• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Yusuf Öztürk: Çandarlı Limanı serbest ticaret bölgesi olabilir

Yusuf Öztürk: Çandarlı Limanı serbest ticaret bölgesi olabilir
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Şubat ayı meclis toplantısına Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran da katıldı. DTO İzmir şube başkanı Yusuf Öztürk, Kuzey Ege Çandarlı Limanı bölgesini serbest ticaret bölgesi olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Şubat ayı meclis toplantısı, Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Erkayıran, Çeşme’de atık Efes Antik kenti projesi hakkında bilgi verdi. 

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Şubat ayı meclis toplantısında konuşan Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, 27 Temmuz’da göreve başladığını ve ilçede turizmin geliştirilmesi için çalışmalara ağırlık verdiklerin söyledi. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ve İzmir Valiliği ile birlikte Çeşme Su Altı Efes Antik Kenti İmitasyonu ve Heykel Sergisi projesi sunumla anlatan Kaymakam Erkayıran, “Taklit olmayan bize özgü bir şey yapmak için çıktık ve Efes’i denize batırma fikri ortaya çıktı. Antik kenti denize indirdiğimizde böyle bir şey dünyada tek olacak. Yabancı dalış turizminin merkezi haline gelebiliriz” diye konuştu.

Proje içinde Efes Antik Kenti’nin sütun ve heykellerinden en önemlilerinin birer kopyasının yapılacağını açıklayan Erkayıran, Poseidon, Meryem Ana, Akdeniz Foku gibi heykellerin de burada sergilenebileceğini söyledi.

Toplam yatırım maliyetinin yaklaşık 1 milyon TL’yi bulacağını açıklayan Erkayıran benzer bir konseptin Meksika’da Cancun Müzesi olduğunu söyledi. Söz konusu dalış alanını Deniz Ticaret Odası’na kiralanacağını vurgulayan Erkayıran, “Tıpkı balık çiftliklerinin kiralaması gibi yerin üstünü ve altını kiralayacağız. Orayı çevreleyip, dalış yapanlardan gelir elde edilecek. Elde edilecek gelirle birkaç yıl sonra yeni projeler hazırlanabilir. 20 metre çapta ve 5 metre boyunda antik tiyatro da yapıp indireceğiz. Bu alanlar aynı zamanda balıkların yumurtlayıp çoğalacağı bir alan olacak” ifadelerini kullandı.

ÇED RAPORU 

Meclis gündeminde konuşmasını yapan İMEAK DTO Başkanı Yusuf Öztürk, konuşmasına Ankara’da gerçekleşen bombalı terör saldırısını kınayarak başladı. Açıklamasında dünya piyasalarındaki Çin tehdidini değerlendiren Öztürk, Baltık Kuru Yük Endeksi’nin Şubat ayı rakamları ile en alt seviyeye indiğini söyledi ve İzmir’in limanlarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın attığı adımları ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Körfez ÇED Raporu için yaptığı Ankara zirvesini değerlendirdi.

Öztürk, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Bakanlık bürokratlarının vizyonu bize cesaret ve şevk veriyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Sayın Dr. Özkan Poyraz, 12 Şubat'ta Aliağa'da düzenlenen toplantıda, Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın 6 ay içinde ihale edileceğini, Çandarlı ve Nemrut'taki limanların demiryolu bağlantıları için kısa sürede ihaleye çıkılacağını açıkladı. Demiryolu ve karayolu yatırımları, “Büyük İzmir Limanı” dediğimiz İzmir, Aliağa ve Çandarlı'yı Ankara üzerinden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'na, dolayısıyla tarihi İpekyolu üzerinden Çin’e bağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yine bu ay Ankara’ya giderek, Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Fatma Güldemet Sarı ile İzmir Körfezi ÇED sürecini konuştu. İzmir Alsancak Limanı'nın kaderini tayin edecek tarama projesi için ÇED onayı alınıp, bir an önce yatırımların başlamasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇANDARLI’YA SERBEST TİCARET BÖLGESİ

İhale sürecine giren Çandarlı Limanı’nın yol haritası için öneride bulunan Öztürk, “Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın yap-işlet-devret modeliyle ihale hazırlıklarının yapıldığı bir dönemde, bu bölgenin çok amaçlı limanlar ve kıyı tesisleri bölgesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bölge, konteyner terminali, aktarma ve tedarik üssü, bakım ve onarım tersaneciliği işlevlerini karma şeklinde yapabilecek niteliktedir. Aliağa'nın endüstri ve enerji bölgesi olma özelliğinden de istifade ederek, Kuzey Ege Çandarlı Limanı bölgesini serbest ticaret bölgesi olarak değerlendirebiliriz” dedi.

UMARIZ NEFES ALDIRIR

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün açıkladığı turizm eylem planını değerlendiren Öztürk, “Bu yıl ülkemiz turizmini zor bir sezon bekliyor. Hükümet bu konuda dün çok önemli bir adım attı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Turizm Eylem Planı’nda turizm sektörüne, özellikle deniz turizmine önemli destekler var. Turist getiren A Grubu seyahat acentelerine uçuş başı destek ve kredi kullanma imkanı getiriliyor. Kredi borçları yeniden yapılandırılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylı kruvaziyer limanları, yat limanları, rıhtım ve iskeleler ile çekek yerleri gibi deniz turizm tesisleri, yeni yatırım ve tesis yenileme desteklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi faydalanabilecekler. Umarız bu destekler, ülkemize yılda 7 milyar dolar döviz kazandıran deniz turizmi sektörüne bir nebze de olsa nefes aldırır” diye konuştu.

DENİZ TURİZMİ ÇALIŞTAYI

Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile beraber gerçekleştirilen Selanik zirvesine katılan Yusuf Öztürk, Ropax gemilerinin iki kent arasında seferlere başlaması konusunda açıklama yaptı 28 Mart'ta ‘Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi Çalıştayı’nın düzenleneceğini söyleyen Öztürk, “Çalıştayda marina işletmeciliği, yat işletmeciliği, kruvaziyer gemi ve turistik liman işletmeciliği, feribot işletmeciliği alanında grup çalışması yapılacak” dedi.

ÇİPRAS’IN İZMİR PROGRAMI

Başkan Öztürk, İzmir ve Yunanistan kıyılarında artarak devam eden mülteci ölümlerini durdurmak için Başbakan Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın İzmir’e yapacağı ziyaretin tarihini açıkladı. Mülteci sorunu, ticari ilişkiler, Selanik-İzmir hattı projesi hakkında İzmir’de yapılacak zirve, 8–9 Mart tarihlerinde düzenlenecek.

SERGİ AÇILIŞI

Bu arada  İzmirli Tezhip ve Minyatür Sanatçısı İlknur Güçlü'nün sergisi DTO’da sanat severlerle buluştu. ‘Gelenekselin ışığında özgün tasarımlarla’ 25 yıldır bu sanatı icra ettiğini ifade eden Güçlü'nün sergisinde; büyük boyutlu tezhip ve minyatür levhalarının açılışı gerçekleştirildi. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ve Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran tarafından açılan sergide 23 adet eser, 29 Şubat'a kadar DTO Sergi Salonu’nda olacak.

Kaynak: Deniz Haber Ajansı

Bu haber toplam 1756 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim