• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Hindistan İran’ın Cabahar Limanı’nı iyileştirecek

Hindistan İran’ın Cabahar Limanı’nı iyileştirecek
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Hindistan'a yaptığı ziyarette Hindistanlı yetkililerle yaptığı görüşmede Cabahar Limanı'nın iyileştirilmesini görüştü ve uygulanacak adımlar hakkında fikir alışverişinde bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, resmi ziyarette bulunduğu Yeni Delhi'de Hindistan Başbakanı Narendra Modi, mevkidaşı Suşma Swaraj ve Ulaştırma Bakanı Nitin Gadkari ile görüştü. 

 Hindistan'a resmi ziyarette bulunan Zarif ile Modi arasındaki görüşmede iki ülke arasında Çabahar Limanı'nın geliştirilmesi için yapılan anlaşmanın gündeme geldiği belirtildi. 

Anlaşmanın Hindistan ve İran'ın yanı sıra Afganistan ve Orta Asya bölgesinin de yararına olacağı vurgulandı. 

Modi, P5+1 ülkeleriyle yaptığı nükleer anlaşmadan dolayı İran yönetimini kutladı ve anlaşmanın Orta Doğu'da barış ve istikrara katkıda bulunmasını temenni etti. 

Hindistan'ı "stratejik ortak" olarak gördüklerini belirten Zarif de Modi'yi İran'a davet etti. 
Görüşmede, Afganistan ile Batı ve Güney Asya'daki son gelişmelerin yanı sıra petrol ve gaz, yatırımlar, gübre alışverişi ve altyapı sistemleri gibi konular da gündeme geldi. 

Hindistan Dışişleri Bakanı Swaraj, Zarif ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, İran'da tutuklu bulunan 9 Hintli denizcinin durumunu konuştuklarını belirtti. Swaraj, Zarif'ten denizcilere verilen 2,9 milyon dolarlık para cezasının iptal edilmesini ve serbest bırakılmalarını istediğini kaydetti. 

Zarif, ziyareti kapsamında Hindistan Ulaştırma Bakanı Nitin Gadkari ile de bir araya geldi. İki bakan, Çabahar Limanı'nın geliştirilmesi için uygulanacak adımlar hakkında fikir alışverişinde bulundu. 

Gadkari, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın entegre limanın geliştirilmesiyle ilgili iki teklifte bulunduğunu, başbakan ve dışişleri bakanıyla görüştükten sonra 10 gün içinde kararını İranlı yetkililere bildireceğini ifade etti. 

İran'ın güneydoğu kıyısında yer alan Cabahar Limanı, Hindistan'ın Orta Asya'ya ulaşımında  önemli bir proje olarak değerlendiriliyor. İran ve Hindistan arasında projeyle ilgili bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Cabahar Limanı, tamamlandığında Hindistan'dan denize kıyısı olmayan Afganistan'a doğrudan ulaşım sağlayacak.

Bu haber toplam 2199 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim