine yönelik olarak sertifikasyon, test ve diğer altyapı ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla 'Havacılık Teknolojileri Test ve Mükemmeliyet Merkezi Fizibilite Etüdü Projesi' çalışmaları başlatıldı. Türkiye'yi havacılık endüstrisinde dünya markası haline getirmeyi hedefleyen hükümet, bu alanda yapacağı altyapı yatırımlarına başladı. Geliştirilen test ve mükemmeliyet merkezi projesi kapsamında havacılık sanayiinin mevcut altyapı, kabiliyet ve kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.

ULUSLARARASI REKABET

Ayrıca uluslararası alanda rekabet edebilecek nitelikte ve kalitede ürünlerin imal edilmesi amacıyla sektörün ihtiyaç duyduğu test merkezleri, laboratuvarlar ve rüzgar tünelleri inşa edilmesi hedefleniyor. Rüzgar tünelinin içine yerleştirilen gerçek ya da küçültülmüş boyutlardaki parça ve araçların aerodinamik nitelikleri, denetlenebilen koşullar altında denenebilirken, gerekli hızlara göre farklı düzenekler de kullanılacak. Yeni tasarlanacak tünel, parça testlerinde de kullanılabilecek şekilde dizayn edilecek.

TÜBİTAK’la işbirliği yapılacak

Hazırlanacak bu altyapıların işletme modellerini de kapsayan projede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK işbirliği içerisinde çalışacak. Söz konusu projenin bu yıl içerisinde tamamlanarak, gerekli alt yapıların oluşturulması için de bu süreçten sonra harekete geçilecek.

F-16'ların yerini alıp, F-35'lerin açığını kapatacak

Hükümet test ve mükemmeliyet merkeziyle Milli Muharip Uçak (TF-X) projesi öncesi altyapı yatırımlarını tamamlayacak. 2023 yılından sonra hem F-16 savaş uçaklarının yerini alacak şekilde hem de yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin açığını kapatacak şekilde geliştirilen TF-X'in kavramsal tasarım çalışmaları 2013 yılında tamamlandı. Projenin, ön tasarım aşaması için ise 2016 yılının Ağustos ayında sözleşme imzalandı. 2020 yılında uçağın seri üretimine geçilmesi hedefleniyor.

Bu haber toplam 2945 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim