• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Kenan Yavuz: Petkim Limanı'yla gizli kapasite açığa çıkacak

Kenan Yavuz: Petkim Limanı'yla gizli kapasite açığa çıkacak
PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, liman ve rafine yatırımlarının hızla devam ettiğini söyledi. Yavuz, gerçekleştirdikleri yatırımlarla ithalatı düşürerek, ülkenin rekabet gücünü daha da artıracaklarını belirtti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, başta liman yatırımları olmak üzere şirketlerinin deniz ticaretine yapacağı katkıları anlattı,

Yavuz, TANAP Projesi'ndeki gelişmelerle ilgili bilgiler verdi. Liman yatırımının gizli bir kapasiteyi ortaya çıkarttığına dikkat çeken Yavuz, meslek liseleriyle ilgili travma yaşandığını belirtip, "Meslek liselerinin üniversiteye gitmesinin zorlaşması döneminden kalma bir travma yaşıyoruz. Bu travmayı atlatmamız lazım. Şu anda PETKİM yarımadasında 10 bine yakın insan çalışıyor. Bu 10 binin içinde maksimum bin tanesi üniversite mezunu ya da mühendistir. 9 bini ise ara iş gücü. O zaman ara iş gücü hem sayısal hem de nitelik olarak üniversiteli sayısından daha fazla olmak durumunda" dedi.

DTO İzmir Şubesi ekim ayı meclis toplantısında SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz'u konuk etti. Toplantıya, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Meclis Başkanı Geza Dologh ile meclis üyeleri katıldı. PETKİM'in Azeri şirket SOCAR tarafından 2008 yılında satın alınması sonrasında Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı haline geldiğini belirten SOCAR CEO'su Kenan Yavuz, "Bu kapsamda PETKİM yarımadasında yürümekte olan 6 milyar dolarlık rafineri yatırımı sürüyor. Yatırımımızın yüzde 35'lik kısmı tamamlandı. Bu yatırım 1975 yılında yapılan son rafineri yatırımı olan Aliağa rafinerisinden sonra ilk rafineri yatırımıdır. 40 yıl aradan sonra yatırım yapmış oluyoruz. Projenin 2.4 milyar dolarlık kısmı öz kaynaktır. Son derece önemli ve PETKİM'in rekabet gücünü artıracak bir yatırımdır. Bugün ithal edilen maddeleri üretecek olan yatırımı büyük bir hızla ilerletiyoruz. 2018 Mart ayında tamamlamış olacağız" dedi.

TANAP'LA STRATEJİK ADIM

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük enerji projesi olan TANAP'ı da hayata geçirdiklerini, yüzde 58'lik kısmının SOCAR'da olduğunu hatırlatan Yavuz, proje maliyetinin ise yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu belirtti. Yavuz şöyle dedi: "Bu proje sayesinde Türkiye'nin enerji bağımlılığını daha makul seviyelere indirmekle birlikte doğalgaz ihtiyacını daha güvenli temin etmesini sağlayacak son derece stratejik bir adım da atılıyor."

LİMANLA GİZLİ KAPASİTE AÇIĞA ÇIKACAK

En önemli projelerinden birinin de liman yatırımı olduğunu vurgulayan Yavuz, "Liman yatırımı gizli bir kapasitenin açığa çıkarılması olarak değerlendirilebilir. Daha önce kuru yük için kullanılan bir iskeleyi ve arkasındaki lojistik destek alanlarını bütünleştirerek muhteşem bir liman inşa ettik. Dünyada en yüksek standartlara sahip limanlardan biri oldu. 700 metre uzunluğunda bir rıhtımın olması, büyük gemilerin yanaşabileceği ve depolama alanlarının bitişik olması, atık yönetimine kadar entegre bir liman. Şu anda 450 dönümlük depolama alanı ileride ihtiyaç duyulduğunda bir o kadar daha artırma imkanına sahibiz" açıklamasını yaptı.

LİMAN AÇILIŞI BAHARDA

Limanı dünyaca ünlü liman işletmecisi APM Terminals'in yöneteceğini dile getiren Yavuz, bunun da büyük bir avantaj olduğunu belirtip şunları söyledi: "Limanımızın resmi açılışını bahar aylarında Cumhurbaşkanlarımızın katılımıyla gerçekleştireceğiz. Yarımadamızda limanımızın dışında bölgedeki özellikle İzmir'deki Nemrut Körfezi'nin Petkim Limanı'yla ve diğer limanlarla beraber değerinin açığa çıkması İzmir ve Türkiye için son derece önemli. Doğal limanlar bölgesinin ihtiyacı olan bazı şeyler var. Özellikle Aliağa aksının İzmir ve diğer bölgelerle olan bağlantılarda sıkışıklık gibi bu tür alanlarda ilave yatırım ihtiyaçları var. Bunun için yetkililerle görüşüyoruz."

İZMİR'E İPEK YOLU MİSYONU

Limanın lojistik alanına demiryolu bağlantısı da yapacaklarını kaydeden Yavuz, "İzmir ve özellikle Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği en önemli atılım altyapı devrimidir. Bu değişim ve dönüşümün en önemli ayaklarından biri de deniz yolları. Gençliğimiz üç tarafı denizlerle kaplı bir ülkenin dünyaya nasıl entegre olamadığı tartışmalarıyla geçti. Çok büyük adımlar atıyoruz. Bakü-Kars demiryolunun, İzmir-İstanbul Otoyolu'nun tamamlanmasıyla beraber tarihi İpek Yolu'nun hayata geçtiğini görüyoruz. Bunun en önemli merkezlerinden biri de İzmir idi. İzmir tekrar bu misyonuna kavuşuyor" ifadelerini kullandı.

Konuşma sonunda meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Yavuz, özellikle kaliteli ara eleman için staj konusunda yapılabilecek işbirliği konusunda, "Meslek liselerinin üniversiteye gitmesinin zorlaşması döneminden kalma bir travma yaşıyoruz. Bu travmayı atlatmamız lazım. Şu anda PETKİM yarımadasında 10 bine yakın insan çalışıyor. Bu 10 binin içinde maksimum bin tanesi üniversite mezunu ya da mühendistir. 9 bini ise ara iş gücü. O zaman ara iş gücü hem sayısal hem de nitelik olarak üniversiteli sayısından daha fazla olmak durumunda. Bir üniversitenin herhangi bir 4 yıllık bölümünden mezun olan biri gelse ve kaynak yapmaya razı olsa bile ben ona iş vermem. Çünkü iki gün sonra gelip "Ben üniversite mezunuyum" diyecek ve sıkıntı olacak. Ailelerimizin üniversite mezunlarına bir mahalle baskısı var. "Klimalı odan nerde, araban nerde, şef ne zaman olacaksın?" Böyle bir baskı var. Biz de üç tane meslek lisesi inşa ettik, devletimize teslim ettik, ama meslek eğitiminin niteliğini artırmamız lazım. Denizcilikte de öyle. Her konuda kalitenin artması lazım. Japonya, Kore ve Almanya devrimlerinin en önemli sürükleyicisi nitelikli ara işgücü" dedi.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, Yavuz'a katılımı için teşekkür etti. Türkiye ve dünyanın güncel konularına değinen Öztürk, "21. Yüzyılın İpek Yolu'nda en önemli halka İzmir. Rakiplerimiz, denizcilikte tarihi dipleri yaşayan navlunların avantajını kullanıp, lojistik maliyetleri azaltıyorlar. Bu şekilde rekabette bir adım öne geçiyorlar. Oysa bizim önümüzde yeni bariyerler yükseliyor. Sınırda, gümrükte, limanlarda beklemeler ve uzun süren kontroller, rekabet gücümüze sekte vuruyor. Türkiye'nin ikili anlaşmalarla, yeni altyapı yatırımlarıyla doğal bir kara köprüsü olma özelliğini hep canlı tutması gerekiyor. Transit bir üs haline gelemediğimiz müddetçe, doğal konumumuzun bir kıymeti olmayacak" diye konuştu.

Toplantı sonunda SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz'a, Öztürk ve Meclis Başkanı Geza Dologh plaket verdi.

socar-001.jpg

socar1-001.jpg

socar2-001.jpg

socar3-001.jpg

socar4.jpg

Deniz Haber Ajansı

Bu haber toplam 2101 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim