• BIST 9125.16
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Kaptan Cousteau'nun Calypso'su Türk denizcilerine emanet

Kaptan Cousteau'nun Calypso'su Türk denizcilerine emanet
Kaptan Cousteau'nun gemisi Calypso, Pazartesi günü restore edilmek üzere Finistère limanından bir kargo gemisine yüklenerek Türkiye'ye doğru yola çıkacak.

Dünyaca ünlü Fransız denizcisi Kaptan Cousteau'nun gemisi Calypso, Pazartesi günü restore edilmek üzere Finistère limanından bir kargo gemisine yüklenerek Türkiye'ye doğru yola çıkacak. Aynı zamanda geminin sahibi olan L'Equipe Cousteau şirketi, geminin tamir ve restorasyonunu bir Amerikan firmasıyla ortak olan İstanbul'da bir türk şirketinin üstleneceğini duyurdu. 

L'Equipe Cousteau yetkilieri bu restorasyon için Türkiye'nin seçilmesiyle ilgili olarak, geminin ana gövdesinin ahşap olduğunu ve şu an dünyada sadece akdeniz havzasında bu tip gemilerin tamir ve bakımını yapabilecek uzman firmalar bulunduğu için böyle bir karar aldıklarını belirtti. Geminin ana gövdesine ve orijinal parçalarına dokunulmadan, yeni bir motor ve modern bir navigasyon sistemi eklenecek.

Yakın tarihin en önemli araştırma gemilerinden biri olan Calypso'nun, su altı çalışmaları için üzerinde "Denise" adlı bir de minyatür deniz altı bulunuyordu. Bu denizaltı da tamir ve bakımı yapıldıktan sonra yeniden monte edilecek.

Gemi, pazartesi sabahı 115 metrelik yine başka bir kargo gemisine yüklenerek yola çıkacak. 111 ton ağırlığında ve yaklaşık 40 metre uzunluğunda olan geminin vinçlerle yüklenme işleminin bir kaç saat süreceği tahmin ediliyor.

1942 yılında Amerika'da mayın toplama gemisi olarak inşaa edilen Calypso, Kaptan Cousteau'nun ölümünden bir yıl önce 1996'da Singapur açıklarında batmıştı. 2007 yılında Concarneau tersanesine getirilen ve restorasyonunu bekleyen gemide, 2009 yılında tersane şirketiyle maliyet konusundaki antlaşmazlık yüzünden çalışmalar başlatılamamıştı.

L'Equipe Cousteau şirketi yetkilileri, 10 milyon euro tutarındaki restorasyon çalışmalarının iki yıl süreceğini ve geri döndüğünde tekrar "Okyanuslar'ın elçisi" olmaya devam edeceğini söylediler.

Bu haber toplam 1656 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim