• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Yenilenebilir enerjide 'Enron' benzeri iflaslar yaşanabilir

Yenilenebilir enerjide 'Enron' benzeri iflaslar yaşanabilir
İspanyol dev Iberdola'nın CEO'su CEO'su Ignacio Galán, sektör dışından gelen yeni oyuncuların sektörü finansal açıdan 'El Dorado' yani 'kayıp altın şehir' gibi gördüklerini, yenilenebilir enerji ihalelerine yüksek fiyatlarla girerek ciddi risk aldıkları u

Dünyanın giderek daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiği bir ortamda şirketler için de bazı riskler ortaya çıkıyor İrili ufaklı birçok şirket sektöre giriş yapıyor ancak bunların arasında sektörü tanımayanlar da bulunuyor. İspanya'nın enerji devi Iberdola'nın CEO'su Ignacio Galán, sektör dışından gelen bu yeni oyuncuların sektörü finansal açıdan 'El Dorado' yani 'kayıp altın şehir' gibi gördüklerini, yenilenebilir enerji ihalelerine yüksek fiyatlarla girerek ciddi risk aldıkları uyarısı yaptı. Şu anki ucuz para dönemide bu şirketlerin oldukça yüksek kaldıraçlarla sektöre geldiğini belirten Galán, fakat faizlerin artmaya başlamasıyla birlikte sektörde büyük bir temizlik yaşanabileceğini ifade etti.

Iberdola'nın net karının yüzde 3.6 artarak 2.8 milyar euroya çıktığını ve gelecek 5 yılda 32 milyar euro yatırım planlandığını duyurmasının hemen ardından açıklamalarda bulunan şirketin CEO'su, "Sanırım Enron'un başına gelenler tekrarlanabilir. Enron yüksek kaldıraç oranına sahipti ve kamu hizmeti veren kuruluşlar gibi tecrübeli değildi. Ve ortadan kayboldu" dedi.

74 milyar dolarlık çöküş ABD'nin en büyük iflası olmuştu

Amerikan enerji devi Enron 2001 yılında iflas bayrağını çekmiş ve 74 milyar dolarlık şirketin çöküşü o döneme kadar ABD'de yaşanmış en büyük iflas olarak kayıtlara geçmişti. Galán, sektördeki yeni oyuncuları suçlamadığını ancak ucuz para sayesinde bilmedikleri bir sektöre girmelerini eleştirdiğini dile getirdi.

Galán'ın eleştirisi, merkez bankaların trilyonlarca dolarlık teşviki sonlardırmaya çalışmasının işdünyası üzerinde doğuracağı etkilerin tartışıldığı bir döneme denk geldi. Galán, bankacıların yağmur olmayan günlerde şemsiye verdiğini ancak yağmur başladığında şemsiyeyi geri istediğini söyledi.

Analistler, Iberdorla CEO'sunun görüşlerini destekliyor. Alantra Equities analisti Fernando Lufuente, yenilenebilir enerji projeleri maliyetlerinde yaşanan fiyat enflasyonunu ucuz paranın tetiklediğini belirterek, faiz oranlarının tırmanmasıyla sektör dışından gelen oyuncuların projelerde yer almasının zorlaşacağını kaydetti.

Küresel enerji tüketiminde payı 2040'da yüzde 14'e çıkacak

İngiliz enerji şirketi British Petroleum (BP) küresel petrol talebinin 2030’lu yılların sonuna doğru zirve seviyesine ulaşacağını bildirdi. BP’nin temel senaryosunda yenilebilir enerjinin küresel enerji tüketimindeki payının bugünkü yüzde 4 seviyesinden 2040 yılında yüzde 14 seviyesine yükselmesinin beklendiği bildirildi. BP’nin Enerji Görünümü raporunda ayrıca hızlı büyüyen gelişen ekonomilerin enerji talebinde itici güç olduğunu, sürücüsüz elektrikli otomobillerin gelecek 20 yıl ulaştırmada devrim yaratmasının beklendiğini bildirdi. Raporda halihazırda tüm dünyada elektrikli araçların sayısının 3 milyon olduğu, bu sayının 2040 yılı itibariyle toplam 300 milyona ulaşmasının beklendiği kaydedildi. İlerleyen dönemde dünyada Uber benzeri taksi hizmeti veren sürücüsüz araçların ortaklaşa kullanımının yükselişe geçeceği, bunun da araç sahipliğine olan talebi düşüreceği bildirildi.

Kaynak: Evrim KÜÇÜK / DÜNYA

Bu haber toplam 2400 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim