• BIST 9558.03
  • Altın 2472.81
  • Dolar 32.492
  • Euro 34.5985
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Mersin'de 20 bin yavru deniz kaplumbağası Akdeniz'e kulaç attı

Mersin'de 20 bin yavru deniz kaplumbağası Akdeniz'e kulaç attı
Mersin kumsalları 20 bin yavruyla bu yıl deniz kaplumbağaları açından verimli bir üreme dönemini geride bırakıyor. Son yuvalardaki yavru caretta carettaların çıkışları uzman eller gözetiminde gerçekleştirildi.

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata sahilinde son yuvalarda çıkış yapmakta zorlanan deniz kaplumbağaları, uzmanlar gözetiminde ve aralarında çocuklarında bulunduğu meraklılarla birlikte denize ulaştı.

Katılımcılara deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgiler verildikten sonra yuva tabanında kalan yavrular kumsala çıkarıldı. Yavrular kumsaldaki maceralarının ardından da Akdeniz’e kulaç attı.
Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (MEÜ- DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, geçen yıla oranla bu yılın deniz kaplumbağaları açısından başarılı bir yıl olduğunu söyledi.

Ergene, “Geçen yıla oranla bu yıl çıkış sayısı daha fazla. Alata sahilinde bu yıl toplam 249 yuva var. 249 yuvadan gönderdiğimiz yavru sayısı 7 bin 500 civarında. Son yavruları da gönderdik. Sezonun son yavrularıydı bunlar. Artık sezonu kapatıyoruz. Bu dönem için başarılı bir dönemdi, deniz kaplumbağaları ve Alata kumsalı açısından başarılı bir dönemdi” dedi.

Mersin genelinde de başarılı bir dönem olduğunu ifade eden Ergene, “Davultepe kumsalı bu yıl 150 yuvayı buldu. Özellikle Davultepe kumsalı açısından bu çok önemli. Her yıl yuva sayısı 100 ile 150 arasında değişiyordu. Kazanlı kumsalında da 698 yuvamız var. Bu yıl Mersin kumsalları bakımından deniz kaplumbağaları açısından iyi bir üreme dönemi oldu” diye konuştu.

MERSİN GENELİNDEN 20 BİN YAVRU GİTTİ

Tam yavru sayısının tüm verilerin toplamının ardından söylenebileceğini ifade eden Ergene, “Ortalama olarak şunu söyleyebiliriz, tüm Mersin kumsalı açısından baktığımızda yaklaşık olarak 20 bin civarında yavrunun gittiğini söyleyebiliriz” dedi.

Kumsal temizliğine de dikkat çeken Ergene, “Kumsallarımızdaki temizliğe çok dikkat etmemiz gerekiyor. Hem bu canlılar açısından, hem de insanlarımız açısından. Kumsallardaki plastik materyallere, pet şişelere, naylon poşetlere takılan hayvanlar denize giderken bunlara takılıp hayatlarını kaybedebiliyor. Sadece bu canlılar için değil, kendimiz içinde sahillerimizi temiz tutmalıyız” şeklinde konuştu.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdür Dr. Davut Keleş ise, “Bu bölge Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışmakta olan bir kurum. Kurum olarak bir çok araştırma yapıyoruz. Araştırma yapılırken geleceğimiz için çok önemli olan çevrede ihmal edilmiyor. Burası birinci derece doğal sit alanı. Bu alanın en önemli varlıklarından biride deniz kaplumbağaları. Bizde deniz kaplumbağalarının korunması ve hayatlarını sürdürmesi için yapılan çalışmaları öncü oluyoruz, destek veriyoruz” dedi.

1251780.jpg

Bu haber toplam 2744 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim