• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türkiye'nin 'Yeşil Liman'larına Hollanda modeli

Türkiye'nin 'Yeşil Liman'larına Hollanda modeli
Hollanda, çevreye duyarlı Yeşil Liman-Green Port uygulamasında da Türkiye'deki limanlara model olacak.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nde seminer veren Hollandalı Yeşil Liman danışmanlık firmaları temsilcileri ile Amsterdam Limanı yetkilileri, denizcilik ve liman alanında işbirliğine hazır olduklarını açıkladılar. ,

Oda Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen seminere Port of Amsterdam Yöneticisi Jan Egbertsen, STC-Nestra B.V. Ortağı Rene Meeuws ve Sandra Van Putten, Panteia Research to Progress'ten drs.Arnaud Burgess, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Durmuş Ali Deveci, İzmir Hollanda Ticareti Geliştirme Ofisi Sorumlusu Faruk Uçar, TCDD İzmir Liman İşletme Müdürü İsmet Canbaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, Hollanda Windesheim University Öğretim Görevlisi Dr. Fatma Saçlı, Ege'deki liman ve marinaların temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

17 LİMAN BAŞVURDU

Seminerin açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 'Yeşil Liman-Green Port' uygulamasına Türkiye'deki limanların büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Yeşil Liman çalışmalarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü ve Türk Standartları Enstitüsü işbirliği ile devam ettiğini belirten Öztürk, 'Yeşil Liman-Green Port' sertifikasını ilk defa Arkas Holding'e ait Marport Limanı'nın aldığını açıkladı.

Aralarında Egeports Kuşadası'nın olduğu 17 limanın 'Yeşil Liman-Green Port' sertifikası için başvuru yaptığını dile getiren Öztürk, "Yeşil Liman, sadece çevreci liman operasyonundan ibaret değil. Limanlarda entegre kalite yönetim sistemi tesisi, liman çevresindeki su kalitesinin korunup artırılması, gemi ve liman operasyonları kaynaklı çevresel kirliliğin azaltılması, maksimum seviyede enerji verimliliği uygulamanın başlıca amaçları. Ayrıca liman faaliyeti kaynaklı sera gazı emisyonunun düşürülmesi, yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesi, atık yönetim modeli oluşturulması, limanlarda iş sağlığı ve güvenilirliğinin artırılması hedefleniyor" dedi. 

'HOLLANDA LİMANLARI ÖRNEK OLSUN'

Yeşil Liman uygulamasında gönüllülüğün esas olduğunu vurgulayan Öztürk, marinaların da bu kapsamda değerlendirilmesini önerdi. Öztürk, böylece marinalara Mavi Bayrak'tan daha etkili bir prestij ve motivasyon kazandırılabileceğini söyledi. 

Hollanda'nın Rotterdam ve Amsterdam Limanı'nın tıpkı İzmir Alsancak Limanı gibi şehir içinde yer aldığına dikkat çeken Öztürk, bu limanların kapatılmasının gündeme gelmediğini, aksine her geçen yıl yeni yatırımlarla büyüdüğünü ifade etti. Ayvalık'tan Didim'e kadar uzanan faaliyet sahasındaki tüm limanların uzmanlaşıp farklılaşarak rekabet etmelerini istediklerini belirten Öztürk, "Biz bölgesel düşünüyoruz. Büyük İzmir Limanları kavramı çerçevesinde Ege'yi limanlar ve lojistik bölgesi yapmayı hedefliyoruz. Hollanda'daki limanlar, demiryolu, karayolu, havayolu bağlantıları ile limanlarını lojistik merkezler haline getirmeyi ve farklılaşmayı başarmışlar. Bu konuda Hollanda'yı örnek almalıyız" dedi. 

'YEŞİL LİMAN KAZANDIRIR'

Hollandalı Yeşil Liman danışmanlık firması STC-Nestra B.V. Ortağı Rene Meeuws, Yeşil Liman konseptinin maliyetli olduğunu fakat sonrasında halkın ilgisinin yapılan yatırımları karşıladığını ve limana para kazandırdığını söyledi. Yeşil Liman'da sürdürülebilirliği sağlamak gerektiğini ifade eden Meeuws, "Bugün Rotterdam Limanı'nda 12.3 milyon TEU konteyner ve toplam 444 milyon ton yük elleçleniyor. Limanın otoban, demiryolu ve havayolu bağlantıları mevcut. Liman büyürken şehirle bütünleşmeye devam ediyor. Yeni yaşam alanları ile liman, şehrin bir parçası haline dönüşüyor. Örneğin siz de Yeşil Liman kapsamında limanlarınızda kuş gözetleme noktalara yapabilirsiniz" dedi. 

Port of Amsterdam Yetkilisi Jan Egbertsen, Rotterdam ve Amsterdam Limanları'nın yüzlerce yıldır kendilerini sürekli yeni yatırımlarla geliştirdiklerini söyledi. Şehir içinde kalan bu limanların, İzmir Alsancak Limanı ile benzerliğine dikkat çeken Egbertsen, "Amsterdam gibi İzmir de hem yük hem yolcu limanı olarak kullanılıyor. İzmir'de hem bölge hem ülke için büyük yatırım fırsatları var. Limanlarda paylaşımda bulunmalıyız. Hollandalı yatırımcılar, denizcilik alanındaki yatırımlar için Ege'ye çekilebilir" diye konuştu.

Bu haber toplam 3449 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim