• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Su Marine'nin 3 lüks motoryat serisi denize indi

Su Marine'nin 3 lüks motoryat serisi denize indi
ABD’nin köklü yat tasarım firması Reliant Yachts ile onun dünya çapındaki tek üreticisi, Türkiye’nin önde gelen yat tersanesi Su Marine’nin yeni, seçkin ve lüks motoryat serisi X40 denizle buluştu.

Birbirinden farklı amaçlara hizmet etmek üzere tasarlanan üç motoryat, son teknoloji donanımları, eşsiz kaliteleri ve uyumlu tasarımlarıyla göz kamaştırıyor. X40 serisi Türk yat sanayi için bir gurur tablosu oluştururken; sunduğu imkânlar ve yüksek kaliteli donatısıyla dünyada ilk ve tek olan X40 Lander özellikle büyük dikkat çekiyor. Dünya standatlarında, üstün kaliteli ve şık yatlar tasarlamasını sağlayan vizyonunu teknoloji, gelenek ve kaliteli işçilikle birleştiren Su Marine, yıllardır kişiye özel seçkin lüks yat tasarımlarını hayata geçiriyor. Bugüne kadar Roxane, In Love, Darwin, Laniakea gibi yatları denizlerle buluşturan Su Marine, birkaç yıl önce ise ABD’li Reliant Yachts firması ile iş birliğine imza attı ve firmanın dünya çapındaki tek üreticisi oldu. Avrupa’da ve ABD’de bugün artık bulunmayan bir yaklaşımla yat üretimi yapan Su Marine’nin genç ekibi, Reliant Yachts için X40 serisinin üretimini başarıyla tamamlamanın haklı gururunu ve heyecanını yaşıyor. Su Marine’nin kurucuları Ahmet Kesgin, Ronald Grünberg, Timothy Grünberg ve Göksen Körezlioğlu; X40 serisi ile ülkemizde dünya standartlarının üstünde kaliteye, şıklığa ve performansa sahip yatlar yapıldığını bir kez daha gözler önüne sererken, yurt dışındaki markalara gösterilen ilginin ülkemize yöneltilmesini arzu ettiklerini dile getiriyorlar.

İtalya’da inşa edilmekte olan bir mega yat için Reliant Yachts’tan talep edilen üç adet destek yatından oluşan seri, her biri özenle seçilen aksesuarları, armatürleri ve donanımıyla göz kamaştırıyor. Profil görünümleri ve renkleri, inşa halindeki mega yat ile aynı olan X40 Lander, X40 Express ve X40 Limousine, mega yatın içine yerleşecek şekilde ve farklı amaçlara hizmet etmek üzere tasarlandı. Serinin mühendisliğini ve teknik tasarımını, Türkiye’nin saygın tasarımcılarından, gemi inşa mühendisi Tanju Kalaycıoğlu üstlendi.

Fonksiyon açısından benzerleri bulunsa da, sunduğu imkânlar ve yüksek kaliteli donatısıyla dünyada ilk ve şimdilik tek olan X40 Lander, öncelikle kıyıya ve kıyıdan yata, SUV tipi bir araç da dahil olmak üzere erzak ve eşya taşımak için lüks bir tekne olarak tasarlandı. Üzerinde araç olmadığında ise teknenin yanındaki kapaklar açılarak zemin genişliyor ve bir parti alanı oluşuyor ya da teknenin zemininden bir masa yükselerek yaklaşık 14 kişilik bir yemek alanı ortaya çıkıyor. Teknenin su altı ve güverte aydınlatmaları gece ortamında çok hoş bir atmosfer yaratırken mükemmel müzik sistemi, ikramları sıcak tutacak benmari servis hazırlık alanı, bulaşık makinası gibi detaylar da Lander’ın benzersizliğine katkı sağlıyor.

40 knot’ın üzerinde süratlere çıkabilen, yüksek donanımlı, tek kamaralı lüks sürat teknesi X40 Express, gerek konforu gerekse müzik eğlence sistemiyle benzerlerinden ayrılıyor. Klasik Venedik su taksisinin güzelliğini ve işlevselliğini paylaşan, orta bölümde misafirlerin rahatça oturabileceği geniş koltukları bulunan salonuyla X40 Limousine, gövde tasarımı ve stabilitesi sayesinde farklı deniz koşullarıyla başa çıkabilen kendine özgü bir tasarım.

RELIANT YACHTS

On yıllardır yatçılık endüstrisinde söz sahibi olan David MacFarlane ve Jim Ewing, uzun zamandır süren işbirliklerinin devamında mükemmel motor ve yelkenli yatlar sunmayı vaat eden yeni bir tekne inşaat şirketi olan Reliant Yachts’ı kurmak üzere ortak olmuşlardır. David MacFarlane hayatını yatcılığa adamıştır. George Roosevelt’in Sherman Hoyt-61 'Uskuna Mistress'in kaptanı olan babası sayesinde, erken yaştan itibaren klasik yatlarda bulunan MacFarlane, katıldığı Admiral Kupa Serisi, Fastnet Yarışları, Constellation Syndicate ile Amerika Kupası ve Newport-Bermuda yarışları, ayrıca Danimarka ve İngiltere’ye yaptığı okyanus yarışları ile kariyerini başarılarla perçinlemiştir.

MacFarlane, Deniz Kuvvetleri'nde subay olarak görev yaptıktan sonra Bangor Punta’da ve ardından Tillotson Pearson’da seçkin yönetim görevleri üstlenmiş ve Rampage Yachts’ı kurmuştur. Alden, Tillotson Pearson’da üretime geçtiğinde, MacFarlane ilk önce imalatı yönetmiş ve daha sonra Alden bölümünün başkanı olmuştur. 1990’ların başlarında David MacFarlane, bir grup yatırımcıyla birlikte Tillotson’dan Alden Yachts’ı satın alarak CEO’su ve ortağı olmuştur. Alden ile geçirdiği yıllarda, klasik Alden 44, epoksi yapım 54’ler ve 72 yelkenli yatların imalatını yönetmiştir. Ayrıca, 40 ila 60 feet arasında değişen başarılı bir motoryat serisini de Alden’e kazandırmıştır.

Jim Ewing, geçtiğimiz yirmi yıl içinde yat endüstrisinin birçok yönüyle ilgilenmiştir. Sahibi olduğu başarılı bir reklam ve pazarlama firmasını yönettikten sonra Trumpy Yachts’ın yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü olarak görev yapmış başarılı bir yat çizeridir. Daha sonra, David MacFarlane ile beraber ilk çalıştığıfirma olan AldenYachts'dabaşkan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Klasik yat çizimleri, aylık Soundings dergisinde üç yıldır düzenli olarak yayınlanmaktadır.

MacFarlane ve Ewing’in tekne inşa iş birliğine başladıkları ve sadece tasarım hassasiyetlerini değil, çalışma ilişkilerini de geliştirdikleri yer Alden Yachts idi. Ewing, iş birliklerini “David benim için kesinlikle bir akıl hocasıydı. Ayrıca, tasarım konusunda ölçek, oran, uyum ve genel olarak zarafet ile ilgili en başından beri büyük uyum içerisinde çalıştık. Bu esnada mükemmeliyeti yakalamak için ne kadar özverili çalışmak gerektiğini anladım. David’in mükemmeliyetçi yapısı aynı zamanda ekibine de yansımıştır; bunun daha fazlasını öncelikle hep kendisinden beklemiştir. İşe olan bu yaklaşımını gören ekip arkadaşları olarak ben dahil, daha çok çalışıp daha çok motive olduk” şeklinde anlatıyor.

RELIANT YACHTS ile SU MARINE İŞBİRLİĞİ HAKKINDA

MacFarlane yeni girişimlerinden bahsederken şöyle diyor: “Bugün bulunduğumuz yat inşa dünyası, 30 yıl öncesine göre çok farklı bir yerde. Bu küresel bir endüstri ve bu temelde rekabet etmek zorundasınız. Değişmeyen şey, teknelere gönül verenlerin güzel bir tekneye olan tutkusu.

Biz bunu sağlayabileceğimizi biliyoruz. Teknelere artı değer katmanın yanında müşterilerimizin karşısına rekabetçi fiyatlarla çıkabiliyoruz.” Bu amaçla David MacFarlane ve Jim Ewing, global ölçekte üreticileri olarak Su Marine’i seçtiler. 40 yılı aşkın bir tarihçesi olan Su Marine’in dört ortağından biri, Ahmet Kesgin, atalarından beri bir gelenek olan ahşap tekne üretimi konusunda ülkemizde eşsiz bir değerdir. Türkiye’nin en zarif yatlarının yanı sıra Türkiye’nin ilk kompozit teknesinde imzası vardır.

Tersanenin genel müdürlüğünü, A.B.D.’de Rensselaer Polytechnic Institute’tan mezun olan Timothy Grünberg yapmaktadır. MacFarlane, Su Marine ile iş birlikleri üzerine şöyle konuşuyor: “İlk tanıştığımız günden beri Su Marine’in işçilik kalitesi ve imalat tekniklerinden çok etkilendik. Bununla beraber Jim ile konuşmalarımızda sık sık Su Marine’deki ortamın Alden’dakine ne kadar benzediğini anımsıyoruz. İmalat ortamı, temizlik ve düzeni ortalamanın oldukça üzerinde ve 8400 metrekare alan ile birden fazla 30 metre üstü yat imalatı yapmaya çok müsait.”

Reliant yatlarının bir konseptten başlayarak mühendislik hesapları yapılmış, yapısı analiz edilmiş, imalata yönelik tüm hazırlıkları tamamlanmış olarak hazırlanması süreci, ülkemizde saygın bir tasarımcı ve gemi inşa mühendisi olan Tanju Kalaycıoğlu tarafından yapılmaktadır. Tanju Kalaycıoğlu İngiltere’de Newcastle Üniversitesi’nden mezun olmuştur.

Ewing, bu iş birliğinin başlangıcını ise “Ben Trumpy ile çalışırken Tanju Bey ile Miami’de birkaç sene önce tanıştım. Tanışır tanışmaz Tanju Bey’in klasik yatlarla ilgili derin bilgisi ve ilgisi dikkatimi çekti. Tanju Bey’in özgün tasarımları ve uzun senelere dayanan tecrübesi birlikte çalışmamıza vesile oldu.” şeklinde anlatıyor.

SU MARINE HAKKINDA

Ahmet Kesgin, Ronald Grünberg, Timothy Grünberg ve Göksen Körezlioğlu tarafından kurulan Su Marine, 2007 yılında kişiye özel seçkin lüks yat tasarımı işine girmiştir. Su Marine şirketinin kökleri esasen 40 yıl öncesinde dayanır. Su Marine’in ortaklarından Ahmet Kesgin, bir aile geleneği olarak babasından öğrendiği yat üretimi işini Su Marine’e taşır ve geliştirir. Türkiye’nin en şık teknelerini üretmeleriyle ünlü olan Kesgin kardeşler, aynı zamanda ülkemizin ilk kompozit teknesini de üreten kişilerdir.

Tasarladığı özel yatlarla deniz tutkunlarına yepyeni bir deneyim sunan Su Marine, emsallerinden farklı olarak, benzersiz bir “mükemmellik” yaklaşımı ile varlığını sürdürür. En iyi özelliklerini ve ekibini, kişiye özel yatlar üretmeye adayan Su Marine, geçmişten aldığı güçle de “Deniz olmadan yaşayamam” diyenlere daha iyi bir yaşam seçeneği sunar. Kaliteli işçiliği, üstün donanım özellikleri ve nitelikli üretim kapasitesiyle ön plana çıkan Su Marine, sıra dışı performansa ve tasarıma sahip yatlar yaratmaya odaklanmıştır.

Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bugün artık bulunmayan bir yaklaşımla yat üretimi yapan Su Marine, teknoloji, gelenek ve kaliteli işçiliği, dünyanın en iyi yatlarını tasarlamasını sağlayan bir vizyonla birleştirir.

Su Marine, prensip olarak tüm ahşap, mobilya, paslanmaz çelik ve boya/cila işlerini kendi bünyesinde gerçekleştirir. Bu prensip, Su Marine yatlarının kalite ve güvenilirlik bakımından emsallerine göre çok daha üstün nitelikte olmasının temelini oluşturur. Üstün kaliteli ürün pazarına uygun ahşap tekne üretimine odaklanan Su Marine, teknelerin tasarımında baştan sona en iyi tasarımcılarla çalışır, en iyi malzemeleri, işçiliği ve dünyaca tanınmış tedarikçileri kullanılır. Su Marine, Rémi Tessier gibi uluslararası takdire sahip iç tasarımcılarla çalışır.

Su Marine, genç, hedefine odaklı ve birinci sınıf yat üretimine kendine adamış üyelerden oluşan yaklaşık 60 kişilik güçlü bir ekibe sahiptir. Yönetim ekibinde bir iç mimarın yanı sıra gemi inşa, makine ve endüstri mühendisleri yer almaktadır. Üretim ekibi, üstün yetenekli zanaatkârlardan paslanmaz çelik ustalarına kadar tüm gerekli elemanları bünyesinde barındırır.

X40 Express

X40, kelimenin her anlamıyla bir lüks yattır. Karbon fiber kompozit yapı, 40 knot üstü hızlar, çıkarılabilir üst tavan, jeneratör, klima, joystick kontrol sistemi, en son teknoloji elektronikler, deri oturma grupları, donduruculu buzdolabı, Seakeeper yalpa dengeleyici ve yine en son teknoloji ürünü eğlence sistemi, X40'ın özelliklerinden sadece bazılarıdır.

Jim Ewing ve ortağı David MacFarlane, uzun süredir yatların klasik isimleri olan Trumpy ve Alden bünyesinde yer almalarıyla tanınmaktadır. X40 Express’i, klasik tasarımdan bir kopuş olarak görüp görmediği sorulduğunda Ewing, “Aslında hayır. Tabii ki bir klasik yat, tarihsel liyakatını sağlamak için zamana gereksinim duyar. Ama klasik statüsü kazanmış herhangi bir yat için temel ilkeler kesinlikle ölçek ve orantının kusursuz kullanımı, hem stil hem de performansta detaylara gösterilen dikkat ve bunların imalatta aynen uygulanmasıdır. Bunu, inşa ettiğimiz her yatta gerçekleştirmeyi amaçlamaktayız.”

X40 Limousine

X40 Limousine ile Reliant Yachts, klasik Venedik su taksisinin güzelliğini ve işlevselliğini paylaşan bir mega yat tender’ı yaratmak istedi, ancak tamamen modern bir şekilde. Çağdaş mega yat tender’ının, farklı deniz koşullarıyla başa çıkabilen, bu nedenle gövde tasarımı ve stabilitesi anahtar niteliğinde olan, kendisine özgü bir yat olması gerekiyordu. 40 feetlik bu tekne, yeni inşa edilen bir mega yatın lüks tender’ı olarak kullanılmak üzere İtalya'ya teslim edilecektir.

Tender’ın teknedeki garajına yerleşimdeki ölçü kısıtlamaları ve vinçle tekneye almadaki ağırlık kısıtlamaları gibi parametrelerdeki zorluklara rağmen, bunlar tasarım ve yapım becerilerini kullanmanın bir yolu olarak görülüyor. Garaj planına uyum sağlamak için imalat sırasında birçok noktada küçük çaplı ayarlamalar yaparken bir yandan da işlevselliği ve yat hatlarını kaybetmemek gerekiyor. Açıkçası, bir mega yat için tender inşa ederken onun nerede ve nasıl saklanacağı hususu her zaman kritik olacaktır.

X40 Lander

X40 Lander pek çok şekilde tanımlanabilir: süper yat lüks tender’ı, araba taşıyıcı, çok kullanımlı araç, çıkartma gemisi, yemek botu, tüplü dalış platformu, su diskoteği, yüzen mutfak ve bir jet bot. X40L başlangıçta, bir süper yattan kıyıya ve kıyıdan yata -bir SUV de dahil olmak üzere- erzak ve eşya taşımak için lüks bir araç olarak tasarlandı. Teknenin kıyıya yanaşıp SUV’yi sahile çıkarma kabiliyetini sağlamak üzere, hem bir alüminyum tekne gövde planlaması hem de tekneyi sahile veya plaja yanaştırabilmek için uygun bir sığ su çekimi/jet motoru konfigürasyonu gerekmiştir. X40L, araç indirme – bindirmeyi sağlayacak, hidrolik güçle çalışan ve üzerinde dahili rampasını bulunduran bir ön kapağa sahiptir.

Süper yatlar elbette lüksün en son kademesidir, ama onların da birçok zaman yapamayacakları şey kıyıya yanaşmaktır. X40L’de, sığ su çekimi ve jet sevk sistemi konfigürasyonu ile tekne yüksekliği asgari boyutta tutulmuştur. Bu yapı, teknenin garaja sorunsuz girebilmesini sağlamaktadır. Bu ölçülere rağmen tekne yaklaşık 14 kişilik bir grup ile ıssız bir ada partisi yapmak için de yeterince geniş.

OSMAN TANJU KALAYCIOĞLU

İstanbul’da 24 Aralık 1961 günü doğdu. İstanbul Robert Lisesi’den 1979’da mezun olduktan sonra yükseköğrenimini İngiltere’de Southampton ve Newcastle Üniversitelerinde yaptı ve yüksek gemi inşaatı mühendisi olarak 1983’te Türkiye’ye döndü.

Sedef Gemi Endüstrisi’nde iş hayatına başladı.  Yedek subay olarak Deniz Kuvvetleri’ne katıldı ve Taşkızak Tersanesi’nde askerliğini 1986 Nisan’ında tamamladı. Denizciliği Suadiye sahillerinden, yelkenciliği Suadiye Yelken Kulübü’nden, yatçılığı ise ilk yıllarında etkin gönüllü yazarlık yaptığı Yelken Dünyası dergisinden başlar. Uzun süre yarış yatlarının ölçücülüğünü de yapmıştır. Yelkenli yat yarışçılığı ve yat seyri yapmak özel ilgi alanıdır.

Tuzla’da serbest mühendislik, Pendik Tersanesi, Regatek gibi çalışmalardan sonra 1988 sonunda Günay İnşaat’a girerek 50 m’lik motoryat Turquoise’ın yapımına proje müdürü olarak başladı.  Bu megayat 1994’te ihraç edilince Turkuaz Yat’a ortak olarak katıldı. Aynı zamanda küçük tekne tasarımlarına da yoğunluk verdi. Turquoise’daki danışmanı Henk Wiekens’in çağrısı üzerine 1997-1998 yıllarında İngiltere’deki Pendennis Yat Tersanesi’nde ILONA adlı 46 m’lik motoryatın inşasında teknik müdürlük yaptı.

Bu yıllarda Türkiye’ye de düzenli gelerek hem küçük hem de megayatların tasarımlarını sürdürdü. Yurda 1999’da kesin dönüş yapınca Proteksan-Turkuaz’da 2005 Eylül’üne kadar sürecek olan baş tasarımcı görevine başladı. Tekne tasarım ve imalatlarını da sürdürmek için 2000 yılında, Taka Yat’ı kurdu. Halen ekibiyle yat tasarımı, proje yönetimi danışmanlığı yapmaktadır. Aynı zamanda Tuzla’da 24 metreye kadar özel üretim tekne imalatı yapan ahşap tekne atölyesi de bulunmaktadır.

Çeşitli üyelikleri bulunmaktadır:

Suadiye Yelken Kulübü (Babası kulübün kurucuları arasında yer alır)
Royal Institute of Naval Architects (Üye)
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası
Gemi Mühendisleri Odası Yelken Kulübü (Kurucu üye)
Kayık Ahşap Tekne Üreticileri ve Yan Sanayicileri Derneği (Kurucu ve Başkan)
Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü (Kurucu üye)

Çeşitli tersanelerde yapımı gerçekleşen tasarımlarından bazıları, inşa başlangıç tarihine göre aşağıdadır:

MİKRO KUPA        1988
46' LOBSTER          1987
41' SPORT FISHERMAN       1996
58' CLASSIC CRUISER          1997
36' RACER CRUISER            1997
36' FAST LOBSTER BOAT     1998
36' FAST LOBSTER BOAT     1998
31.5' RACER CRUISER         1999
52' TRAWLER YACHT           1999
72' TRAWLER YACHT           2000
49' EXPRESS YACHT          2000
52' RACER CRUISER            2000
50.5' TUG YACHT              2000
63' TRAWLER YACHT           2001
143' CLASSIC MOTOR YACHT     2001
38' COMMUTER 2001
32' LOBSTER YACHT               2002
63' EXPRESS YACHT              2002
50' EXPRESS YACHT              2002
52.5' CLASSIC DAY CRUISER           2004
84' CLASSIC KETCH                2004
25' TENDER                   2004
46' FAST LOBSTER YACHT               2004
47' LOBSTER BOAT                 2004
18' FISHING DINGHY             2004
40' COMMUTER             2006
33' FAST LOBSTER BOAT (WOODEN)                   2006
33' FAST LOBSTER BOAT (GRP)       2005
33' FAST LOBSTER BOAT (GRP)       2008
TK 777                 2005
49' TRAWLER                  2006
CLASSIC 33' OPEN                 2006
TENDER TO NERO                  2006
55' CLASSIC MOTOR CRUISER    2006
8M RACER CRUISER                2006
49' CLASSIC DAY CRUISER              2006
47' FAST LOBSTER YACHT           
3.40M SAILING DINGHY               2007
8.20 M TENDER                    2007
24M TRAWLER YACHT            2010
72 M MOTOR YACHT             2013
36 M GULET                 2009
36 M GULET                 2013
72 M MOTOR YACHT     
24 M MOTOR YACHT             2011
17 M MOTOR YACHT            2010
42 M SAILING YACHT            2010
4.95 DINGHY                2010
4 M SAILING DINGHY            2010
SEDEF                  2011
SARP 46                       2016
SEYYALE                       2013
3.30 DINGHY               2012
GAMZEM                     2012
HAYAT                  2013
DILNISIN                       2013
LADY NI                      2013
CLASSIC KETCH 33                2014
CGZ 6                  2014
CMY 36                    2015
 MERCAN                  2016
SM 33                     2016
MISHI                     2017
FISHERMAN'S DREAM         2017
380 DINGHY                  2016
350 DINGHY                 2016
260 DINGY                 2016
ZOZA EXPRESS             2017
LIMO                      2017
LANDING CRAFT             2017
SOMA                 2017
VAGANTE                 2017
T-T LANIAKEA              2018 
 

DENİZ HABER AJANSI

 


 

 

Bu haber toplam 25140 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim