• BIST 9747.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Çin Gwadar Limanı'na yerleşme stratejisi izliyor

Çin Gwadar Limanı'na yerleşme stratejisi izliyor
Pakistan Milli Güvenlik Sekreteri Muhammed Sadık, Hindistan'ın, Malakka Boğazı'ndaki sularına Çin'in girişini engellemeyi planladığını, Çin'inde buna karşılık Arap Denizi'ndeki Gwadar Limanı'na yerleşme stratejisi izlediğini söyledi.

Pakistan Milli Güvenlik Sekreteri Muhammed Sadık, başkent İslamabad'da, "Güney Batı Asya'daki gelişmekte olan jeostratejik peyzaj ve Asya Pasifik" konulu seminerde yaptığı konuşmada, "Hindistan, sınır anlaşmazlığı sonrası Çin'in tutumunu değiştirmek için Malakka Boğazı'ndaki sularına bu ülkenin girişini engellemeyi planlıyor" dedi.

Çin'in ise Hindistan'ın Malakka Boğazı'ndaki tehditlerine karşılık olarak Arap Denizi'ndeki Gwadar Limanı'na yerleşme stratejisi izlediğini belirten Muhammed Sadık, Hindistan'ın buna karşılık Belucistan'da bulunan ayrılıkçı gruplara yardım ederek, söz konusu liman projesini sabote etmeye çalıştığını öne sürdü.

"Pakistan çok dikkatli olmalı" ifadesini kullanan Milli Güvenlik Sekreteri Sadık, İran ve Batılı ülkeler arasında varılan nükleer anlaşmayı da "iyi bir gelişme" olarak değerlendirdi.

İran ve Körfez İşbirliği Teşkilatı (GCC) arasındaki gerilimle Orta Doğu ve ötesindeki mezhebi bölünmenin derinleşmesinin İslam alemini zayıflattığını dile getiren Sadık, kontrol edilmemesi durumunda gerilimin daha geniş bir bölgeye sıçrayarak, diğer ülkeleri de içine çekebileceği uyarısında bulundu.

Muhammed Sadık, "İran, bölge istikrarı için rolünü oynamalı ve bu konuda bölge ülkelerinin kuşkularını da gidermeli" şeklinde konuştu.

Güney Çin Denizi'nde son haftalarda yaşanan gerilimi de değerlendiren Sadık, ABD'nin Japonya, Güney Kore ve Hindistan ile ilişkilerinin bölgedeki huzuru tehdit ettiğini savunarak, Çin'in Vietnam ve Filipinler ile anlaşmazlıklarının ve güvenlik sorunlarının da Avustralya, Japonya ve ABD ile geniş bir çatışmaya öncülük yapabileceği yorumunu yaptı.

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde bulunan Gwadar Limanı'nın inşaatı ve yönetmenliği Çin şirketlerine devredilmişti.

Çin, batısındaki Şinkiyang bölgesinde yer alan ipek yolunu Gawadar Limanı'na kadar uzatarak, ticaretini geliştirmeyi amaçlıyor.

Pakistan'ın güneybatısında bulunan liman, Hürmüz Körfezi'nin girişinde bulunuyor. Liman bu özelliği ile stratejik bir öneme sahip.

Deniz Haber Ajansı

Bu haber toplam 2446 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim