• BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Bakanlık,UBAK begelerinin kullanım süresini uzattı

Bakanlık,UBAK begelerinin kullanım süresini uzattı
Uluslararası nakliyecilerin UBAK belgelerini 30 Haziran’a kadar kullanmaları, aksi takdirde belgeleri iade etmeleriyle ilgili kriz sona erdi. Duruma el koyan Bakanlık, salgın dönemini göz önüne alarak tarihi erteledi.

Covid-19 nedeniyle kullanamadıkları Ubak Belgelerini 30 Nisan itibariyle Bakanlığa iade etmeleri ve yine 30 Haziran’a kadar en az 6 sefer yapmaları,aksi takdirde ceza almalarını öngören Ubak Yönergesi nakliyecileri kara kara düşündürüyordu.

UND , birkaç gün önce Bakanlığın bu Yönergesine dikkat çekerek üyelerinin ellerindeki kullanılmayan Ubak Belgelerini 30 Nisan’a kadar iade etmelerini isteyerek 30 Haziran’a kadar en az 6 sefer yapmaları konusunda uyaran bir duyuru yayınlamıştı.

Avrupa taşımalarında uygulanan Taşıma Kotalarındaki sıkıntıları aşmak ve üçüncü ülke  taşımalarının yapılabilmesi için taşımacılar açısından çok değerli Ubak Belgeleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca her yıl taşımacılara belirli kriterler dahilinde tahsis edilmektedir.Bakanlıktan edinilen bilgiye göre bu kriterler; firmaların sahip olduğu araç sayısı,bir önceki takvim yılında yapılan sefer sayısı,sefer sayısının araç sayısına bölünmesiyle bulunan verimlilik puanı ve üçüncü ülkelere yapılan taşıma sayılarından elde edilen puanların toplamından oluşmaktadır.

Korona salgını nedeniyle yaklaşık 2 aydan beri çalışmayan ve halen işleri durma noktasında olan taşımacılar bu yüzden kara kara yaşayacakları mağduriyetin telaşına girdiler. UND’nin web portalinde yayınlanan duyurudan sonra da çaresiz kalan  bir çok nakliyeci , sorunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ileterek bu ceza sürecinin affını yada ötelenmesini istedi.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı-Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, nakliyecilerin bu talebini yerinde buldu ve duyarlılık göstererek Ubak Belgelerinin iade ve ceza sürecini 31 Temmuz 2020 tarihine kadar erteledi.Böylelikle nakliyecilerin ceza alıp gelecek yıl Ubak Belgesi alamama tehlikesi karşısında rahat bir nefes almış olmaları sağlandı.

Bakanlığın konuyla ilgili açıklaması şöyle :

Covid-19 nedeniyle,

UBAK İzin Belgesinin tek yönde en az 6 sefer kullanılması zorunluluğu Temmuz ayı sonuna kadar uzatılmıştır.
UBAK İzin Belgelerini 6 seferden az kullanan firmaların ceza puanı uygulanmaksızın bu belgeleri iade etme süresi 30 Haziran tarihine kadar uzatılmıştır.
UBAK İzin Belgesi eki Karayolu Karnesi kullanımı ile ilgili bilgilerin süresi içerisinde e-devlet kapısı üzerinden bildirilmemesinden dolayı her belge için 1 ceza puanı uygulanması 2020 yılı Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için uygulanamaması uygun görülmüştür.
Bununla birlikte, taşımacı firmaların UBAK İzin Belgeleriyle yapmış oldukları taşımalara ilişkin veri girişlerini e-devlet üzerinden zamanında yapmaları ve yapamadıkları girişlere ilişkin sayfaları Bakanlığa göndermeleri önem arz etmektedir.

Bu haber toplam 11051 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim