• BIST 9693.05
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C

Kuşadası kaçak göçmen taşıyan bot battı: 15 kayıp

Kuşadası kaçak göçmen taşıyan bot battı: 15 kayıp
Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak daha iyi bir hayat için Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan 30 umut yolcusunu taşıyan bot Kuşadası Körfezi'nde battı. Umut yolcularından 15'i kayıp.

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde, içinde 30 umut yolcusunun bulunduğu lastik bot battı. Sahil Güvenlik 15 kaçağı kurtarırken, denizde kaybolan diğerlerinin bulunması için havadan ve karadan arama kurtarma çalışması başlatıldı.

Kuşadası açıklarında avlanan balıkçı teknesi, su üzerinde bir grubu fark edince durumu Kuşadası Sahil Güvenlik ekiplerine bildirdi. Sahil Güvenlik ekipleri ile destek için gelen Ege Liman İşletmeleri'ne ait 'Palaemon' adlı römorkör bölgeye hareket ederek aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriye uyruklu 15 kaçağı denizden çıkardı.

Kuşadası'ndan Yunanistan'ın Sisam Adası'na geçmeye çalıştıkları öğrenilen kaçakların, botta 30 kişi olduklarını söylemesi üzerine kayıp 15 kişi için havadan ve karadan arama kurtarma çalışması başlatıldı. Kurtarılanlar arasında bulunan bir anne ile 2 yaşındaki çocuğunun hipotermi nedeniyle Kuşadası Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi.

Öte yandan; bu sabah yine lastik botla Sisam'a geçmeye çalışan 30 umut yolcusu, Kuşadası Sahil Güvenlik ekiplerince yakalandı.

Göçmen Kaçakçılığına 15 Gözaltı

Öte yandan Muğla Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ile Bodrum KOM Grup Amirliği tarafından göçmen kaçakçılığı nedeniyle İstanbul, İzmir ve Bodrum'da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınan şahıslardan 12'si bugün adliyeye sevk edildi.

Göçmen kaçakçılığı suçunun önüne geçilmesi ve suç oluşumu içerisinde olan grupların deşifre edilmesi amacıyla sürdürülen projeli çalışmalar neticesinde gözaltına alınan 15 kişiden 1'inin İstanbul'da, 2'sinin İzmir'de 9'ununda Bodrum'da yakalandığı öğrenildi.

22 Suriyeli mülteciyi Yunanistan'ın Kos Adasına geçiş yaptırmak üzereyken suçüstü yakalanan şahıslardan yola çıkarak yapılan istihbarat çalışmaları sonrasında, 270 Göçmen yakalandı. Operasyonlar kapsamında ayrıca göçmen sevkinde kullanıldığı tespit edilen 1 adet tekne, 2 adet şişme bot, 1 adet deniz motoru ve 4 adet araca el konulurken, yakalanan şahısların, İzmir'den topladıkları sığınmacıları Bodrum'a getirdikleri, burada barınmalarını sağladıkları ve Kos Adasına çıkışlarını sağladıkları tespit edildi.

Bodrum KOM Grup Amirliğinde işlemleri tamamlanan 15 kişiden, B.Ç., Z.S., M.K., F.Ö., E.Ş., E.K., O.K., O.B., C.D., B.B., M.E. ve A.K. isimli 12 şüpheli "göçmen kaçakçılığı yapmak" suçlamasıyla adli makamlara teslim edildi. 

Önlemler artırıldı

Bu arada Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de tutulması karşılığında Avrupa Birliği (AB)'nin para yardımında bulunacağı haberlerinin ardından, Muğla'nın Bodrum ilçesinde güvenlik önlemleri arttırıldı. 

Gelişmelerin ardından sığınmacıların, Bodrum'dan kanundışı yollardan Yunanistan'ın İstanköy (Kos), Kilimli (Kalimnos) ve Leros adalarına geçişini önlemek amacıyla karada ve denizde alınan sıkı güvenlik önlemlerine havalimanları da eklendi. Muğla Valiliği'nin aldığı karar ve verdiği talimatla Milas-Bodrum Havalimanı'na tatil için gelenlerin dışındaki Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar, polis tarafından otobüslere bindirilerek kayıtlı oldukları illere gönderiliyor. Başta İstanbul olmak üzere diğer illerden THY ve özel havayolu şirketleriyle gelen çok sayıda sığınmacının Muğla'dan transferi yapılıyor. Son 18 saat içerisinde havalimanına gelen 135 sığınmacının gönderildiği ileri sürüldü. Muğla'da 17 bin 500 yerleşik yabancının 6 bin 750'sini Suriyeli sığınmacılar oluşturuyor. Bugüne kadar Sahil Güvenlik ekiplerince, Muğla kıyılarından Yunan adalarına kanundışı yollardan geçmeye çalışan yaklaşık 11 bin kaçak göçmen kurtarıldı.

Muğla İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Bodrum'a havayoluyla gelen Suriyeli sığınmacıların, Milas-Bodrum Havalimanı'nda karşılanıp otobüslere bindirilerek toplu halde emniyete getirilmediğini söyledi. Bu uygulamanın 15 gündür sürdüğünü belirten yetkililer, "Milas-Bodrum Havalimanı'na gelen sığınmacıların, ekiplerimiz tarafından kimlik kontrolü yapılıyor. Bölgeye turizm amacıyla gelip gelmedikleri soruluyor, otellerde rezervasyonlarının olup olmadığına bakılıyor. Eğer buraya turizm amacıyla gelmemişlerse kayıtlı oldukları şehirlere otobüslerle sevk ediyoruz." dedi.

Vali Amir Çiçek ise Muğla'nın Suriyeliler için uygun bir il olmadığını belirterek, "Sadece Suriyeliler değil, diğer ülkelerden gelen sığınmacılar da Muğla'yı bir yaşam alanı olarak değil, bir kaçış alanı olarak görüyor." dedi. Vali Çiçek polis, jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerinin sürekli kontroller yaptığını ve Yunan adalarına kaçışlara engel olmaya çalıştığını kaydederek, "Sağlıksız yerlerde kalıyorlar ve canlarını hiçe sayarak umut yolculuğuna çıkıyorlar. Biz bunlara göz yummuyoruz. Konuyla ilgili 150 insan taciri tutuklandı, araba ve tekne gibi araçlarına el koyuldu. Etkin ve sonuca yönelik mücadelemizi sürdürüyoruz." şeklinde konuştu. Çiçek, sınırdan Türkiye'ye giren her Suriyelinin, geldiği ilde kaydedildiğini belirterek, "Bu sebeple kaydedildikleri ilde yaşamaları gerekiyor. Aksi halde kaçak durumuna düşüyorlar ve yakalanarak Osmaniye ve Düzce'ye gönderiliyorlar. Muğla, Suriyeliler için uygun bir il değil. İl ekonomisinin lokomotifi olan turizm sektörü, Suriyelilere iş vermiyor. Sadece Suriyeliler değil, bölgedeki diğer ülkelerden gelenler de aslında Muğla'yı bir yaşam alanı olarak değil, bir kaçış alanı olarak görüyorlar. Sahip olduğu turizm potansiyeliyle Muğla, düzensiz göç yatağı olmamalı." ifadelerini kullandı.

Deniz Haber Ajansı

Bu haber toplam 2389 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim