• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Metin Kalkavan, armatörlerden Rus limanlarına sefer yapmamasını istedi

Metin Kalkavan, armatörlerden Rus limanlarına sefer yapmamasını istedi
İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Olağan Meclis toplantısında konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, üyelerine çağrıda bulunarak, "Türk gemileri Rusya Limanları'na gitmesin" dedi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın Türk armatörleri ve gemi işletmecilerine yaptığı "Türk sahipli gemiler ile Türk bayraklı gemiler, Rus limanlarına gitmesin, sefer yapmasın" çağrısı, İMEAK DTO Meclis toplantısına damgasını vurdu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. 2016 yılının zor bir yıl olacağını belirten Kalkavan, Rusya ile yaşanan krizden dolayı armatörlere, "Rusya'ya Gitmeyin" dedi. 

2016 yılının 2015’ten daha zor geçeceğini vurgulayan Metin Kalkavan “2015’te dünya çok önemli olaylara şahit oldu.  Başında Ankara patlaması, Paris’teki olaylar ve uçak düşürme hadisesi. 2016 denizciler açısından çok zor bir yıl olacak. Belli bölümleri hariç denizcileri bir bütün olarak alırsak, tankercilik ve kuru yük gemiciliği dışında, çok zor bir yıl olacak “ dedi.

‘Hiç kimse kavgadan, savaştan yana değil’

Rusya ile yaşanan uçak düşürme hadisesinden sonra artık herkesin aklı selim davranarak  doğru hesaplar yapması gerektiğini vurgulayan Kalkavan “İki şeyi bir birinden ayırmak lazım. Birisi ekonomik, birisi devletler arası siyaset. İkincisi devreye girdiği zaman ekonomik hesap yapılmaz.  Kimi vurur, kimi yanar, bunun hesabını yapamazsınız. Rusya uçak düşürme hadisesi olmadan önce de göndermiyorum diyebilirdi. Libya’da savaş olduktan sonra bir anda orada taşımacılık kapandı. Orada iş yapan müteahhitler çok ciddi zararlar gördü. Bu işin doğasında riskler her zaman var. Hesaplanamayan riskler her zaman vardır. Bu geldiğimiz durumda aklıselim davranmak lazım.  Artık olanı geri alamayız, uçağı alıp havaya geri koyamayız. Bu bir milattır. Bu ilişkiler normale döner mi? Hayır. Belli bir zaman gerekli. Hiç kimse kavgadan, savaştan yana değil” şeklinde konuştu.

“TOBB Başkanı’nın açıklaması devlet katında doğrudur”

Geçtiğimiz günlerde TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Rusya ile yaşanan krizden Türkiye’nin zararlı çıkmayacağına yönelik yaptığı açıklamayı değerlendiren İMEAK DTO Başkanı Metin Kalkavan  “Eğer o demeci Odalar Birliği Başkanı veriyorsa, o demecin ardında derin bir anlam vardır. O diyor ki; sen bizi, devletimizi böyle hukuki olmayan ticari yaptırımlarla diz çöktüremezsin. Bu mesaj bu kadar nettir. Burada ticaret erbabı bu devlet meselesidir deyip dik duracak. Zararını gidip devlet katında anlatır. Zararının bir kısmını tazmin eder, etmez o ayrı. SSCB döneminde, dünyaya kapalı olduğu zamanlarda Rusya’dan turist mi geliyordu? Gorbaçov’dan sonra başladı gelmeye. Bir piyasaya bu kadar yığılmak doğru değil“ dedi.

“Rusya’nın istediği bizim telaşa düşmemiz”

Konuşmasına Rusya’nın istediği şeyin bizim telaşa düşmemiz olduğunu söyleyerek devam eden Kalkavan: “Devlet bu krizin zararlarını en aza indirgemek için çalışıyor. Onlar bize zaten soracaklar. Bizden bir Bakan geldi. Rusların istediği bizin telaşa düşmemiz.  Biz ticaretlerini engelleyelim, sıkıştıralım, lobi yapalım. Biz kendi aramızda, yönetim kurulundan arkadaşlarla tartışıyoruz. Olaya stratejik bakmak lazım. Burada başka bir oyun oynanıyor. Buradaki durum öyle 3-4 tane domates değil. Çok büyük oyun oynanıyor. Bu oyun 10 yıl, 20 yıl, 100 yıl sonrası için oynanan bir oyun. Bizim bütün resmi görme şansımız yok, bilme şansımız da yok.

Her krizden ilk etkilenen denizcilik sektörüdür. En son düzelen sektör de biziz. Bu durum işimizin doğasında var. Her zaman doğru ölçüm yapıp riski doğru almak lazım.“ şeklinde konuştu.

‘Türk bayraklı ve Türk sahipli gemiler Rusya’ya girmesin”

Rusya ile yaşanan krizden sonra Rus hükümetinin Türk denizci ve iş adamlarına yaptığı baskıya karşılık olarak armatörlere çok önemli bir tavsiyede bulunan Metin Kalkavan “Almıyorsan bizi gitmiyoruz kardeşim, bitti. Türk bayraklı ve Türk sahipli gemiler mümkünse Rus limanlarına gitmesin. Ne ile karşılaşacağını bilemeyiz. Senin taşıyacağın yükü başkası taşıyacak, onun taşıdığı yükü sen taşıyacaksın. Kuzeye gitmeyeceksin, güneye gideceksin. Benim tavsiyem tedbirinizi alın. Özellikle küçülebildiğin kadar küçülün. Sadece Rus uçağından dolayı değil, terör yüzünden de dünyada turizm 2016’da son 30 yılın en kötü sezonunu yaşayacak. Kim Roma’ya, Londra’ya, Paris’e gitmek isteyecek? Bizim gibi teröre bağışıklılar. İnsanlar çok hassas” dedi.

“Karşılıklar Yönetmeliği’nin yeniden hayata geçirilmesi için başvurduk”

Denizcilerin sorunlarının devlet katında bilinmesi ve aynı zamanda yaşadıkları zararların en aza indirgenmesi için yapılan çalışmalardan bahseden Metin Kalkavan şunları söyledi: “Odalar Birliği devleti bilgilendirmek için bir iletişim masası kurdu. Rusya ile yaşadığınız her türlü sorunu anında iletin. Personelin, Gemini yaşadığı bütün sorunlar anında oraya iletilsin, o kanalı açmak lazım. Biz burada ne yapabiliriz ki? Gemiyi tutmuşsa kurtaramazsın. Gemiye ceza gelmişse ödemek zorundasın.  Bu yüzden devletle iş birliği  içinde çalışmak zorundayız.  Benim tavsiyem Antalya ve diğer bölgelerde deniz turizminin içinde olan kişiler ya bir kısım gemisini bağlasın, ya bir kısım elemanını hiç almasın,  Çok ciddi etkiler olabilir. Buna karşı devlet  mutlaka bazı önlemler alır. Biz buna karşı BDDK’nın 2010 yılında çıkardığı Karşılıklar Yönetmeliği’nin yeniden çıkarılması için başvurumuzu yaptık.  Bu, bankalarda olan kredilerinizin yeniden, kolayca yapılandırılmasına müsaade eden bir yönetmelik ve bu yönetmelik ana sözleşmesinde denizci geçen bütün herkese uygulanıyor.  İnşallah onu yeniletmeyi başarırız.”

‘Arabuluculuk isteğe bağlı bir durum’

Arabuluculuk konusunda denizcilerin TOBB Tahkim Divanı’na başvurmalarını tavsiye eden Kalkavan “Çoğunuz bilmez ama ben TOBB Tahkim Divanı Başkanıyım. Tahkim olayını, arabuluculuk olayını işletebiliriz ama isteyenler ile yapabiliriz.  İki taraf da kabul etmek zorunda. Aksi taktirde hiç bir şey yapamazsınız. Bunun için tavsiyem, anlaşmalarınıza ‘Uyuşmazlık durumunda öncelik TOBB Tahkim Divanında’ diye ekleyin.  İki taraf gelsin bizi buluştur desin, biz kendi arabulucularımızı belirler, o işi görürüz. Arabuluculuk meselesinin mutlaka çalıştırılmasında fayda var. Ama bu isteğe bağlı bir durum“ dedi.

‘Şimdi birlik olma zamanı’

Ekonomik zararın çok önemli olmadığı ve herkesin birlik olması gerektiğini vurgulayan Metin Kalkavan “Ekonomik olarak zarar görmek her şey demek değil. Şimdi birlik olma zamanı. Rusya meselesinde ok yaydan çıktı. Ağlamanın kimseye faydası olmaz, tersine zarar verir.  Onun için Odalar Birliği Başkanı’nın o çıkışı devlet adınadır.  Dünyanın en pahalı gazını kullanan ülkelerden biriyiz. Neredeyse piyasa ortalamasının yüzde 60-70 üzerinde pahalı. 2016  hiç tahmin etmeyeceğiniz kadar  farklı bir yıl olacak.  2016 için önlemlerinizi alın. Belki karınızdan az bir şey kaybedersiniz ama erken davranmak çok önemlidir. Dünya ekonomisi belli bir oranın altında büyüdüğü zaman ticaret büyümüyor. Dünya ekonomisinin iyi büyümesi çok kolay değil. Görünen o ki, terörün etkileri çok farklı olacak.  Terör kalıp değiştirdi. Terör artık bölgesel olmaktan çıktı. Kimisine göre 3. Dünya Savaşı başladı. Burada denizcilerin gerçekten çok dikkatli olması lazım, Öteleme yapacaksanız,  ödemeleriniz, çalıştıracağınız elemanlar konusunda önlemlerinizi çok erken almanız lazım. Eğer bu durum 3. Ya da 4. Ayda olsaydı verilmiş taahhütlerden korkunç zararlar olacaktı. Olaya bir de iyi tarafından bakmak lazım Yapılabilecekler kesinlikle var. Bunları kendi firmalarınız adına kesinlikle yapmanız lazım. Eğer bu durumun 3 yada ya da 6 ayda çözüleceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.“ diyerek sözlerini tamamladı. 

dto_aralik_2015.jpg

Haber: Tarkan BİRİCİK - Serkan TALAN Deniz Haber Ajansı

Bu haber toplam 3734 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim