• BIST 9479.97
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Uluslararası Denizcilik Örgütü 30. Genel Kurulu başladı

Uluslararası Denizcilik Örgütü 30. Genel Kurulu başladı
Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) 30. Genel Kurulu, 169 üye ülkeden bin 500 delegenin katılımıyla dün, IMO’nun Londra’da bulunan genel merkezinde başladı. Genel Kurul 6 Aralık’a kadar sürecek.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) 30. Genel Kurulu, IMO’nun Londra’da bulunan genel merkezinde başladı. 169 üye ülkeden bin 500 delegenin katılımıyla gerçekleşen kurulda, Türkiye IMO Konseyi’ne adaylığını açıkladı. Türkiye, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka başkanlığında bir heyet tarafından temsil ediliyor.

Türkiye, IMO Konseyi’ne aday

IMO Genel Kurulu’nda A Kategorisinde seçim yapılmayacağı açıklanırken, B kategorisinde ve C kategorisinde seçimler yapılacak. Türkiye C kategorisinde 24 ülkenin aday olduğu seçimlerde ilk 20 ülke arasına girmeye çalışacak.

40 üyesi bulunan IMO Konseyi seçimleri cuma günü gerçekleştirilecek. IMO Konsey seçimlerinde, 24 ülkenin bulunduğu C kategorisinden 20, 12 ülkenin bulunduğu B kategorisinden 10 ülke seçilecek. A kategorisinde seçim yapılmayacağı açıklanırken, B kategorisinde 20 sene sonra ilk kez seçim yapılacak.

Türkiye'yi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Saim Özpak, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye Denizcilik Sektörü Meclis Başkanı Erol Yücel, DTO Yönetim Kurulu Üyeleri; Ömer Faruk Miras, Alev Tunç ve Koray Deniz temsil ediyor.

‘Cesur olun, iddialı hedefler koyun’

Uluslararası Denizcilik Örgütü 30. Genel Kurul açılış konuşmasını, IMO Genel Sekreteri Ki Tack Lim, gerçekleştirdi. IMO Genel Sekteri Lim, üye ülkelere 2018’de sera gazı emisyonlarını azaltmak için cesur ve iddialı stratejiler üzerinde durmaları gerektiğini söyledi.

Ki Tack Lim, 2018 yılının Nisan ayında IMO’nun Deniz Çevre Koruma Komitesi (MEPC) ilk sera gazı stratejilerini açıklayacaklarını belirtti. Lim; ‘Gerçekten cesur olun ve fark yaratacak iddialı hedefler koyun. Burada önemli şeyler yapmak için gerçek fırsatlar var ve en iyisini yapın’ dedi.

İklim değişikliği ile mücadele, okyanus yönetimine katılım, siber suçları hafifletme ve uluslararası ticaretin kolaylaştırılması gibi önemli konular üzerinde duran Ki Tack Lim,'IMO’yu uygun analiz ve etkili kural koyma süreci ile ‘bilgi temelli organizasyon’ haline dönüştürmeyi istediklerini söyledi.

‘Dijital bozulma denizcilik sektörünü de gelecek‘

IMO için verilerin ve istatistiklerin daha detaylı ve derinlemesine analiz edilmesine ihtiyaç duyuyoruz.’ diyen Lim, sözlerini şöyle sürdürdü;

‘Bununla hataların altında yatan sebepleri ve eğilimlerin nedenlerini kısa sürede öğrenebiliriz. Dijita bozulma çok yakında denizcilik sektörüne gelecek ve buna şimdiden IMO’nun hazır olması gerekiyor. Denizcilik mevzuatına ilişkin sistemleri, hedefleri ve görevleri temel almalıyız. Kanunların yürürlüğe girişi ile adaptasyon sağlama arasındaki gecikmeyi azaltmalıyız. Bu yönde daha önce önemli adımlar attığımızı biliyorum. Ancak önümüzdeki yıllarda hedeflerimizi daha ileriye taşımalıyız.’

Konuşmasında, IMO'nun sürdürülebilir kalkınma ve hedeflerinin desteklemesine vurgu yapan Ki Tack Lim, 2030 konularının çoğunun dünya ticaretini destekleyen ve küresel ekonomiyi kolaylaştıran, sürdürülebilir taşımacılık sektörü olduğunu ifade etti.

‘Daha iyi bir gelecek için, daha iyi gemicilik’

Ki Tack Lim, 1948’de IMO’yu kuran sözleşmenin kabul edilmesinden bu yana 70’inci yılı kutlayacakları 2018 yılını kastederek sözlerine şöyle devam etti, ‘Gelecek yıl için seçtiğimiz tema, ‘Mirasımız, daha iyi bir gelecek için daha iyi gemicilik’ olacak. IMO 70 yıldır küresel tedarik zincirinin önemli bir oyuncusu olduğunu ve nasıl adapte olduğunu gösterdi.’ dedi.

Konsey Başkanlığına Şili Londra Büyükelçisi seçildi

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) 30. Genel Kurulu Heyet Başkanları Toplantısı’nda Şili Londra Büyükelçisi Rolando Drago Rodriguez konsey başkanlığına seçilirken, Başkan Yardımcılığına Euripides L. Evriviades ve Tamar Beruchashvili seçildi.

Bir dönem önceki Genel Kurulda Konsey Başkanlığını eski Türkiye Londra Büyükelçisi Ahmet Ünal Çeviköz üstlenmişti.

Türkiye resepsiyonu dün gece gerçekleşti

Türkiye'nin IMO Konseyi 2018-2019 dönemi C kategorisi adaylığı için IMO genel merkezinde resepsiyon verildi. Başbakan Binali Yıldırım ve IMO Genel Sekreteri Kitack Lim'in de katıldığı resepsiyonda, halk oyunları ekibi tarafından Karadeniz yöresine ait oyunlar sergilendi. Resepsiyonda, konuklara Türk mutfağından yemekler sunuldu.

Resepsiyona Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Kıyı Emniyet Genel müdürü Hızırreis Deniz, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Saim Özpak, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye Denizcilik Sektörü Meclis Başkanı Erol Yücel, DTO Yönetim Kurulu Üyeleri; Ömer Faruk Miras, Alev Tunç, Koray Deniz ve çok sayıda heyet başkanı katıldı. 

galeri_link.jpg

Bu haber toplam 13300 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim