• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Alexander Kurdin: Akkuyu Nükleer santrali ertelenebilir

Alexander Kurdin: Akkuyu Nükleer santrali ertelenebilir
Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Analiz Merkezi'nin Stratejik Enerji Araştırmaları Direktörü Alexander Kurdin, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" dedi.

Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Analiz Merkezi'nin Stratejik Enerji Araştırmaları Direktörü Alexander Kurdin, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağın düşürülmesinin mevcut projeleri etkilemeyeceği belirterek, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" dedi.

Kurdin, son dönemde yaşanan gerginliğin Türkiye-Rusya enerji ilişkilerine olası etkilerini değerlendirdi. Rus milli şirketi Rosatom'un üstlendiği Akkuyu projesinin en başından kolay bir proje olmadığını belirten Kurdin, projenin, süreçten dolaylı etkilenebileceğini söyledi.

'PROJE İPTAL OLMAZ'

Kurdin, enerji alanında devam eden iş ilişkilerin kesintiye uğramayacağını, fakat gelişmekte olan yatırım projelerinin sekteye uğrayabileceğini ifade ederek, "Bu projeler olumlu siyasi müdahelelerle hayata geçer ama şu anda bu dostane ortam yok. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz, fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" diye konuştu.

'GAZ SATIŞI TİCARİ BİR OLGUDUR'

Rus milli doğalgaz şirketi Gazprom'un, her koşulda gaz tedarik eden şirket posizyonunda olmak istediği için Türkiye'ye sattığı gazı kesmeyeceğini dile getiren Kurdin, daha önce Ukrayna-Rusya krizinde olduğu gibi paraları ödendikçe Gazprom'un gaz satmaya devam edeceğini söyledi. Kurdin, "Politik tansiyonun yüksek olması bile etkilemez, çünkü gaz satışı ticari bir olgudur" dedi.

'İKİ ÜLKE DE ZARAR GÖRÜR'

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Sijbren de Jong da Akkuyu NGS ile alakalı projenin süreçten etkilenebileceğini ifade ederek, Rusya'nın projedeki payının çok yüksek olduğunu ve projenin iptal olması halinde iki ülkenin zarar göreceğini dile getirdi. Türkiye'nin Gazprom'un en büyük ikinci pazarı konumunda olduğunu hatırlatan de Jong, "Rusya'nın gazı kesmesi zaten mantıksız bir durumdur" diye konuştu.

Türk Akımı'na ilişkin yorumlarda da bulunan de Jong, "Rusya bu projeyi hayata geçirmek için finansal ve siyasal olarak yatırımda bulundu. Türkiye bu anlamda güçlü pozisyonda olan ülke konumundadır. Çünkü Gazprom Türkiye'ye geldi ve Türk Akımı'nın yapılmasını talep etti" değerlendirmesinde bulundu.

Deniz Haber Ajansı

Bu haber toplam 2106 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim