• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

'Kuşak ve Yol Projesi'nde anahtar ülke Türkiye'

'Kuşak ve Yol Projesi'nde anahtar ülke Türkiye'
İzmir’de düzenlenen Ege Ekonomi Forumu’nda Türkiye ile Çin arasındaki yatırımların geliştirilmesi ve Kuşak ve Yol Projesi’nde Ege Bölgesi’nin nasıl konumlanması gerektiği konusu değerlendirildi.

Ege Ekonomi Forumu, “Yarın İçin Hayal Et” başlığı altında Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı ve Özgencil iş birliği ile İzmir’de düzenlendi.

Forum İstanbul Onursal Başkanı Yavuz Canevi’nin yönettiği “Kuşak ve Yol İnisiyatifinde Ege Nasıl Konumlanmalı?” başlıklı oturumda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Çin’in 69 ülkeyi kapsayan ve uzun vadede 3 trilyon dolar yatırım planlanan Kuşak ve Yol Projesi’nde anahtar ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

ege-ekonomi-forumu3.jpg

Öztürk, “Bir Özbek atasözü ‘kâinatta iki büyük yol var; gökyüzünde samanyolu, yeryüzünde ipekyolu’ der. Türk boğazları ile Karadeniz’e geçiş noktasında bulunmaz bir stratejik öneme sahibiz. Çanakkale Köprüsü, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrupa karayolu bağlantısı, Ege limanları, Trakya üzerinden demiryolu ile Orta Avrupa’ya ulaşım sayesinde Kuşak ve Yol’da yer alabiliriz. İzmir Alsancak Limanı, Aliağa Limanları ve yapımı planlanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı, bu koridordaki ürün trafiğini elleçleyebilecek kapasitededir” dedi.

“DENİZ İPEKYOLU’NDA YER ALMALIYIZ”

Kuşak ve Yol’un deniz ayağına 34 ülkede 42 limanın dahil olduğunu hatırlatan Öztürk, Deniz İpekyolu’nun Türkiye’de Kumport, Yunanistan’ın Pire Limanı, İspanya’daki limanlar, Trieste ve Cenova Limanları üzerinden Akdeniz hattını kurarak ilerlediğini belirtti. Çin’in Akdeniz’e önem verdiğini ifade eden Öztürk, şöyle konuştu: “2018 sonu itibariyle Pire Limanı 4.9 milyon TEU yük elleçleyerek Akdeniz’in en büyük ikinci limanı oldu. Ancak Çin’in kontrol ettiği Pire Limanı’nın kapasitesini 10 milyon TEU’ya çıkarılması için kurulacak yeni konteyner terminali önerisi, Yunanistan Liman İdaresi tarafından reddedildi. Çin’in aradığı alternatif yolun Türkiye olduğunu düşünüyoruz. Alsancak Limanı ve Çandarlı projelerini doğru şekilde tasarlayarak Çinlilere sunmalıyız. Çandarlı demiryolu ve Filyos Liman projeleri ile Karadeniz ülkelerine Boğaz trafiğini by-pass ederek geçebiliriz. Limanlarımızın altyapılarının, demir ve karayolu bağlantılarının, lojistik merkezler ile birleştirmek önceliğimiz olmalıdır. Bir denizci olarak ülkemizin Deniz İpekyolu’nda yer alması gerektiğine inanıyorum”.

Forum İstanbul Onursal Başkanı Yavuz Canevi, Kuşak ve Yol Projesi’nde ve Çin ile ilişkilerde Ege’nin ön alması gerektiğini söyledi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Çin’in tarım ürünlerine 118 milyar dolar ödediğini belirterek, Çin’e tarım ürünleri tedariğinde en şanslı bölgenin Ege olduğuna dikkat çekti. Çin Türk Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Rıza Kadılar ise Çin’le iş yapmak için bu ülkeyi tanımak gerektiğini vurgulayarak, “Çin’de nüfusu 10 milyonu geçen yüzden fazla şehir var. Bunlarla kardeş şehir olmalıyız” dedi.

ege-ekonomi-forumu1.jpg

Bu haber toplam 15613 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim