• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

İstanbullu 10 bin çocuk denizle tanıştırıldı

İstanbullu 10 bin çocuk denizle tanıştırıldı
Yapılan bir araştırmada Esenler'de oturan çocukların yüzde 40'ının denizi görmediği gerçeğini öğrenen Esenler Belediyesi, 'Boğaza Merhaba' sloganıyla Esenler'de yaşayan 10 bin çocuğu denizle tanıştırıyor.

İstanbullu 10 bin çocuk denizle tanıştırıldı

Yapılan bir araştırmada Esenler'de oturan çocukların yüzde 40'ının denizi görmediği gerçeğini öğrenen Esenler Belediyesi, 'Boğaza Merhaba' sloganıyla Esenler'de yaşayan 10 bin çocuğu denizle tanıştırıyor.

10 hafta sürecek gezilerin ilki bin öğrenciyle gerçekleştirildi. Boğaziçi’nin tarihi ve doğal güzelliklerini, denizin masmavi köpüklü sularını ve yüzlerce martıyı ilk defa bu kadar yakından gören çocuklar hayranlıklarını gizleyemediler ve mutluluklarını, “Sanki rüyadayız” diye ifade ettiler. Geziye katılan Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, “İstanbul’u güzellikleri ve deniziyle yaşamak için düzenlediğimiz bu geziler” sürecek dedi.

İstanbul’daki sosyal hayatı konu alan bir araştırmaya göre; denizi yakından hiç görmeyen insanların en çok oturduğu ilçenin Esenler olduğu ortaya çıktı. Araştırma, Esenler’de oturan ilköğretim çağındaki çocukların yüzde 40’ının denizi hiç yakından görmediğini ortaya koydu. Denize uzaklığı 5 kilometre mesafede olmasına rağmen Esenler’in böyle bir acı gerçekle karşı karşıya olmasından hareket eden Esenler Belediyesi, öncelikli olarak öğrencileri denizle buluşturmaya karar verdi. “Boğaza Merhaba” sloganıyla yürütülen kampanyayla 10 hafta boyunca toplam 10 bin öğrenci, bir rehber nezaretinde vapurla Boğaziçi gezisi yapmaya başladı.

İlk tur yapıldı

İlk olarak Esenler’in en eski ve kalabalık okullarından birisi olan Nenehatun Mahallesi’ndeki Ressam Şevket Dağ İlköğretim Okulu öğrencileri Boğaziçi ile tanıştılar. Sabah saat 10.00’da öğretmenleri nezaretinde otobüslerle okullarının önünden alınan yaklaşık bin öğrenci, Kabataş İskelesi’ne götürüldü. Burada İDO’ya ait Aydın Güler Vapuru’na binen öğrenciler, büyük bir heyecanla ve hayranlık içinde ilk Boğaziçi gezisine çıktılar. Hareketten sonra öğrencilere hitaben kısa bir konuşma yapan Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, “Bir çoğunuz için bu ilk Boğaziçi gezisi. Heyecan ve sevincinizi çok iyi anlıyorum. İstanbul’da ve de İstanbul’un en merkez ilçelerinden birisinde yaşayıp da bu şehrin güzelliklerini, denizini görememeniz bizleri çok üzdü. İnşallah bundan sonra İstanbul’u güzellikleri ve deniziyle yaşamak için düzenlediğimiz bu geziler sürecek. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında Esenlerli vatandaşlarımızı, İstanbul’un tarihi, kültürü ve doğasıyla buluşturan gezilerimiz devam edecek” dedi.

Rehber Süleyman Zeki Bağlan’ın anlatımıyla Boğaziçi’ni ve Boğaziçi’nde bulunan tarihi ve kültürel değerleri büyük bir ilgi ile takip eden öğrencilerin mutlulukları gözlerinden okunuyordu. Öğrenciler, gerek Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün altından geçerken, gerekse Dolmabahçe Sarayı, Rumeli Hisarı gibi Türk tarihinin simge mekanlarına yaklaşınca hatıra fotoğrafı ve kamera çekimi yarışına girdiler. Atılan ekmek sebebiyle gezi boyunca vapuru takip eden yüzlerce martının kendilerine eşlik etmesi, dev kuru yük gemileri ve tankerler başta olmak üzere tüm deniz araçları, masmavi köpüklü deniz suyu öğrencilerin objektiflerine takılan ve yakalamak istedikleri hatıra kareleri oldu.

Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, gezi boyunca vapur içinde bölüm bölüm öğrencileri ziyaret ederek gezi hakkında değerlendirme aldı. Öğrenciler, Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu’ya teşekkür ederek çiçek takdim ettiler. Milli Eğitim Bakanlığı’nın İlköğretim Okulları İçin 100 Temel Eser arasında yer alan bazı kitaplar ile birlikte kendilerine andviç ve meyve suyu da ikram edilen öğrenciler, geziden son derece memnun kaldıklarını belirtip Başkan Göksu’ya teşekkür ettiler.

Sanki rüyadayım

Boğaziçi gezisine katılan öğrencilerin tamamına yakınının böyle bir geziye ilk defa katılmaları ve denizi ilk defa bu kadar yakından görmeleri, ilginç değerlendirmelere sebep oldu.

Öğrencilerden bazılarının gezi ile ilgili düşünceleri özetle şöyle:

Çiğdem Keskin (11 yaşında): Martılara, denize ilk defa bu kadar yakın oldum. Boğaziçi’ni vapurla ilk kez geziyorum. Unutamayacağım bir gün.

Büşra Yağız (9 yaşında): Hep filmlerden ve haberlerde televizyondan gördüğüm bir yer. Boğaz köprülerinin altından geçmek bana çok heyecan verdi. Uzaktan bakınca gemiler küçücük görünüyordu, içeri girince bizim okul gibiymiş.

Muhammed Ala (12 yaşında): Benim en çok Rumeli Hisarı dikkatimi çekti. Orayı bir filmde görmüştüm ama burada olduğunu bilmiyordum. Martıları da çok sevdim.

Gülsüm Canyakar (14 yaşında): Benim için çok anlamlı bir gün oldu. Bir an kendimi rüyada gibi hissettim. Boğaziçi’nin güzellikleri gerçekten insanı büyülüyor. Saraylar, yalılar, köşkler, gemiler ve kıvrım kıvrım bir Boğaziçi. Harika.

Ezgi Aktaş (8 yaşında): Denizin ortasında korkmadan küçük tekneleri ile balık tutan amcalar, sürekli vapurumuzun yanında uçan ve attığımız her ekmek parçasında suya dalan martılar beni çok etkiledi. Bu güzelliklere bu kadar yakından ilk defa şahit oluyorum.

Beyza Boğat (13 yaşında): Öğretmenimiz Boğaziçi gezisini söylediğinde çok heyecanlanmıştım. Bugün buradaki eşsiz güzellikleri görünce heyecanlanmakta haklı olduğumu gördüm. Okul arkadaşlarımla birlikte hatıralarımdan silinmeyecek çok güzel bir gezi oldu.

Yaklaşık 2 saat süren ve Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya, Esenler Belediyesi Genel Koordinatörü Mehmet Çelik, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Akbulut, Esenler Belediyesi Kültür Müdürü Aziz Kekeç ve bazı okul müdürlerinin katıldığı “Boğaza Merhaba” gezilerinin ilki, başladığo nokta olan Kabataş Vapur İskelesi’nde sona erdi. Yaklaşık 10 bin öğrencinin gezdirileceği “Boğaza Merhaba” turları 10 hafta boyunca devam edecek.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1756 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim