• BIST 8884.22
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Kargo taşımacılığında demir yoluna talep büyük

Kargo taşımacılığında demir yoluna talep büyük
Demir yolları, 28 Mart'tan itibaren yolcu taşımasının kısıtlanmasıyla birlikte yük taşımacılığı için seferber edildi. Özellikle İran ve Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu güzergahlarından yoğun talep var. Avrupa’ya taşınan yük günde 7 bin 500 tona ulaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, koronavirüs salgınıyla birlikte yüksek hızlı, ana hat ve bölgesel trenlerde 28 Mart’tan itibaren yolcu seferlerinin geçici olarak durdurulması üzerine boşta kalan kapasiteyi yük trenlerine tahsis ederek, sanayicinin, üreticinin ve ihracatçının lojistik ihtiyacını karşılama yoluna gittiklerini bildirdi.

BTK’DA YOĞUN TALEP

Karaismailoğlu, “28 Mart'tan itibaren demir yollarımızda yolcu taşıması kısıtlanınca tüm imkanları yük taşımacılığı için seferber ettik. Mümkün hatlardaki demir yollarımızı insan teması olmadan yük taşıması için kullanıyoruz. Kamyon ve TIR’larla yapılan taşımaların kısıtlanması nedeniyle özellikle İran ve Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu güzergahlarında taşımalara yoğun talep bulunuyor” dedi.

Özellikle İran ile yapılan taşımaların büyük çoğunluğunun demir yoluyla gerçekleştirilmeye başlandığını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Vatandaşlarımızın ihtiyacı olan tüm ürünlerin demir yollarımız üzerinden ülkemize getirilmesini sağlıyoruz. Şu anda demir yollarımızda vatandaşlarımızı taşıyamıyoruz ancak onların sağlığı ve geleceği için ihtiyacı olan tüm yükü demir yollarımız sırtlandı” diye konuştu.

İNSAN TEMASI YOK

Karaismailoğlu, demir yollarında ulusal ve uluslararası taşımacılığın tüm önlemler alınarak yapıldığına işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Kapıköy Sınır Garı'nda vagon dezenfekte sistemi devreye alındı. Böylece TCDD Taşımacılık A.Ş., sınırlı şekilde geçişe açılan İran demir yolu sınır kapısında, 8 Nisan itibarıyla İran yönüne 1130 dolu vagonla 42 bin 645 ton yükü, insan teması olmaksızın teslim etti. İran'dan da ülkemize 529 vagon ile 20 bin 924 ton insan teması olmaksızın yük geliyor. İran yönü taşımalar için yaklaşık 329 bin ton yük taşıma talebi bulunuyor.”

BTK hattında 46 bin ton yük taşındı

BTKdemir yolu hattında 5 Mart’tan itibaren sınırlı olarak demir yolu hattı üzerinden yük taşımasının başlatıldığını hatırlatan Adil Karaismailoğlu, “Bu süreçte 566 vagonla 23 bin 500 ton yük geldi. Aynı hattan 579 vagonla 23 bin ton yük de ihraç edildi. Toplamda BTK demir yolu hattında, 5 Mart sonrasında 46 bin 500 ton yük taşındı” dedi.

AVRUPA’YA GÜNDE 7 BİN 500 TON İHRACAT

İhraç eşyaların ağırlıklı olarak muhtelif inşaat malzemelerinden oluştuğunu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, Kapıkule üzerinden Avrupa yönüne de günlük ortalama 7 bin 500 ton yük taşındığını bildirdi.

Bu haber toplam 40023 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim