• BIST 9824.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Yalovalı balıkçıların başı yunuslarla belada

Yalovalı balıkçıların başı yunuslarla belada
1 Eylül itibariyle Karadeniz'e açılmak için hazırlık yapan Yalovalı balıkçılar gün saymaya başladı. Ancak Yalovalı balıkçıları en çok her geçen yıl daha da saldırgan bir tutum sergilemeye başlayan yunus sürüleri düşündürüyor.

S.S. Su Ürünleri Yalova Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, son yıllarda daha akıllı ve planlı hareket etmeyi öğrenen yunusların balıkçıların kabusu olduğunu söyledi. Tokalak, motor tesisi tanıyan yunusların balık sürülerini önce teknelere doğru sürdüğünü, daha sonra ağlara takılan balıkları yediğini anlattı.

1 Eylül itibariyle Karadeniz'e açılmak için hazırlık yapan Yalovalı balıkçılar gün saymaya başladı. Ancak Yalovalı balıkçıları en çok her geçen yıl daha da saldırgan bir tutum sergilemeye başlayan yunus sürüleri düşündürüyor. Ağlara saldırıp tutulan balıkları yiyen yunusların sayıları hızla artıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan S.S Su Ürünleri Yalova Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, "Bizim en büyük kaygımız yunuslar. Yunus balıkları 1959 yılında Marmara, Akdeniz ve Karadeniz'de yüzlü rakamlarda iken günümüzde sayıları 2 milyona kadar yükseldi. Okyanustan iç denizlere kaçan yunuslarla birlikte bu rakam daha da yukarılarda. Son yıllarda bütün balıkçıların kabusu oldular. Ağlara saldırıp hem balıklara hem de ağlara ciddi şekilde zarar veriyorlar. Bugün bir ağ 5 bin ile 10 bin TL arasında. Ağları kullanılmaz hale getiriyorlar. Hasar görenlerin onarımı ise en az 1 hafta sürüyor ki bu da o kadar zaman balık avlanamaması anlamına geliyor" dedi.

SÜRÜLER HALİNDE VE PLANLI HAREKET EDİYORLAR

Yunus balıklarının eskiye nazaran çok daha akıllı ve planlı hareket ettiğine dikkat çeken Tokalak, "Yunuslar 30-40 balıklık sürüler şeklinde dolaşıyorlar. Bir birleri ile sürekli irtibat halindeler. Balıkçı teknelerinin motor sesini dahi tanıyorlar. Balıkçı teknelerinin peşine takılıp onlarla birlikte hareket ediyorlar. Ağların bir tuzak olduğunu biliyorlar. Ağlar sarkıtıldığında koordineli olarak balık sürülerini ağlara doğru sürüyorlar. Buraya kadar herşey normal. Ağlar çekilmeye başlandığında ise hep birlikte ağlara saldırıp balıkları yemeye başlıyorlar. İşte o anda hem ağlar zarar görüyor, hem de avlanan balıkların çoğu kullanılmaz hale geliyor" dedi.

"DOĞDUKLARI ANDAN İTİBAREN AĞLARI SALDIRMAYI ÖĞRENİYORLAR"

Yunusların gerek sayılarının artması ve gerek doğdukları andan itibaren ağlara saldırmayı öğrenmelerinin onları eskiye nazaran daha saldırgan hale getirdiğini söyleyen Tokalak, "Bu bizi çok tedirgin ediyor. Ben birkaç seneye kadar yunusların açlık ya da saldırganlığı öğrenmeleri yüzünden insanlara saldıracaklarını iddia ediyorum. Şu anda 1 metreye kadar yaklaşmaya başladılar. Bu kaygımı bir çok yerde dile getirdim. Umarım ben yanılırım. Ama eğer haklı çıkarsam bu çok korkutucu bir durum olacak" diye konuştu.

Bu haber toplam 2134 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim