• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Türk bayraklı M/T HACI TELLI ve 11 mürettebat, deniz haydutları tarafından Libya'da kaçırıldı

Türk bayraklı M/T HACI TELLI ve 11 mürettebat, deniz haydutları tarafından Libya'da kaçırıldı
Transpasifik Denizcilik'in mülkiyetinde bulunan 2 bin 818 DWT taşıma kapasitesine sahip Türk bayraklı M/T Hacı Telli isimli petrol tankeri Libya'nın Zuwarah Limanı'nın 2 mil açığında el konuldu ve mürettebat esir alındı.

Transpasifik Denizcilik'in mülkiyetinde bulunan 81 metre boyunda, 14 metre genişliğinde ve 2 bin 818 DWT taşıma kapasitesine sahip Türk bayraklı M/T Hacı Telli isimli petrol tankeri Libya'nın Zuwarah Limanı'nın 2 mil açığında el konuldu ve mürettebat esir alındı.

Deniz Haber Ajansı'nın esir alınan gemi mürettebatından edindiği bilgilere göre M/T Hacı Telli 11 Şubat tarihinde Tuzla'dan Malta'ya doğru yola çıktı. Gemi Akdeniz'de seyrederken geminin 1. kaptanı Nejat Üler'e geminin sahibi olan şirket Transpasifik Denizcilik tarafından geminin kiralandığı ve rotasının Libya'nın Zuwarah Limanı olduğu bilgisi verildi.

M/T Hacı Telli, 24 Şubat tarihinde Zuwarah Limanı'na demirledi. Gemi limana yanaştığında geminin güvenliğini sağlamak amacıyla bölgedeki her gemiye uygulanan prosedür gereği 6 silahlı muhafız gemiye çıktı.

Zuwarah Limanı'na petrol almak için gelen M/T Hacı Telli'ye 24 Şubat tarihine kadar petrol yüklenmedi ve mürettebata bu konu hakkında düzgün bir açıklama yapılmadı.

24 Şubat tarihinde geminin güvenliğini sağlayan 6 silahlı mürettebat dışında bölgenin güvenliğini sağladığını söyleyen silahlı bir grup gemiye çıkarak, 1. Kaptan Nejat Üler'e gemiden 1 kişiyi misafir etmeleri gerektiklerini, gemi mürettebattı ile herhangi bir problemleri olmadıklarını ancak gemiyi kiralayan Efe isimli kişi ve Libyalı ortağından paralarını alamadıkları için 1 kişiyi misafir etmeleri gerektiklerini söyledi.

Bunun üzerine olayın biran önce çözülmesi için geminin 2. Kaptanı İsmail Eskiçırak gönüllü olarak gemiye çıkan grupla gemiden ayrıldı.

28 Şubat tarihine kadar Zuwarah Havalimanı'nın yakınında bir çiftlik evinde rahat koşullarda misafir edilen 2. Kaptan İsmail Eskiçırak'ın yanına 28 Şubat günü 2. Mühendis Volkan Özdemir, Usta Gemici Ali Özcan ve Gemici Ünsal Kaya getirildi. Geriye kalan mürettebat ise Zuwarah Limanı'nın 2 mil açığında demirleyen gemide silahlı 6 kişinin gözetiminde rehin tutuluyor.

28 Şubat tarihine kadar kısmen rahat koşullarda bir çiftlik evinde tutulan gemi mürettebatı 28 Şubat gününde çiftlik evindeki bir odaya az miktarda erzak ve suyla kapatıldı.

Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgilere göre M/T Hacı Telli isimli gemiyi Transpasifik Denizcilik'ten, Pasifik Denizcilik aracılığı ile kiralayan Efe isimli kişi ve Libyalı ortalığı Zuwarah Limanı'ndan daha önceden aldıkları petrolün 433 bin dolarlık ödemesini gerçekleştirmedi. Bu nedenle gemiye el koyduklarını mürettebata söyleyen Libyalı silahlı grup eğer para ödenmez ise mürettebatı serbest bırakmayacaklarını ve gemiyi parçalayıp satacaklarını söylediler.

Gemiyi kiralayan Libyalı işadamının 433 bin dolarlık borcun 280 bin dolarını ödediği ancak mürettebatı rehin alan kişilerin borcun tamamının ödenmediği taktirde mürettebatı serbest bırakmayacaklarını söylediği de öğrenilen bilgiler arasında.

Ayrında geminin sahibi olan Transpasifik Denizcilik'in avukatlarının da bölgeye ulaştığı ve mürettebatın kurtarılması için girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

M/T Hacı Telli'nin esir alınan mürettebatı

1. Kaptan Nejat Üler

2. Kaptan İsmail Eskiçırak (Çiftlik evinde rehin)

3. Kaptan Umut Can Altıntaş

Başmühendis Ali Ömer Hacıoğlu

2. Mühendis Volkan Özdemir (Çiftlik evinde rehin)

Usta Gemici Bekir Şengel

Usta Gemici Ali Özcan (Çiftlik evinde rehin)

Gemici Ünsal Kaya (Çiftlik evinde rehin)

Yağcı Ufuk Kuru

Yağcı Veli Köroğlu

Aşçı Selçuk

Haber: Yasin ARSLAN - Tarkan BİRİCİK /DENİZ HABER AJANSI

Bu haber toplam 2207 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim