• BIST 8718.11
  • Altın 2246.154
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1959
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C

İstanbul'a gelecek double ended tipi 6 vapur siparişi iptal

İstanbul'a gelecek double ended tipi 6 vapur siparişi iptal
Türk mühendislerin tasarladığı, Yalova’da üretilen feribot benzeri yeni double ended tipi yolcu gemileri İstanbullular tarafından beğenilmeyince yapılacak 6 yeni geminin bu seriye benzemeyeceği öne sürüldü.

Şehir Hatları’nın 28 Mayıs 2015 tarihinde hizmete giren ve İstanbul siluetine uymadığı gerekçesiyle tepki çeken yeni double ended tipi yolcu gemileri vatandaşlar ve denizciler tarafından beğenilmeyince hizmette olan 4 geminin haricinde yapılacak 6 yeni geminin bu seriye benzemeyeceği öğrenildi.

Lodoslu havalarda iskeleye yanaşmasının sıkıntılı olacağını belirten uzmanlar, dalgalı denizde de çok sallantı yaşandığını, gemilerin hızlı ve manevra kabiliyetinin iyi olduğunu ama vatandaşın ısınamadığını belirtti. Durusu, Göksu, Gümüşsu ve Küçüksu gemileriyle ilgili vatandaşın eleştirilerinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da olumsuz baktığı gemilerin aynı tipte 10’a tamamlanması ise durduruldu. Kadir Topbaş’ın geri kalan 6 geminin bunlara benzemeyen ve vatandaşın benimseyebileceği tasarımla yapılmasını istediği de öğrenildi.

2006 YILINDA  TASARIM İÇİN VATANDAŞIN GÖRÜŞÜ ALINMIŞTI

2006 yılında yeni vapur tasarımları İstanbul halkına sorulmuştu. 2013’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş "Bundan sonra bütün projeler halka anlatılacak ve görüşleri alınacak. Bir otobüs durağının yeri bile değişse halka sorulacak. Yol ve güzergah değişikliğiyle ilgili bilgi verilecek" şeklinde açıklama yaparak İstanbulluların seçimine önem verildiği vurgulanmıştı.

FİKİR ALINMADAN YAPILDI KİMSE BEĞENMEDİ, SOSYAL MEDYADA ELEŞTİRİ YAĞDI

Türk gemi mühendislerinin tasarladığı ve Yalova’da üretimi gerçekleştirilen double ended (çift çıkışlı, iki yönde haraket edebilen) yeni vapurları  İstanbullular tarafından sevilmediği gibi, sosyal medyada günlerce eleştiri konusu oldu. Uzmanlar ise Lodoslu havalarda iskelelere yanaşmasında güçlük yaşanacağını ve dalga aldığında çok sallanacağını öne sürdüler.

İÇLERİ MODERN VE RAHAT AMA  İSTANBUL’A UYMADI

Durusu, Göksu, Gümüşsu ve Küçüksu  Double Ended gemilerinde uygun iniş-biniş rampası, tuvalet ve zemin kaplamasıyla engelli yolcuların daha fazla erişim sağlaması için dizayn edilen yeni gemiler de, bebek bakım odası, hayvan barınakları, led ekranlar, mevsimlere göre iklimlendirme sistemleri ve yolcu salonlarında akıllı cihazlar için şarj noktaları bulunuyor. İstanbul Boğazı’nın güçlü akıntısı ve ters rüzgarlarına karşı güçlü manevra ve sevk sistemi ve seyir cihazları ile donatılan double ended gemiler çok hızlı şekilde hızlanıp, yavaşlayabiliyor. Otomatik kapı sistemi, kolay yükleme ve tahliyenin yanı sıra birbirinden bağımsız 360 derece her iki yöne dönebilen 2 adet Z-Drive pervane sistemine sahip. Boyu 41.70 metre, eni 9.60 metre , 12 knot seyir hızında, 700 yolcu kapasiteli. Double Ended tipi tekne formu. Yanaşma ve kalkış manevralarında dönüş yapmadan yüzde 25 zaman ve yakıt tasarrufu,Panoramik yapısıyla daha keyifli ve seyirli seyahat, yerden tavana kadar lumbuzlar,Baştan yanaşma şekli ile iskele alanlarının daha verimli kullanım,Düşük karbon salınımı ve çevreci motor.Güçlü manevra gücüne ve kabiliyetine sahip sevk sistemi.  Boğazın akıntılarına ve kuvvetli rüzgargibi çevresel faktörlere karşı güçlü manevra sistemi,Mevsimlere göre iklimlendirme,Gelişmiş seyir cihazları, tam yol ileriden tam yol tornistana geçebilme, yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma,Otomatik kapı sistemi. Kolay, güvenli yükleme ve tahliye, baş ve arka tarafta bulunan hidrolik rampalar sayesinde güvenli iniş-biniş

Engelli yolculara uygun rampa, tuvalet ve zemin kaplaması, büfe, hayvan barınakları,yolcu salonlarında akıllı cihazlar için şarj noktaları gibi özellikleri bulunuyor.

Bu haber toplam 2736 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim