• BIST 9897.51
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Koruma Kurulu'na göre, 'Galataport'un eşsiz bir fırsat'

Koruma Kurulu'na göre, 'Galataport'un eşsiz bir fırsat'
İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun 2012 yılında aldığı kararda Galataport projesini "Tarihi Tophane Meydan Düzenlemesi" için eşsiz bir fırsat olarak değerlendirdiği ortaya çıktı.

Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, kamuoyunda Galataport olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi için "Plan çalışması liman ve tarihi Tophane meydanı düzenlemesi için eşsiz bir fırsat" değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun 2012 yılında aldığı kararda Galataport projesini "Tarihi Tophane Meydan Düzenlemesi" için eşsiz bir fırsat olarak değerlendirdiği ortaya çıktı. Ancak Galataport projesi ile 1.2 km sahil bandına 22 metre yani 7 katlı otel, alışveriş merkezleri yapılması, tarihi Tophane meydanı ile deniz ilişkisini tamamen koparacak. 

Radikal 'in haberine göre, Danıştay İdari Davaları Genel Kurulu en son Galataport ile ilgili bilirkişi tespit edilerek yürütmenin durdurulması istemli davanın yeniden görüşülmesini istemişti. Kamuoyunda yürütmeyi durdurma kararı verildi şeklinde algılanan karar, aslında yeniden yargılamanın önünü açtı. Davaya en çok etki etmesi beklenen İstanbul 2. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararlarıdır. Koruma Kurulu'nun 19.09.2012 tarihli görüşünde plan olumlu bulunmuş, alanın tarihsel kimliğinin korunması için de şu değerlendirme yapılmıştı: 

-18. Yüzyıl başlarından itibaren İstanbul Saray ve yönetim merkezinin kentin gelişmesine paralel olarak Tarihi Yarımada'dan Boğaziçi sahillerine yayılması ile Tophane Meydanı devletin resmi protokol alanı olarak düzenlenmiş, yabancı devlet büyükleri törenlerle burada karşılanmış, ülkenin ve başkentin prestijli giriş kapısı olarak kullanılmıştır. 

-Günümüzde de Tarihi Yarımada - Sarayburnu - Topkapı Sarayı'nın Marmara denizine açılan manzarası ile Pera bölgesinden en etkileyici şekilde algılandığı noktasıdır. İstanbul'un fethinden imparatorluğun son dönemine kadar inşa edilmiş Osmanlı anıtları ile bezenmiş 'Denize açk meydan özelliği ile Osmanlı mimarlığının bir açık müzesi niteliğindedir. 

-Tophane-i Amire binası, Kılıç Ali Paşa Cami, Tophane Çeşmesi, Nusretiye Cami, Tophane Kasrı ve saat kulesinin sınırları ve tarihi meydan karakterini belirlediği kentsel alan eşsiz bir değerler topluluğudur. 

-Anıtsal meydanın günümüzdeki tek sorunu 1960'lı yıllarda dönemin acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla inşa edilen Salıpazarı ofis ve depo tesisleri yapılardır. Antrepo yapıları kentsel mekanın özgün tarihi karakterini zedelemiş, tarihi Tophane meydanının denizle bağlantısını koparmıştır. 

-Kurulumuz Kruvaziyer Liman olarak yeniden tasarlanmasını olumlu değerlendirerek, plan çalışmasının liman ve tarihi Tophane meydanı düzenlemesi için eşsiz bir fırsat olduğu görüşündedir.

www.ulasimOnline.com

Bu haber toplam 831 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim